Cele 4 stiluri de înot fundamentale

Cele 4 stiluri de înot fundamentale

Dacă te-ai convins de avantajele înotului și te-ai decis să îți faci un abonament la un bazin sau o piscină, ar trebui să te deprinzi cu cele mai cunoscute și mai eficiente 4 stiluri de înot.

Bras

Este unul din cele mai potrivite stiluri de înot pentru începători și în același timp, cel mai popular printre înotătorii amatori. În stilul bras, mâinile execută simultan o mișcare semicirculară sub apă, revenirea la poziția inițială realizându-se tot sub apă. Mișcarea picioarelor trebuie sincronizată cu cea a mâinilor. Unul din avantajele stilului bras este că îți poți menține capul la suprafață, evitând problemele legate de respirație sau de orientare. De asemenea, bras este unul din acele stiluri de înot de cursă lungă (de rezistență), o oră de înot în acest stil consumând numai 250 de kilocalorii. În competițiile de înot, în schimb, acest lucru se transformă în dezavantaj, bras fiind unul din cele mai lente stiluri de înot.

Freestyle (Stilul liber sau Crawl)

Stilul liber, cunoscut și ca front crawl sau australian crawl, este stilul preferat de înotătorii mai experimentați. Din poziția decubit ventral, adică pe burtă, se ține capul scufundat, cu ochii deschiși, expirând aerul sub apă. Mișcările mâinilor sunt circulare și alternative, revenirea la poziția inițială realizându-se pe sub apă. Picioarele se sincronizează cu mișcările mâinilor, executând mișcări alternative sus-jos, folosindu-te de articulația șoldului și a genunchiului (tehnica flutter kick) Freestyle este cel mai rapid și mai eficient stil, o jumătate de oră de înot crawl putând arde 700 de kilocalorii. stiluri de înot fundamentale

Spate

După cum sugerează și numele, acest stil presupune înotul pe spate. Capul este întotdeauna la suprafață iar mișcările mâinilor sunt circulare și alternative, revenindu-se la poziția inițială pe deasupra apei. Mișcările picioarelor sunt similare cu cele din stilul liber. Spate este unul din stilurile de înot echilibrate, îmbinând rezistența cu viteza. Este mai rapid decât bras, dar evident, mai lent decât stilul liber. Un dezavantaj, în special pentru începători, este că nu ai vizibilitate în direcția de înot și că uneori, poți înghiți apă. Medicii îl recomandă adesea pacienților cu dureri de spate deoarece lucrează foarte bine mușchii dorsali și trapezul.

Fluture

Stilul fluture se remarcă între celelalte stiluri de înot de competiție ca fiind cel mai spectaculos. Acesta presupune o mișcare simetrică a brațelor cu revenire pe deasupra apei. De asemenea, corpul realizează o mișcare ondulatorie, iar picioarele o tehnică numită dolphin kick. Stilul fluture este al doilea ca viteză după stilul liber. Este dificil de învățat și extrem de solicitant. De aceea, mai mult profesioniștii se pot mândri că stăpânesc acest stil de înot.