Cauza durerilor de cot din timpul antrenamentelor
Posibil ca și tu să-ți mai fi pus întrebarea de ce te doare cotul, uneori, în timpul antrenamentelor? Cauzele pot fi multe, însă, una dintre cele mai întâlnite afecțiuni localizate la nivelul coatelor este epicondilita laterală, cunoscută mult mai bine și sub numele de "cotul tensimenului". Ea reprezintă o degenerare a țesutului muscular, parte din procesul de tendinoză (a nu se confunda cu tendinita, care este o inflamație!). Celulele numite fibroblaste produc colagen, dar, din cauza stresul repetat la care sunt supuse tendoanele, colagenul nu se poate forma în mod regulat, ceea ce duce la scăderea rezistenței mușchiului care, la rândul ei, poate cauza accidentări repetate și, eventual, rupturi. De fiecare dată când colagenul este afectat, apare țesutul cicatrizat la nivelul tendonului, acesta fiind responsabil pentru slăbirea și mai accentuată a lui. Prin executarea aceleiași rutine de antrenament la sală sau prin neglijarea antrenării fiecărei grupe de mușchi, ori prin ridicarea de greutăți excesiv de mari, pot apărea durerile, ele ducând la formarea unui dezechilibru muscular și la creșterea tensiunii aplicate asupra articulațiilor.
Cum se poate preveni această afecțiune?
Antrenează-ți corpul din mai multe unghiuri și respectă tehnicile de ridicare. Întotdeauna, înainte de a te apuca de exerciții, cât și după, fă o încălzire corectă și nu uita și de mișcările de întindere (stretching). Ca să-ți poți dezvolta masa musculară fără dureri, corectează toate dezechilibrele musculare și lucrează-ți și mușchii flexori și extensori ai antebrațului în mod egal (cu flexii normale și inversate pentru încheieturile mâinii). Pentru o condiționare cât mai bună a mușchilor, schimbă plaja de repetări din timpul exercițiilor. De exemplu, antrenează-te cu un interval de 8 până la 10 repetări, apoi, săptămâna următoare, crește numărul lor la 12, 15 sau mai multe. Scopul lor este să lucrezi atât fibrele musculare de tip I, cât și pe cele de tip II.
Am o durere de cot sâcâitoare. Cum pot să mă antrenez într-o asemenea situație?
Înainte de toate, evită orice exercițiu care îți poate cauza durere și mișcările care presupun o extensie extremă a cotului. Dacă este posibil, redu greutatea pe care o ridici și fă repetări negative încete. De asemenea, mai poți purta și benzi de comprimare pentru sprijin, dar ai grijă să nu le strângi prea tare, altfel vei perturba fluxul de sânge din braț. Dacă ai încercat diverse modalități de a scăpa de durere, însă, nu ai obținut rezultate satisfăcătoare, mergi la un medic ortoped sau la un fizioterapeut pentru a discuta cu el despre problema care te afectează și pentru a primi sfaturi profesioniste din domeniu pentru rezolvarea ei.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
10 minute de antrenament intens pentru abdomen
Antrenamentul german pentru volum (metoda celor 10 seturi)
Tehnica HIT - High Intensity Training Routine