Ce este ginecomastia și cum o tratezi
Potrivit studiilor din domeniul endocrinologiei, aproximativ 30% dintre bărbați suferă la un moment dat, pe parcursul vieții de această afecțiune neplăcută numită ginecomastie. Mai pe înțelesul tuturor, ginecomastia este afecțiunea care determină creșterea sânilor la bărbați. Chiar dacă nu îți pune în pericol sănătatea, o astfel de problemă îți poate afecta serios încrederea în sine și poate duce la depresii grave. Ginecomastia - creșterea sânilor la bărbați – apare în urma umflării benigne a țesutului mamar, în general din cauza unor dezechilibre hormonale. Aceasta poate apărea la vârste la care bărbatul se confruntă cu modificări hormonale bruște și semnificative, așa cum se întâmplă la pubertate sau odată cu înaintarea în vârstă. Însă chiar dacă această afecțiune apare în general după vârsta de 50 de ani, nu este exclus să apară oricând pe parcursul vieții, în funcție de cauzele care o determină.
Cu ce riscuri vine ginecomastia?
Chiar dacă afecțiunea poate fi foarte inconfortabilă și deranjantă pentru stima de sine, trebuie să știi că nu îți afectează prea mult sănătatea fizică. Însă, așa cum spuneam și mai sus, poate avea influențe negative asupra sănătății psihice. Astfel, bărbații care se confruntă cu această problemă, pot suferi și de depresie, atacuri de panică și anxietate, precum și de fobii sociale (jena sau frica de a ieși în public). În plus, majoritatea bărbaților obezi care suferă de ginecomastie (obezitatea fiind una din cauzele apariției acesteia), tind să sufere mai mult din cauza surplusului de grăsime din zona pieptului decât din cauza întregii greutăți corporale.
De ce apare ginecomastia?
De la început, trebuie menționat că există patru grade ale acestei afecțiuni, în funcție de gradul de umflare și a excesului de piele din zona pieptului. În unele cazuri, așa cum spuneam și mai sus, ginecomastia poate apărea ca o consecință a obezității și poartă defapt numele de pseudoginecomastie, având în vedere că sânii mai mari sunt cauză a depozitelor de grăsime, nu a umflării în sine a țesutului glandelor. Însă cea mai comună cauză a apariției acestei probleme la majoritatea bărbaților este reprezentată de un dezechilibru hormonal care a condus la creșterea nivelului de estrogen și/sau scăderea celui de testosteron. Nivelurile hormonilor din corpul tău sunt reglate de axa hipotalamus-glanda pituitară-glande suprarenale, care implică un set complex de interacțiuni între glandele endocrine responsabile de producerea și controlarea hormonilor și glandele suprarenale de lângă rinichi. Având în vedere că această axă este responsabilă de gestionarea a peste 30 de hormoni, anumiți factori externi pot influența funcționarea corectă a acesteia. Printre acești factori se numără radiațiile, chimioterapia, bolile autoimune, expunerea la toxine, alcoolismul, consumul de droguri, genetica sau traumatismele craniene. Pe de altă parte, în afară de acești factori, axa hipotalamus-glanda pituitară-glande suprarenale poate fi influențată și de stilul de viață haotic și nesănătos.
Cum poți să tratezi sau să eviți ginecomastia?
Primul pas odată cei ai observat o umflare a țesuturilor la nivelul pieptului este să mergi la un consult de specialitate. Trebuie să știi însă că, în funcție de gravitatea gradului de ginecomastie, aceasta nu este reversibilă și singura metodă prin care poți scăpa de sânii măriți este prin intermediul operației. Pentru a nu ajunge în acest punct ar trebui ca la primul semn de ginecomastie să iei măsuri. Iată care ar fi acestea:
Mergi la sală
Dacă medicul ți-a spus că suferi mai degrabă de pseudoginecomastie, cauzată de greutatea corporală, primul lucru pe care poți să îl faci pentru a diminua efectele acesteia este să mergi la sală. Astfel, chiar dacă ai impresia că pentru a scăpa de sâni trebuie să te axezi pe exerciții cardio, pe biciclete sau benzi de alergat, specialiștii recomandă mai degrabă efectuarea de exerciții cu greutăți, pentru creșterea masei musculare.
Nu mai lua steroizi
În cazul în care recurgi la astfel de practici, ar fi cazul să te oprești înainte de a fi prea târziu. Substanțele anabolice produc dezechilibre grave la nivel hormonal ale căror efecte nu se opresc doar la apariția ginecomastiei, unii bărbați confruntându-se chiar cu afectarea potenței și micșorarea testiculelor. Cu cât consumi aceste substanțe pe perioade mai îndelungate cu cât efectele lor pot deveni ireversibile, așa că te sfătuiesc să te oprești în timp util.
Adoptă un stil de viață sănătos
Chiar dacă sună a clișeu, este important să realizezi că ceea ce mănânci poate influența nivelul hormonilor din organism și face diferența între un piept bărbătesc și unul mai... pufos. Evită, așadar, alimentele procesate, grăsimile rele și zaharurile și îmbogățește-ți în schimb dieta cu fructe și legume proaspete, dar și cu mâncăruri gătite în casă.
Acordă mai multă atenție somnului
Lipsa unui somn de calitate, odihnitor, își poate pune de asemenea amprenta asupra hormonilor tăi și duce la apariția ginecomastiei. Încearcă să dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte, în funcție de nevoile organismului tău și evită să pierzi nopțile (cel puțin nu foarte des) prin cluburi. Lipsa somnului poate duce la scăderea nivelului de testosteron, obezitate și multe alte probleme de sănătate.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
10 minute de antrenament intens pentru abdomen
Antrenamentul german pentru volum (metoda celor 10 seturi)
Tehnica HIT - High Intensity Training Routine