Ce se ascunde în spatele etichetelor de produs
Vremurile pe care le trăim sunt unele cel puțin interesante. Din mai multe puncte de vedere. Ai putea spune că nu este așa, că sunt, de fapt, niște vremuri destul de complicate, mai ales din pricina crizei economice mondiale prelungite care încă ne bântuie și acum, la 5 ani de la debutul ei oficial. Și să știi că sunt de acord. Este, într-adevăr, un moment de cumpănă pentru mulți dintre noi. Dar acest articol nu va trata subiecte de economie, deoarece Macho Men nu este un site care să-și propună să ofere sfaturi financiare, ci unul care să te ajute să trăiești o viață mai sănătoasă. Ca atare, voi face referire, în textul de față, doar la un anumit aspect care ține strict de alimente, nutriție și informațiile nutriționale listate pe produsele pe care le cumperi în fiecare zi din magazine. Oricât de ciudat ar putea să pară, și acest aspect se poate încadra la categoria alegerilor dificile pe care le avem de făcut în ziua de astăzi. Că tot veni vorba... Nu ți s-a întâmplat să te duci într-un supermarket sau hypermarket (sau într-un simplu magazinaș de cartier) și să fii pus față în față cu o sumedenie de produse din care să nu știi ce să alegi exact? Ceva îmi spune că da. De câte ori nu ai stat câteva minute uitându-te la raft și luând mai multe produse de acolo, pentru a citi ce scrie pe etichetele lor? Dacă ești genul de persoană foarte atentă la ceea ce mănâncă, atunci sigur ai făcut și continui să faci asta de fiecare dată când cumperi ceva din magazin. Vrei să știi exact dacă ingredientele folosite sunt unele naturale, altfel nu cumperi produsul respectiv. Dar poate că nu ești familiarizat cu toți termenii folosiți pe etichete sau nu știi sigur dacă ceea ce scrie pe ele este chiar 100% adevărat. Ce ar trebui să alegi, niște ouă obișnuite, ieftine, sau unele care provin de la păsări crescute în aer liber și hrănite cu furaje naturale? Alegerea poate fi una dificilă, de aceea m-am gândit să îți explic un pic mai pe larg ce înseamnă de fapt toți acești termeni pompoși. Te las apoi pe tine să determini dacă vei mai cumpăra pe viitor produse marcate ca "100% natural" sau "cu cereale integrale", știind că, poate, nu întotdeauna ceea ce este marcat așa, este și natural.
1. Etichetele marcate cu "natural" sau "100% natural"
Nu ți-aș recomanda să te încrezi întotdeauna într-o astfel de afirmație. Pentru că, repet a nu știu câta oară, nu tot ceea ce crezi tu că este natural sau bio trebuie să și îndeplinească, în mod obligatoriu, acest criteriu. De multe ori, se poate întâmpla ca un produs să fie marcat ca fiind bio, când el, de fapt, conține anumite ingrediente care numai naturale nu sunt. Te miră acest fapt? Nu ar trebui. Ține minte, sunt mulți comercianți nescrupuloși care ar face orice să păcălească publicul consumator că produsele lor sunt 100% naturale și fără coloranți ori conservanți sau E-uri dăunătoare sănătății. Cu cât mai multă lume păcălesc, cu atât mai mulți bani fac. E simplu, așa e în economia din ziua de azi! Faza cu natural sau bio este, în unele cazuri, o simplă șmecherie de marketing. Momentan, nici măcar în America nu există o definiție clară a ceea ce înseamnă produs natural. Dar, cel puțin teoretic, un produs natural nu ar trebui să aibă în compoziția lui substanțe artificiale sau sintetice. Zic teoretic, deoarece, în practică, nu se aplică întotdeauna. Nimeni nu-ți poate garanta fără urmă de îndoială că ouăle pe care tocmai le-ai cumpărat provin de la niște găini crescute în aer liber (și nu în baterii înghesuite și spații insalubre) care au fost hrănite cu furaje naturale și nu cu tot felul de hormoni de creștere forțată. Așadar, încearcă să ignori acest termen gol de esență, de cele mai multe ori. În schimb, uită-te pe lista de ingrediente și informații nutriționale, pentru a vedea dacă ceea ce cumperi este, cu adevărat natural. Alimentele marcate cu "organic" pot fi o alegere ceva mai bună, deoarece (din nou teoretic), ele îți pot garanta că nu vei consuma un produs care a fost modificat genetic.
