Cele 10 abilități fizice ale fitness-ului

Cele 10 abilități fizice ale fitness-ului

Fitness-ul este un mod de viață prin care încercăm să menținem organismul mereu în formă bună, atât fizică, cât și mentală. Mai jos îți prezentăm cele 10 abilități fizice ale fitness-ului.

Rezistența

Rezistența este abilitatea organismului de a primi, procesa și livra oxigen. Să ne uităm puțin la alergătorii de maraton. În timpul unui maraton, corpul tău trebuie să fie într-o continuă mișcare pentru o perioadă lungă de timp. Având o rezistență sporită, poți alerga distanțe mai mari fără să te oprești.

Stamina

Stamina reprezintă abilitatea organismului de a procesa, livra și utiliza energia. Să luăm ca exemplu un ciclist care concurează în Turul Franței. Pentru a fi în stare să pedalezi ore întregi, zi de zi, ai nevoie de niveluri ridicate de energie. Având stamină ridicata, poate pedala mai mult timp și recupera mai repede.

Forța

Forța reprezintă abilitatea mușchilor de a aplica în mod repetat o anumită presiune unui obiect, de a depune un efort. Ți s-a întâmplat vreodată să nu mai poți face încă o flotare? Sau să nu poți face nici măcar o tracțiune la bară? Cu cât ai mai multe forță, cu atât devin mai ușoare aceste exerciții și cu atât mai multe repetări vei putea face.

Puterea

Puterea reprezintă abilitatea mușchilor de a aplica o forță maximă într-un interval minim de timp. Ai văzut vreodată un halterofil care ridică deasupra capului o halteră imensă? Acesta este un exemplu perfect pentru puterea brută.

Viteza

Barbat care face jogging

Viteza reprezintă abilitatea de a te mișca cât de repede poți. Gândește-te puțin la cursele de 100m sprint. Atleții olimpici parcurg această distanță în mai puțin de 10 secunde, adică parcurg în medie 10 metri în mai puțin de o secundă! Aceasta este un exemplu perfect de cum se folosește viteza maximă într-un interval minim de timp. Cu cât poți genera o viteză mai mare, cu atât mai repede vei parcurge cei 100m.

Agilitatea

Agilitatea reprezintă abilitatea corpului de a minimiza timpul de tranziție de la un șablon de mișcare la altul. Ai văzut vreodată un jucător de fotbal care driblează în alergare mai mulți adversari, și aleargă tot terenul pentru a înscrie? Acesta este un exemplu perfect de agilitate!

Coordonarea

Coordonarea este abilitatea de a combina mai multe șabloane de mișcări într-o singură mișcare fluidă. Un exemplu foarte bun este dat de un practicant de arte marțiale care lansează în 2 - 3 secunde multiple lovituri diferite adversarului (croșeu, upercut, lovitură directă, lovitură de picior, lovitură prin întoarcere etc.).

Acuratețea

Acuratețea este abilitatea de a controla mișcarea într-o anumită direcție și/sau cu o anumită intensitate. Gândește-te la un arcaș care nimerește centrul țintei, sau la un jucător de tenis de câmp care servește un as, sau la un jucător de fotbal care înscrie dintr-o lovitură liberă. Toate sunt exemple foarte bune de acuratețe.

Flexibilitatea

Flexibilitatea reprezintă abilitatea organismului de a maximiza plaja de mișcare pentru orice articulație. Ai asistat vreodată la un curs de Yoga? Ai văzut acei practicanți care se contorsionează în diverse poziții? Ei, această activitate necesită foarte multă flexibilitate.

Echilibrul

Echilibrul este abilitatea de a controla poziția centrului de greutate a corpului în raport cu suportul pe care se află. Exemple foarte bune de echilibru pot fi: efectuarea săriturii pe spate pe bârnă de către gimnaști, practicarea surfing-ului sau a skying-ului.