Carnosina. Avantajele suplimentării cu carnosină

Carnosina. Avantajele suplimentării cu carnosină

Carnosina este o dipeptidă, o combinație între aminoacizii alanină și histidină, care se găsește în special în fibrele musculare de tip II (cu contracție rapidă), asociate cu manifestările rapide de forță. Așadar, potrivit specialiștilor, carnosina are un rol extrem de important în creșterea forței musculare și a anduranței în timpul antrenamentelor. Carnosina, cunoscută și sub numele de L-carnosină, reglează ph-ul mușchilor și previne formarea acidului lactic în timpul antrenamentelor intense, fapt care duce la o mai bună capacitate de a te antrena pentru mai mult timp. De asemenea, numeroase studii au arătat de-a lungul timpului că beta-alanina poate crește volumul de lucru în timpul unui antrenament de rezistență și reduce semnificativ oboseala. Pentru o bună sinteză a carnosinei în mușchi este recomandată suplimentarea cu beta-alanină, precursorul carnosinei, care, împreună cu un alt aminoacid prezent deja în organism în mod natural - histidina - formează carnosina. Important de menționat este faptul că pentru creșterea nivelului de carnosină din organism nu este suficient doar antrenamentul în sine de la sală, chiar dacă acesta ajută până la un anumit punct. Pentru obținerea efectelor amintite la început și ale altora pe care le voi prezenta în cele ce urmează, este necesară fie suplimentarea cu beta-alanină (precursorul carnosinei, după cum spuneam) fie direct cu carnosină.

Avantajele suplimentării cu carnosină

Odată crescut nivelul acestei substanțe în organism, vei observa următoarele îmbunătățiri în timpul antrenamentelor și nu numai:

Creșterea anduranței

Carnosina reduce formarea acidului lactic în mușchi în timpul antrenamentelor intense cu greutăți de fitness, fapt care duce în cele din urmă la o mai bună rezistență musculară, reducând semnificativ senzația de oboseală cu care te confrunți de obicei în timpul unui antrenament dificil. Astfel, vei fi capabil să faci mai multe seturi sau repetări pentru un anumit exercițiu, să iei pauze mai scurte și mai rare și să crești numărul de calorii consumate.

Grăbirea recuperării musculare

În afară de faptul că reduce senzația de oboseală a mușchilor, carnosina este ”responsabilă” și de refacerea mai rapidă a fibrelor musculare de pe urma antrenamentelor solicitante. Astfel, vei putea să revii mult mai repede la sală pentru a-ți continua rutina obișnuită de exerciții.

Îmbunătățirea forței musculare

Aceeași substanță minune are capacitatea de a menține contractarea musculară pentru mai mult timp (având în vedere că se găsește în principal în fibrele musculare de tip 2 - cu contracție rapidă), ceea ce îți va oferi posibilitatea să execuți mai multe repetări decât făceai în mod obișnuit pentru un anumit exercițiu.

Creșterea performanței

Ca un rezultat al tuturor avantajelor descrise mai sus - creșterea puterii musculare, recuperarea mai rapidă și creșterea anduranței - carnosina îți dă posibilitatea de a executa exerciții și antrenamente de mare intensitate, astfel încât să îți depășești cu adevărat limitele cu fiecare sesiune de antrenament. Vei reuși astfel să devii mai competitiv - bazându-te pe rezultatele și forța dobândite în timp - atât în sala de fitness cât și în viața de zi cu zi.

Suplimentarea cu carnosină. Cum procedez?

În ceea ce privește suplimentarea cu carnosină, așa cum spuneam și mai sus, aceasta se poate realiza în două moduri. Fie alegi să iei direct carnosină, fie precursorul acesteia, beta-alanina. Având în vedere procesul de sintetizare a carnosinei în mușchi, în urma combinației dintre alanină și histidină, cel mai logic ar părea să suplimentezi dieta cu beta-alanină și să îți lași organismul să își facă treaba în continuare. Aceasta ar fi una din variante. A doua ar fi să iei direct supliment de carnosină, în ideea că procesele din organism vor fi un pic accelerate. Numai că, potrivit specialiștilor, carnosina luată direct nu se absoarbe prea bine în organism, doar o mică parte urmând să ajungă în mușchi în urma unor procese de hidrolizare mai complexe. Aceasta se pare că este hidrolizată în histidină și beta-alanină, care abia mai apoi sunt absorbite de mușchi și transformate din nou în carnosină. În concluzie, pare mai logic să iei un supliment cu beta-alanină și să lași apoi organismul să își urmeze procesele de sinteză ale carnosinei. Indiferent cum ai alege însă să iei această substanță, un lucru este cert: carnosina face minuni pentru forța și refacerea musculară!