2. Etichetele pe care scrie "fără conținut ridicat de fructoză din sirop de porumb"
Pentru mulți dintre aceia care sunt extrem de atenți la ceea ce mănâncă, această fructoză este sinonimă cu cianura și trebuie evitată cu orice preț. Studiile au arătat că un aport prea mare de fructoză duce la îngrășare și la apariția bolilor gen diabet de tip 2. Evitarea acesteia nu este, însă, atât de simplă sau ușoară pe cât ar părea, deoarece ea este prezentă în foarte multe produse, de la pâine la ketchup. Și în acest caz, producătorii nu se vor sfii să susțină că pâinea sau ketchup-ul lor este natural, neconținând nici o picătură sau nici un gram din acest ingredient interzis. Cu toate acestea, se prea poate ca produsele lor să conțină o serie de alți compuși sau de alte ingrediente care sunt similare cu fructoza, cum ar fi sucul din trestie de zahăr, cel de agavă sau cel obținut din orez brun. Toate acestea pot avea efecte identice asupra sănătății tale cu cele ale fructozei. Cum poți, totuși, evita, într-o anumită măsură, alimentele care au un conținut ridicat de fructoză? În primul rând, citește cu atenție lista de ingrediente. Iată un truc simplu prin care poți identifica posibilii îndulcitori din compoziția produsului respectiv: orice cuvânt care se termină în -oză este, de cele mai multe ori, un îndulcitor. De exemplu, fructOZĂ, zaharOZĂ etc.. De asemenea, urmărește să vezi dacă scrie undeva pe acea etichetă "fără zaharuri sau îndulcitori". Astfel, ești un pic mai sigur că vei cumpăra un produs care chiar nu are nici un fel de îndulcitor rău.
3. Etichetele pe care scrie "cereale integrale"
Pentru cei care sunt implicați în activități de fitness sau care sunt atenți la siluetele lor, este bine ca întotdeauna să caute să cumpere produse cu cereale integrale și bogate în nutrienți, în locul celor făcute din cereale obișnuite. Dar nu te lăsa păcălit de etichetă. Se prea poate ca, uneori, cerealele prezente în acele produse, să nu prea fie integrale, sau să aibă alte ingrediente nu foarte sănătoase, precum mai sus amintita fructoză sau alte zaharuri de acest gen. Cercetătorii de la Harvard recomandă să cumperi produse care au un raport de 10 la 1 de carbohidrați și fibre. Ceea ce înseamnă că, dacă un produs conține 40 de grame de carbohidrați, ar trebui să mai conțină, în mod ideal, și 4 grame de fibre. De asemenea, nu uita să fii atent și la prezența altor ingrediente nu foarte naturale. Cu cât un astfel de ingredient se află mai în capul listei decât celelalte, cu atât cantitatea în care este prezent este mai mare.
4. Etichetele marcate cu "multi-cereale" sau "din mai multe cereale" etc.
Nu toată pâinea pe care o cumperi și pe care scrie că este produsă din mai multe cereale sau din cereale integrale este, neapărat, plină de aceste ingrediente. De cele mai multe ori, se poate întâmpla ca pâinea respectivă să fie doar o simplă pâine albă "camuflată". Și asta pentru că primul ingredient de pe listă este, adesea, făina de grâu. Această făină de grâu este o făină albă, rafinată, la rândul ei deghizată în altceva. De aceea, când cumperi orice fel de pâine, covrigi, biscuiți etc. care se spune că sunt făcuți din mai multe cereale sau cereale integrale, primul lucru la care trebuie să te uiți este lista de ingrediente (da, din nou ea). Iar primul ingredient trecut acolo trebuie să fie o cereală integrală. Pe lângă asta, fii atent și la celelalte ingrediente prezente. Dacă identifici orice îndulcitori sau orice fel de tip de zahăr care nu-ți prea face cu ochiul, atunci este momentul să treci mai departe și să alegi un produs care nu are așa ceva în compoziția lui.
5. Etichetele marcate cu "conținut redus de grăsimi"
În anii '80 și '90, în special în lumea civilizată, grăsimea dietetică era demonizată în mass media, așa că foarte mulți producători au ales să scoată pe piață versiuni cu un "conținut redus de grăsimi" la produsele pe care le făceau deja (sosuri de salate, unt de arahide etc.). Aceste produse încă se fac și încă se găsesc și în ziua de astăzi pe rafturile magazinelor. Nu-i așa că e bine să ai o alternativă ceva mai sănătoasă la acele produse pline de grăsimi? Da, dar uite care e șmecheria. Când scoți grăsimea dintr-un produs, acesta își mai pierde din aromă. Și ce faci tu, ca producător, pentru a compensa pierderea asta? Adaugi zahăr sau îndulcitori la greu! Acest lucru face ca diferența de calorii dintre produsele cu un conținut redus de grăsimi și cele obișnuite să nu mai fie chiar atât de mare. Când dai grăsimile monosaturate sănătoase din untul de arahide pe zahărul procesat, nu înseamnă că ai făcut un pas înainte, ci unul înapoi, din punct de vedere al sănătății tale. Așadar, nu trebuie să te temi foarte tare de grăsimi. Cu toții avem nevoie de puține grăsimi în alimentația noastră pentru a ne păstra un nivel optim al sănătății noastre!
