Ce tipuri de suplimente ar trebui să iei?
Unul dintre lucrurile pe care tu, ca și culturist (profesionist sau amator), trebuie să le iei în considerare, este în ce mod cât mai inteligent ar trebui să-ți cheltui banii alocați cumpărării de suplimente. Trebuie să recunoaștem că nu oricine își poate permite să aibă o rezervă însemnată, pe care să dea o grămadă de bani. Sunt unele suplimente care costă mai mult decât altele. De aceea, trebuie să-ți faci niște calcule și să stabilești exact ce-ți poți permite să cumperi în prezent. Fie că-ți iei o cutie de pudră proteică, sau niște suplimente termogenice ori o cutie de batoane energizante sau proteice, este bine să ai deja un buget stabilit pe care să încerci să-l și respecți cât de mult se poate. Uneori, pe unele forumuri sau siteuri de culturism, întâlnești diverși oameni care își doresc să cumpere niște suplimente care să-i ajute să-și crească masa musculară sau să-i mențină în formă, dar care nu sunt deloc dumiriți în legătură cu produsele pe care ar trebui să dea banii. Asta nu neapărat pentru că nu ar ști cu ce se "mănâncă" acestea, ci pentru că sunt conștienți că nu toate s-ar putea să funcționeze în cazul lor. Sau mai știu că există și acele așa-zise "suplimente minune" care promit marea cu sarea, dar nu livrează nimic. Ba mai mult, s-ar putea chiar să dăuneze sănătății celui care le consumă. Dacă te afli în aceeași situație, eu zic să lași deoparte toate suplimentele minune, toate porcăriile și toate prostiile de care ai mai auzit (sau de care nu prea ai mai auzit) până acum și să te rezumi doar la cele foarte cunoscute și testate cu succes de-a lungul anilor. Pe lângă asta, nu uita și de antrenamentele și exercițiile pe care trebuie să le faci zilnic, dacă dorești să devii un culturist adevărat! Deci, până la urmă, ce suplimente ar fi cele mai potrivite pentru tine? Să începem întâi cu primul, multi-vitaminele.
1. Multi-vitaminele
Atunci când îți faci un program de administrare de suplimente, primele produse pe care ar trebui să le incluzi în acest program, sunt multi-vitaminele (complex de vitamine și minerale). Dar înainte de a lua orice multi-vitamină, trebuie să o alegi cu grijă. Trebuie să ții cont, printre altele, de alergiile pe care le ai sau de care suferi față de diverse substanțe. S-ar putea ca multi-vitaminele pe care te gândești să le iei să aibă așa ceva în compoziția lor. Prin urmare, este logic să le eviți pe acestea, deoarece nu cred că vrei să ai vreun fel de probleme în urma administrării lor. De exemplu, tu ai putea avea o reacție alergică la elementul nichel. Poate fi o chestie ereditară, sau poate fi ceva caracteristic numai ție, care nu afectează și vreun alt membru al familiei tale. Ca atare, dacă iei multi-vitamine care conțin această substanță, poți avea probleme gen diaree, dureri gastro-intestinale sau dureri de rinichi. Dacă nu știi exact care este cauza, dar bănuiești că unele dintre multi-vitaminele pe care le iei ar fi de vină, atunci cel mai bine este să te oprești și să analizezi un pic situația. Identifică exact care vitamină ți-a cauzat acele probleme, pentru a o putea înlătura din planul sau programul tău de administrare de suplimente. Întotdeauna, înainte de a lua orice multi-vitamină existentă pe piață, fă o listă cu toate substanțele la care știi că ești alergic și examinează cu atenție lista de ingrediente a produsului pe care îl cumperi, pentru a vedea dacă el conține vreuna dintre substanțele trecute în lista menționată mai devreme. Un ultim aspect de care trebuie să ții cont, este acela că bărbații și femeile au nevoie de doze diferite de minerale și vitamine. Însă aceste doze sunt, de regulă, exacte, nu luate după ureche! Gândirea conform căreia "mai mult e mai bine" este una păcătoasă și total contraproductivă! Nu mereu ceea ce este mult este și bun. De aceea, când vine vorba de multi-vitamine, ia-le în cantitățile recomandate.
