Ce NU trebuie să faci după antrenament

Ce NU trebuie să faci după antrenament

De foarte multe ori am discutat aici despre lucrurile pe care trebuie să le faci înainte și mai ales în timpul antrenamentelor pentru a obține rezultatele dorite. Însă iată că a venit vremea să aduc în discuție și ce nu trebuie să faci după antrenament pentru ca munca ta să nu fie în zadar. Acțiunile pe care le faci sau nu după antrenamentele obișnuite de la sală influențează în mare măsură rezultatele pe care le vei obține. Astfel, gândirea potrivit căreia e suficient să mergi la sală și să iei suplimente pentru a crește masa musculară și a scăpa de grăsime nu este una corectă. La fel de mult contează și comportamentul de după finalizarea exercițiilor.

1. Nu uita de stretching

Odată ce ai terminat antrenamentul, ar trebui să întinzi mușchii pe care tocmai i-ai lucrat. Acest lucru nu doar că te va ajuta să te recuperezi mai repede, ci va contribui și la menținerea flexibilității. De asemenea, exercițiile de stretching după antrenament vor stimula și procesul de creștere musculară.

2. Nu amâna prea mult masa

După un antrenament intens, organismul tău are o nevoie acută de nutrienți, în special aminoacizi și carbohidrați, pentru a repara țesutul muscular afectat și a hrăni sistemul nervos. Pentru ca totul să funcționeze cum trebuie încearcă să ai o masă cu alimente sănătoase la aproximativ 15-20 de minute după ce ai terminat de executat exercițiile din sala de forță.

3. Nu consuma prea multe grăsimi

Așa cum spuneam și mai sus, scopul mesei de după antrenament este să distribuie cât mai rapid carbohidrații și aminoacizii către circuitul sanguin și mai apoi către celulele musculare, pentru o creștere musculară corespunzătoare. În momentul în care tu ingerezi prea multe grăsimi, acestea vor încetini digestia, deci și procesul amintit mai sus. Așadar, dacă vrei să știi ce nu trebuie să faci după antrenament, acesta este un exemplu grăitor.

4. Nu uita de suplimente

Chiar dacă nimic nu este mai important decât un antrenament corespunzător și o dietă sănătoasă atunci când vine vorba de creștere musculară, suplimentele au și ele un rol bine stabilit și pun umărul la grăbirea procesului de hipertrofie. Așadar, dacă sopul tău este să scapi de grăsime și să crești masa musculară, profită de ajutorul pe care ți-l oferă suplimentele precum creatina, glutamina, BCAA și leucina pentru a-ți atinge obiectivele. Pentru o mai bună eficacitate ale acestora, ia-le imediat ce ai terminat exercițiile sau odată cu masa post-antrenament.

5. Nu sări peste odihnă

Într-o lume ideală, fiecare dintre noi am avea posibilitatea să dormim cel puțin o oră după antrenament. Din păcate însă acest lucru nu este tocmai ușor de realizat. Cu toate acestea, poți măcar ca după exercițiile epuizante de la sală să stai liniștit, relaxat, fie în timpul mesei, fie după aceasta. Astfel, îi dai ocazia organismului să se refacă. Ai grijă însă să nu exagerezi cu relaxarea. Chiar dacă te-ai antrenat la sală, asta nu înseamnă că nu mai trebuie să faci mișcare toată ziua. Ia-ți timp o oră să te refaci, apoi reia-ți activitățile obișnuite. Continuă să faci mișcare alături de cei dragi, copii și familie, fie în parc, fie în alte locuri special amenajate. Poți alege triciclete pentru copii (dacă sunt mai mici), biciclete petru adulți și distracția e garantată. În plus, îți menții și familia sănătoasă, făcând mișcare.