6. Etichetele marcate cu "ciocolată neagră"
O serie de cercetări științifice a arătat că antioxidanții prezenți în ciocolata neagră pot avea mai multe beneficii asupra sănătății, după cum ar fi un bun ajutor pentru inimă și o mai bună funcționare a mușchilor pe durata exercițiilor efectuate. De aceea a devenit ciocolata neagră alimentul preferat al multora dintre cei care merg la sală și de aceea companiile producătoare de diverse alimente, au început să folosească mai des termenul "ciocolată neagră" pe produsele lor (gen batoane energizante sau proteice). Și aici trebuie să fii atent la un lucru. Nu toată ciocolata neagră din lumea asta este produsă în același fel. Într-o lume ideală, ciocolata neagră ar trebui să-ți garanteze că vei ingera mai mulți antioxidanți din ea, decât zahăr. Problema este că nu trăim într-o utopie, așadar, de cele mai multe ori, ciocolata neagră nu este complet lipsită de îndulcitori. De fapt, se poate ca, în anumite cazuri, zahărul să fie unul dintre ingredientele care stau la loc de cinste pe eticheta produsului pe care scrie că acesta conține și ciocolată neagră. Prin urmare, această ciocolată nu mai este chiar atât de bună și de sănătoasă pentru tine. De fiecare dată când vrei să consumi un produs care, din câte scrie pe etichetă, conține ciocolată neagră, ar fi bine să te asiguri că pe lista de ingrediente sunt prezente și lichiorul de ciocolată și masa de cacao, pentru că în acestea se găsesc antioxidanții de care ai nevoie. Ideal ar fi să găsești un baton de ciocolată neagră pe care să scrie că procentul de cacao este de cel puțin 60%.
7. Etichetele marcate cu "crescute în aer liber"
Ouăle sunt foarte bogate în proteine și conțin un număr mare și esențial de nutrienți, fiind unul dintre alimentele preferate de cei care merg la sală. Iar cele mai bune sunt cele care provin de la găini care au fost crescute în aer liber. Acestea tind să conțină un număr și mai ridicat de nutrienți decât cele care provin de la găini crescute în baterii sau cuști, în interiorul unei clădiri. Un studiu recent, din 2014, a arătat că găinile care au avut acces în aer liber au putut face ouă cu un conținut mai ridicat de vitamina D, față de suratele lor închise în cuști. Se pare că expunerea la soare pe care le-au avut aceste găini le-a făcut pe acestea să depună ouă mai bogate în vitamina D. Dar descifrarea secretelor etichetelor pe care scrie "crescute în aer liber" nu este o sarcină simplă. Acest termen nu este prea bine definit, ca atare nu se specifică exact ce înseamnă în aer liber. Să fie o curte sau un câmp mare pe care găinile se pot plimba în voie, absorbind lumina soarelui? Să fie o curte mai mică, împrejmuită cu un gard? Sau poate e vorba de un mic spațiu amenajat în apropierea clădirii în care acestea sunt ținute, unde ele pot ieși un pic la aer, mișcarea lor fiind însă limitată de mărimea spațiului respectiv? Nu putem ști concret. De asemenea, nu ți se spune pe acele etichete nici cât timp au petrecut, în medie, acele găini care au făcut ouă "bio" sau "organice".
8. Etichetele marcate cu "conținut redus de sodiu"
Un consum prea mare de sare poate duce la creșterea tensiunii și la retenția apei, care, mai departe, poate duce la un fizic "pufos", deloc arătos. Acesta este motivul pentru care mulți dintre cei care merg la sală preferă să aleagă variante de alimente cu un conținut mai redus de sodiu. Așadar, dacă și tu îți faci griji și numeri fiecare gram de sare pe care îl consumi, atunci caută acele produse care au un conținut mai mic de sare. Unele dintre acestea sunt clar marcate cu "un conținut redus de sodiu" sau "fără sare". De exemplu, există pâinea fără sare. Dar, pe lângă aceasta, mai sunt și alte produse, după cum ar fi sosul de soia, pizza congelată, unele supe etc. Dacă un astfel de produs conține marcajul de mai sus, atunci îl poți consuma liniștit, deoarece ești sigur că în procesul lui de fabricație nu s-a adăugat nici un pic de sare, sau că nu conține o cantitate mai mare de 140 de miligrame de sare!
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Dieta Dukan (Dieta Protal)
Rețetă pentru vreme rece - supă de paste cu fasole
Dieta ”Suplu Toată Viaţa” – cum, cât şi când să mănânci