2. Glutamina
Glutamina reprezintă suplimentul standard pe care un culturist ar trebui să-l ia în considerare. Acesta este atât de important, încât dacă ai fi pus să alegi între glutamină și un alt supliment din zer, să zicem, atunci prima ar trebui să fie alegerea ta principală. Sportivii care se antrenează puternic și susținut au nevoie de glutamină, deoarece corpul lor nu poate produce suficientă de unul singur atunci când este supus unui astfel de antrenament. BCCA-urile (Branch Chain Amino Acids - Amino Acizii cu Lanț Ramificat) sunt precursorii glutaminei și ar putea, oarecum, reprezenta un gen de alternativă pentru aceasta, dar fără o sursă externă de glutamină care să satisfacă nevoile corpului, câștigurile sunt minime. Când cineva se află într-o situație de tensiune, de stres (fizic, mai ales), cum ar fi cazul antrenamentelor, glutamina se pierde din mușchi și se poate ajunge la deshidratare. Iar aceasta, la rândul ei, duce la o stare catabolică. Un nivel crescut de glutamină în corp va permite o mai bună sinteză a proteinei și va menține țesuturile hidratate, fapt ce va duce la creșterea masei musculare. În unele cazuri (poate chiar în al tău), glutamina poate fi foarte utilă în întărirea sistemului imunitar. Așadar, în ciuda a ceea ce spun anumiți profesori de la facultățile de medicină, glutamina funcționează și în această direcție, încă foarte bine! Glutamina ajută și la stimularea glandei hipofize din creier. Ca urmare, și nivelul de hormon de creștere este mai mare. Neurotransmițătorul cunoscut sub numele de GABA are și el de câștigat de pe urma consumului de glutamină. Acest neurotransmițător are rolul de a relaxa mușchii și de a-i ajuta să se refacă.
3. Proteina din zer
Obținerea acestei proteine din zer din dieta zilnică poate fi destul de dificil. Teoretic, nu este imposibil. Dar dacă te bazezi numai pe alimentele pe care le consumi la mesele zilnice din timpul săptămânii, nu-ți vei putea lua doza necesară de proteine numai din ele. Ca urmare, poți pune o anumită presiune asupra tractului digestiv, lucru ce ar putea să te afecteze în timp. De aceea, pentru a rezolva această problemă, trebuie să incluzi, în planul tău de administrare a suplimentelor, și pudra proteică. Atunci când alegi un produs care vine în această formă, trebuie să iei în considerare anumite lucruri, cum ar fi randamentul, funcționalitatea, profilul amino acizilor, raportul WPI-WPC, gustul, ușurința cu care poate fi folosită sau rezultatele pe care el le oferă.
4. Creatina
Creatina este un supliment excelent care, atunci când este inclus ca parte componentă a unui program de forță (sau rezistență), poate ajuta la creșteri impresionante ale țesutului muscular. Puritatea unui produs cu creatină este extrem de importantă, de aceea trebuie să fii foarte atent când îl alegi. Contrar propagandei și opiniei generale, creatina nu trebuie să conțină neapărat 75 de grame de dextroză pentru a fi eficientă. Dacă vrei să iei monohidrat de creatină, atunci acesta se poate combina foarte bine, într-un shake băut după antrenament, cu următoarele ingrediente: - 5 grame glutamină; - 10 grame monohidrat de creatină; - 50 grame dextroză; - 40-60 grame proteină de zer Dextroza este benefică, deoarece atunci când este luată cu creatina, ajută la o creștere a nivelului insulinei, ceea ce duce la livrarea unei cantități mai mari de creatină către mușchi. Creatina este relativ ieftină, iar calitatea acesteia s-a îmbunătățit considerabil de-a lungul anilor. Nu prea ai să mai găsești creatină de slabă calitate, chinezească.
5. ZMA
ZMA este un supliment care este considerat de mulți un produs de bază în culturism, iar de alții, un accesoriu. În această listă, el se încadrează la categoria produselor de bază, deoarece este de un real folos în procesul de recuperare, prevenind deteriorarea mușchilor cauzată de o dietă cu un aport de calorii redus. ZMA ajută și la creșterea nivelului de testosteron. El face acest lucru prin utilizarea combinației sale unice a trei minerale, Zinc, Magneziu și Aspartat. Dacă ai fost un pic atent, atunci ai remarcat că denumirea acestui supliment provine exact de la cele trei minerale pe care le are!
6. Termogenicele
Când urmezi un program de slăbire, un termogenic te poate ajuta foarte mult să scapi de kilogramele nedorite. Unul dintre cele mai populare produse din această categorie este Hydroxycut. Iar cei care l-au consumat îmi pot da dreptate că este unul dintre produsele termogenice pe care le-ar recomanda și altora. Avantajul lui Hydroxycut față de alte produse de slăbit, este acela că el permite menținerea compușilor care ajută la arderea grăsimilor mai bine și mai consistent decât acestea din urmă. Ca o ultimă mențiune aici (dar care este valabilă și în cazul celorlalte suplimente), cumpără întotdeauna produse care știi sigur că provin de la producători de renume!
9 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
De unde cumpărăm suplimente nutritive ieftine?
Review AllMax Nutrition - IsoFlex
Review Nature's Best - Isopure Whey Protein Isolate