Cafea înainte de antrenament. Recomandat sau nu?

Cafea înainte de antrenament. Recomandat sau nu?

În timp ce unele voci susțin de foarte mult timp că a bea cafea înainte de antrenament este un lucru bun, altele vin să le contrazică, susținând contrariul. Pentru a elimina dilema, mai mulți cercetători au studiat efectele pe care le are cofeina consumată înainte de antrenament asupra organismului. În urma studiilor, oamenii de știință au concluzionat că, dacă este consumată moderat și atunci când trebuie, cafeaua nu are decât beneficii pentru sănătate. Așadar, răspunsul la întrebarea din titlu este ”Da”, poți bea cafea înainte de antrenament. Contrar sfaturilor tradiționale care spun să eviți cafeaua pe motiv că aceasta crește tensiunea arterială (dacă suferi de această afecțiune întradevăr nu este recomandat să consumi cafea), dacă ești un individ sănătos consumul de cafea înainte de antrenament este chiar recomandat. Potrivit rezultatelor unor studii efectuate pe baza acestui subiect, atleții care au consumat cafea înainte de antrenament au ars cu 15% mai multe calorii timp de trei ore după antrenament, față de cei care au fost tratați cu placebo. În plus, conform acelorași studii, consumul a circa 150 mg de cafeină înainte de antrenament îți poate crește metabolismul cu până la 20%. Nu ești convins încă? Iată și alte motive pentru care ar trebui să bei cafea înainte de antrenament:

1. Cafea înainte de antrenament - Îmbunătățește anduranța

Un studiu derulat în 2005 a concluzionat că un consum moderat de cafea înainte de antrenament poate reduce senzația de epuizare cu până la 5%. În același timp, studiul mai arată că performanța în timpul antrenamentului a crescut cu 11%, fapt în strânsă legătură cu diminuarea senzației de oboseală. Așadar, fie că mergi la sală, alergi sau joci tenis, poți bea cafea înainte de aceste activități pentru a crește anduranța. Același lucru este valabil dacă îți place să alergi în jurul unei mese de tenis, la un ping-pong cu prietenii. Orice preferințe ai avea, poți profita de beneficiile consumului de cafea înainte de o perioadă de efort fizic.

2. Cafea înainte de antrenament - Reduce senzația de durere

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au descoperit că o cafea consumată cu o oră înainte de un antrenament cu durata de 45 de minute a redus considerabil durerea musculară resimțită de participanții la un studiu. De asemenea, cafeaua înainte de antrenament pare să ajute și la reducerea febrei musculare, cu până la 48%.

3. Cafea înainte de antrenament - Îmbunătățește microcirculația

Potrivit unor cercetători japonezi, participanții la un studiu (nebăutori de cafea în general) au resimțit o creștere de până la 40% a circulației sanguine în venele capilare după ce au consumat 140 de ml de cafea obișnuită. Acest lucru se traduce într-o mai bună oxigenare a țesuturilor și o creștere a performanței sportive.

4. Cafea înainte de antrenament - Îmbunătățește capacitatea cognitivă și memoria

Deși acest lucru nu are un impact direct asupra performanțelor tale sportive, faptul că vei gândi mai limpede te va ajuta să te concentrezi mult mai mult la ceea ce faci. O concentrare mai bună duce automat la rezultate mai satisfăcătoare, deci, în mod indirect, cofeina te ajută și din acest punct de vedere. Iată, așadar, 4 motive (cele mai importante) pentru care ar trebui să consumi cafea înainte de antrenament. Bineînțeles, poți oricând să optezi pentru suplimentele cu cafeină, însă varianta mai sănătoasă este cu siguranță cafeaua. Consumată moderat, având grijă să nu depășești două cești pe zi și să te hidratezi în mod corespunzător, această băutură poate fi considerată chiar medicament.