Cam câți bani ar trebui să dai pe o bicicletă de munte bună?

Cam câți bani ar trebui să dai pe o bicicletă de munte bună?

Cu câteva luni în urmă, ți-ai dat seama că vrei să te apuci să faci mai multă mișcare. Parcă din senin, ai ajuns să ai 28 de ani și 20 de kilograme în plus față de greutatea ideală pentru înălțimea ta. Astfel, te-ai apucat de sală, mergi din ce în ce mai mult pe jos, îți calculezi macronutrienții de la fiecare masă. Te simți mai bine ca oricând, în ultima vreme.

Odată cu adoptarea unui stil de viață sănătos, ți-ai recăpătat dragostea pentru natură în general și pentru munte în special. Astfel, te-ai reapucat de escaladat. Însă mersul cu mașina până la intrarea în parcul natural, parcă nu îți mai surânde. Cumva este în contradicție cu ideea de mișcare. Spre urmare, ai decis să îți cumperi o bicicletă de munte.

Știi să mergi pe bicicletă încă de când erai copil. Ai parcurs mii de kilometri prin oraș, prin parcuri etc. Ai încercat chiar și trasee de munte și te-ai descurcat binișor. Din păcate, cunoștințele tale despre biciclete de munte se încheie la partea teoretică și mai puțin la cea practică. Așadar, cam care ar fi suma pe care ar trebui să o cheltuiești pentru a pedala liniștit printre copaci?

Desigur, bugetul este de cele mai multe ori cel care face diferența la capitolul performanțe, durabilitate și greutate. Ca în orice alt domeniu, cu cât o bicicletă de munte este mai scumpă, cu atât are mai multe de oferit. De cele mai multe ori vei observa că producătorii de talie medie oferă echipări similare pe biclele lor, la prețuri ceva mai rezonabile decât prodcătorii de talie mondială.

Bicicletele de munte sub 1000 lei sunt în general bune pentru supermarket și atât. Sunt foarte grele, au componente nefuncționale și performanțe slabe. Sistemul de transmisie are în general 6 sau 7 pinioane. Nu te lăsa indus în eroare de suspensii. De cele mai multe ori, acestea sunt inutile.

Cele între 1000 și 2000 lei sunt construite pentru plimbările recreaționale, în ceea ce privește bicicletele de munte. În acest segment primești un cadru din aluminiu și un sistem de frânare rezonabil. Sistemul de transmisie, de regulă, nu are mai mult de 8 pinioane.

Între 2.000 și 3.000 lei găsești segmentul entry-level al bicicletelor de munte. Desigur, cu cât crești prețul, cu atât se măresc și perfomanțele biclei. Deja aici vei vedea biciclete cu 10 pinioane și frâne hidraulice pe disc, care fi folosite chiar și în competiții, pe trasee nu foarte dificile.

Biciclete între 3.000 și 5.000 lei – aici pornește segmentul mid-level al bicicletelor, cu componente de calitate foarte bună și durabilitate crescută. Vei putea găsi biciclete cu furci superioare (cartuș de aer și nu doar arc simplu), frâne hidraulice foarte potente etc. Dacă îți permiți acest buget, alege să cumperi o bicicletă cu cadru rigid, care sunt mult mai bine dotate decât cele full-suspension.

Cele de peste 5000 de lei sunt bicicletele de munte care contează. Aici primești o suspensie de calitate, cu o greutate decentă a bicicletei. Echiparea este pe măsura prețului, dar totuși, un full-suspension de 5.000 de lei va fi în continuare mai slab echipat decât un hardtail oferit în același buget. Aceste modele pot fi folosite pentru concursuri, fără prea mari probleme.

Așadar, gândește-te cât de tare îți dorești să practici mountain biking. Funcție de pasiunea și de bugetul tău, alege bicicleta de munte cea mai potrivită ție și ieși la pedalat.