Când devin obiceiurile de fitness o pacoste
Cu toții ne începem călătoria pe tărâmul antrenamentelor de fitness având numai cele mai bune intenții. Evident, și tu vrei același lucru ca și alte zeci și sute de persoane care iau această decizie zi de zi: să arăți mai bine, să te simți mai bine, să-ți recapeți încrederea în tine și să-ți îmbunătățești starea de sănătate generală. Așa că începi să absorbi cât mai multe informații legate de acest subiect, din cât mai multe surse posibile: de pe internet, din cărți și reviste de specialitate, de la rude, prieteni și instructori de la sala de fitness unde te antrenezi. Cu fiecare nou lucru pe care îl afli, devii și mai interesat și determinat în a-ți schimba modul de viață. Începi să-ți modifici anumite obiceiuri. Pe unele le reduci, pe alte le elimini complet din viața ta, considerând că nu îți fac bine sau că nu mai ai nevoie de ele. În locul lor aduci altele noi, menite să te ajute să-ți modelezi noul stil de viață pe care vrei să-l ai de azi înainte. Cu alte cuvinte, "microbul" fitness-ului te-a acaparat și pe tine! Dar, întrebarea care se pune acum este următoarea: când anume devine un obicei de fitness o pacoste? Când se schimbă el dintr-un lucru bun, într-unul rău sau penibil? Nu există un răspuns chiar așa de simplu la această întrebare, totul ține, de regulă, de fiecare dintre noi în parte. Totuși, se pot identifica 4 situații în care, dacă exagerezi, poți întoarce un obicei bun împotriva ta. În continuare, am să-ți explic pe larg toate cele 4 scenarii. Ești pregătit? Bun, să începem!
Scenariul (obiceiul) 1 - Respectarea unui anumit regim de antrenament
Când este un lucru bun: atât timp cât nu exagerezi în nici un fel cu programul de antrenament, faci exerciții conform unui plan sau tipar bine stabilit dinainte, muncești din greu la sala de forță, dar iei și pauze atunci când este necesar, sau ai o alimentație cât mai corectă și sănătoasă, se poate spune că nu faci nimic greșit. Înseamnă că știi când să spui "stop" în toate aceste cazuri. Știi când mai merge ceva în plus și când este cazul să te retragi. Când devine o pacoste: când nu ești deloc flexibil în ceea ce privește respectivul regim. Chiar dacă, de exemplu, trebuie să urmezi un anumit regim alimentar sau dietă pentru tipul de antrenament pe care îl faci, asta nu înseamnă că totul este bătut în cuie. Dacă ajungi să iei totul literalmente și să faci din asta literă de lege sau noua ta religie, ceva este greșit. Și nu doar că este greșit, ci te și poate afecta pe parcurs. Învață să te adaptezi din mers la acest stil nou de viață. Nu deveni disperat sau dependent de sala de forță, în așa fel încât să uiți complet de celelalte îndatoriri pe care le ai. Fă în așa fel încât fitness-ul să se integreze și să se potrivească vieții tale. Nu-ți modifica radical viața de dragul acestuia!
Scenariul (obiceiul) 2 - Efortul
Când este un lucru bun: atunci când fiecare mișcare pe care o faci, fiecare greutate pe care o ridici și fiecare picătură de energie pe care o consumi sunt calculate. Da, știu, probabil că îți place să te provoci pe tine însuți și-ți place să-ți testezi limitele de rezistență. Nu este un lucru greșit, întotdeauna este loc de mai bine. Dar să nu ajungi niciodată la extreme! Când devine o pacoste: când ignori complet mesajele pe care corpul tău ți le transmite. Sloganul USMC (United States Marine Corps - Pușcașii Marini ai Statelor Unite) este "Pain is weakness leaving the body". Adică: durerea reprezintă slăbiciunea care părăsește corpul. Este un slogan bun, motivațional, care te poate inspira să te antrenezi și mai susținut. Dar nu îl lua literalmente! Durerea pe care o simți poate fi ceva mult mai serios decât "slăbiciunea" care-ți părăsește corpul. Poate fi un semnal că ceva este pe cale să cedeze: un mușchi, un tendon, un cartilaj sau chiar un os. Acum ar fi timpul să te oprești și să analizezi situația în care ești. Merită să continui, punându-ți în pericol sănătatea sau integritatea corporală? Mă îndoiesc că vrei să faci asta!
Scenariul (obiceiul) 3 - Consumul de apă
Când este un lucru bun: când consumi doză zilnică recomandată de 3-4 litri. Nu mai este nevoie să-ți spun care sunt beneficiile respectării unui astfel de sfat, nu? Tot am s-o fac, chiar dacă te voi plictisi.. Apa este foarte importantă pentru orice ființă, inclusiv pentru oameni. Ne ajută să avem un păr sănătos, piele curată și unghii impecabile. De asemenea, și organele interne au nevoie de apă pentru a putea funcționa corect. Așadar, consumul de apă în cantitățile recomandate mai sus este bine a fi respectat. Când devine o pacoste: oarecum destul de evident, când bei prea multă! Chiar vrei să-ți petreci ziua mai mult la toaletă decât în altă parte? Vrei să fugi din 5 în 5 minute la baie pentru că tocmai ai dat gata vreo 7-8 litri de apă pe parcursul zilei? Nu cred că te avantajează o astfel de situație. Mai mult chiar, apa consumată în cantități foarte mari poate afecta starea ta de sănătate, la fel de mult pe cât o poate ajuta. Vrei să știi ceva și mai sumbru de-atât? Da? Ok, fii atent la ce o să-ți spun: consumul exagerat de apă te poate omorî! Da, chiar se poate întâmpla așa ceva. Totul se petrece atunci când nivelul de sodiu din sânge scade periculos de mult, din cauza unui consum prea mare de apă.
Scenariul (obiceiul) 4 - Discuțiile despre fitness
Când este un lucru bun: este absolut normal să dorești să împărtășești și cu alte persoane ceea ce știi despre fitness până la ora actuală. Este normal să fii bucuros, entuziasmat de rezultatele obținute. Poate chiar îți dorești să devii tu însuți instructor și să urmezi o carieră în domeniu. Foarte bine! Discută aceste lucruri și cu alții, oferă-le sfaturi, îndrumă-i către un stil de viață mai bun. Cine știe, poate că, o dată și o dată, îți vor fi recunoscători pentru asta! Când devine o pacoste: răspuns simplu: când te crezi Dumnezeu pe Pământ. Doar pentru simplul fapt că tu te "pricepi" la fitness și "faci mișcare", nu înseamnă că trebuie să fii, dintr-o dată, superior altora. Nu-i trata pe alții cu dispreț, nu le ține predici despre cât de perfect ești, nu-i judeca și nu te lua cu ei la trântă (nici verbal, nici fizic!). Nu susține că tot ceea ce faci tu este corect, iar ce fac alții este o prostie și o pierdere de vreme. Reține, nu ești Dumnezeu și nu deții adevărul absolut! Un astfel de comportament nu impresionează pe nimeni. Ba mai mult, vei fi considerat un penibil, cu o atitudine jenantă, un fel de clovn al sălii de fitness la care te duci, lumea nedorind să se afle în preajma ta.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
10 minute de antrenament intens pentru abdomen
Antrenamentul german pentru volum (metoda celor 10 seturi)
Tehnica HIT - High Intensity Training Routine