Ce este un longboard?

Ce este un longboard?

În ultimii ani ai văzut din ce în ce mai mulți tineri care se dau pe niște variante de skateboard destul de lungi și care prind viteze mari, în special pe zonele descendente. Pe skateboard clasic ai mers și tu atunci când erai mai mic, dar acest sport este unul nou. Așadar, ce este un longboard?

Longboard-ul este un tip de echipament similar, dar nu identic cu un skateboard. De cele mai multe ori acesta este mai lung decât un skateboard și datorită materialelor din care este fabricat și a dimensiunilor roților, se deplasează mult mai repede față de ceea ce erai tu obișnuit. Ele sunt folosite pentru plimbări lungi sau ture în viteză, pe downhill.

Dar chiar dacă la noi în țară au intrat abia recent, modelele lungi există la americani încă din anii 40. Acestea au fost inventate de Preston Nichols, un surfer care voia adrenalină inclusiv atunci când valurile erau prea mici pentru a-i oferi senzații tari. El folosea diverse tipuri de scânduri ce erau foarte periculoase deoarece nu suportau prea bine șocurile la care erau supuse. Cu toate acestea, abia în 1959 skateboardul cu placă lungă a fost oficial disponibil pe piață.

Dimensiunile pentru un longboard sunt cuprinse între 84 și 150 cm lungime și de la 22.8 până la 25.4 cm lățime. Există mai multe forme specifice, printre care:

  • Pintail, cu formă de frunză, alungit spre ambele capete – care permit fixarea unor axe mai libere, pe care sunt montate roți ceva mai mari, ideale pentru o plimbare relaxată, lină;
  • Drop deck, care are două adâncituri de-o parte și de alta a deck-ului, în dreptul axelor;
  • Drop-through, cu placa îngustată puțin spre centrul acesteia și destul de mult în dreptul axelor; această formă, împreună cu cea anterioară sunt construite astfel încât în momentul deplasării să păstreze centrul de greutate al rider-ului jos, pentru a permite rularea la viteze mari;
  • Flat nose – este foarte asemănător unui skateboard clasic.

Acestea sunt principalele siluete cu care mare parte a longboard-urilor vin, cu toate că există și alte variante, ceva mai rar întâlnite. Modelele de skateboard cu placă lungă permit viraje lungi, în momentele de plimbare relaxată sau foarte scurte, similare întoarcerilor surferilor, când se pune accent pe viteză.

Față de tipurile clasice de skateboard, longboard-urile nu sunt indicate pentru trick-uri, așa că cei pasionați de scheme este bine să opteze pentru modelele cu care ne-am obișnuit cu toții.