Cele mai bune 5 fructe de mare

Cele mai bune 5 fructe de mare

Când vine vorba despre alimentația în fitness, există foarte multe motive pentru care ar trebui să incluzi și fructele de mare în aceasta. Dacă sunt alese corect, acestea îți pot furniza o grămadă de proteine, grăsimi bune, vitamine și minerale foarte importante. Totuși, alegerea fructelor de mare potrivite nu a fost niciodată un lucru de o importanță mai mare pentru noi și apele noastre ca acum. Pescuitul excesiv și practicile distructive din acest domeniu, au făcut ca o parte dintre speciile de pești să aibă aproape soarta păsării dodo (adică, sunt pe cale de dispariție). De asemenea, mai există și problema evitării fructelor de mare care pot fi contaminate cu mercur sau alte metale și substanțe grele sau otrăvitoare. Din fericire, exemplele pe care ți le voi da în continuare nu se încadrează la nici una dintre categoriile de mai sus. Mai mult, acești pești și fructe de mare au multe proteine și mulți nutrienți sănătoși, buni pentru corpul tău, nu conțin, așa după cum spuneam, chimicale periculoase și sunt numai bune pentru a putea fi consumate în orice mod dorești!

1. Codul negru

Acest pește provine din apele adânci din nodul oceanului Pacific și are o carne untoasă, de culoare alb-perlat. Este foarte bogat în acizi Omega-3, putând conține până la 500 de miligrame de astfel de acizi în doar 30 de grame de carne. Cercetătorii de la Universitatea din Saint Louis, Missouri (Statele Unite), au descoperit că acizii grași sunt foarte buni pentru reducerea unor inflamații musculare asociate cu diversele tipuri de exerciții pe care le practici în sala de forță, precum ar fi ridicările de greutăți. Aceleași studii au mai demonstrat că acizii Omega-3 acționează și ca agenți anabolic în corp, activând procesul de sinteză a proteinei din mușchi. Carnea de cod negru este bogată și în puternicul antioxidant seleniu și conține multe proteine de care mușchii tăi se pot bucura atunci când o consumi. În prezent, populația de cod negru din apele statului Alaska este destul de sănătoasă, deoarece zona în care aceasta se află este protejată de legi ale pescuitului care interzic orice formă de pescuit excesiv și distructiv. De asemenea, nu există nici o sursă de contaminare cu substanțe otrăvitoare. Așa că, dacă poți face rost de un astfel de pește, caută unul cât mai proaspăt. În caz că nu prea găsești așa ceva, merge și un cod negru congelat. Cum se poate servi? Oricum îți trece prin cap! Serios, este un pește. Cum procedezi, de regulă, când prepari orice fel de pește? Probabil îl fierbi (faci o supă sau o ciorbă din el), îl prăjești în tigaie sau îl pui pe grătar. Îl poți face și mai suculent dacă îl servești cu diverse sosuri, inclusiv cu salsa!

2. Păstrăvul-curcubeu

Mai este numit și păstrăvul american. Reprezintă o bună alternativă la somonul de crescătorie. Acest pește are o carne delicată, cu un gust ușor dulceag. Proteinele care se găsesc în el abundă în amino acizi esențiali pentru procesul de reparare și creștere a țesutului muscular. La fel ca și în cazul codului negru, și păstrăvul american este bogat în acizi grași Omega-3, care ajută, printre altele, la ținerea la distanță a problemelor de inimă. Carnea acestui pește mai abundă și în cantități de niacină, o formă de vitamina B, utilă la procesarea mâncării pe care o consumi, în energie pentru mușchi. Cum se poate servi? Păstrăvul-curcubeu poate fi folosit la orice rețetă care necesită carne de somon, deoarece este un bun înlocuitor. Cea mai simplă metodă de preparare este prin asezonarea unori fileuri de păstrăv cu sare și piper și punerea acestora la cuptor, pentru 12 minute, la o temperatură de 204 grade celsius. Felul de mâncare rezultat se poate asezona și câteva felii de lămâie. De asemenea, păstrăvul proaspăt, curățat de organele interne, poate fi umplut cu ierburi aromatice și/sau felii de lămâie și poate fi pus apoi la cuptor sau pe grătar. Păstrăvul afumat poate reprezenta o alternativă delicioasă pentru sandvișurile de dimineață sau pentru salate.

3. Sardinele la conservă

Micile sardine sunt pline de arome și destul de cărnoase, în comparație cu majoritatea tonului la conservă produs în masă, care se poate găsi pe rafturile magazinelor. Ele mai conțin și mari cantități de proteine, acizi Omega-3 și vitamina D. O multitudine de studii științifice au arătat că persoanele care consumă cantități suficiente de vitamina D prezintă un risc mai scăzut de a suferi de boli de inimă, diabet tip 2, depresie și chiar de unele tipuri de cancer. Dacă ești un împătimit al fitness-ului și al sălii de forță, atunci ar trebui să profiți din plin de consumul de vitamina D, deoarece aceasta este bună la reducerea inflamațiilor și deteriorărilor suferite de mușchii tăi în timpul antrenamentelor. Cum se pot servi? Sardinele la conservă pot fi consumate direct din cutia în care se află puse, pot fi incluse ca ingredient pentru sandvișuri sau pot fi presărate peste pizza sau pot fi amestecate cu pastele.

4. Midiile

Midiile au un conținut mai mic de calorii, în schimb sunt bogate în proteine și în deja foarte cunoscuții acizi grași Omega-3. De asemenea, din ele nu lipsește nici fierul, o substanță esențială în procesul de transportare a oxigenului către mușchi. Pe lângă acestea, midiile mai conțin și cantități mare de vitamina B12, o vitamină care este direct implicată în producerea ADN-ului, acel material genetic prezent în toate celulele corpului tău. Cum se pot servi? Chiar și cel mai nepriceput bucătar poate prepara un fel de mâncare cu midii fără prea mari probleme. Tot ce trebuie să faci este să speli midiile pe care le-ai cumpărat cu apă, apoi să le pui într-o tigaie, alături de o cană sau două de lichid. Acest lichid poate fi orice, de la o supă, la apă, lapte de cocos, roșii la conservă, vin alb sau chiar bere. Se pune tigaia cu midii pe foc și se fierb până când se deschid. Se iau de pe foc și se servesc, consumându-se numai carnea din interiorul cochiliei, aceasta din urmă putând fi aruncată ulterior.

5. Somnul

Deși, pentru unii, peștele tilapia rămâne una dintre fructele de mare preferate, bucătarii mai pricepuți vor alege întotdeauna somnul, care este un pește de apă dulce mult mai gustos decât tilapia. Fiecare porție de 90 de grame de carne de somn îți oferă aproximativ 13 grame de proteine utile pentru creșterea masei musculare, precum și o serie de alți nutrienți importanți, după cum ar fi seleniul, tiamina, vitamina B12 și fosforul, foarte util pentru structura osoasă. Cum se poate servi? Somnul poate fi preparat în mai multe feluri: poate fi pus în marinate, poate fi prăjit sau fript în tigaie sau pe grătar sau poate fi pus la cuptor. De asemenea, somnul tăiat bucăți poate fi folosit și la prepararea unor tocane de pește.