Cele mai comune accidentări în sport. Cauze și simptome

Cele mai comune accidentări în sport. Cauze și simptome

Indiferent de tipul de accidentare despre care este vorba, trebuie să înveți să faci diferența între o rană pe care o poți duce pe picioare și una care îți poate crea serioase probleme de sănătate. Dacă practici un anumit sport de mai multă vreme, cu siguranță te-ai confruntat și cu momente neplăcute, când a trebuit să faci față durerilor și accidentărilor mai mult sau mai puțin grave. Pentru a ști să gestionezi mai bine astfel de situații, învață să identifici cele mai comune accidentări în sport, precum și gradul lor de periculozitate.

1. Ruptură de menisc

Una dintre cele mai comune accidentări în sport, afecțiune tratată și operată frecvent de către medicii ortopezi, este ruptura cartilajului în forma literei ”C”, situat de o parte și de alta a genunchiului și care are rolul de a absorbi șocurile din timpul mișcării. Astfel, în vreme ce oamenii mai în vârstă sunt predispuși la o astfel de afecțiune chiar dacă nu practică vreun sport, la persoanele sub 40 de ani ruptura de menisc este cauzată în majoritatea cazurilor de un eveniment specific în cadrul unui anumit sport, precum îndoirea bruscă a genunchiului. De obicei, persoanele care suferă o ruptură de menisc pot indica exact locul dureros, în acest caz nefiind vorba de o durere generalizată. Așadar, dacă în urma unei mișcări bruște simți o astfel de durere localizată în interiorul genunchiului, care persistă, nu ezita să-i faci o vizită medicului ortoped.

2. Luxație de gleznă

O altă problemă de la capitolul accidentări în sport întâlnită în rândul sportivilor, în special al celor care practică baschet, fotbal, handbal – în general orice sport care implică multă alergare-, este luxația de gleznă. Pentru a identifica o astfel de afecțiune fii atent la apariția umflăturilor și a vânătăilor în zona respectivă. Dacă pe lângă aceste semne te mai confrunți și cu dificultatea de te sprijini în piciorul afectat, cel mai probabil te confrunți cu o luxație. În schimb, dacă simți mai degrabă o durere la nivelul osului decât al ligamentului, este foarte probabil să ai de a face cu o fractură. Pentru a fi sigur însă, ar trebui să consulți un medic de specialitate.

3. Ruptură de ligament

În această categorie intră două tipuri de ligament al genunchiului, și anume ligamentul încrucișat anterior (LIA) și ligamentul colateral medial (LCM)

A. Ruptură de LIA

Cele mai comune accidentări în sport. Cauze și simptome Ruptura de ligament încrucișat anterior este foarte des întâlnită. Acest ligament, în comparație cu alte părți ale articulației genunchiului este cel mai predispus la traumatizare, cele mai frecvente traumatisme de LIA având loc în timpul unei activități sportive. Leziunea sau ruptura de LIA este însoțită de simptome pronunțate. În timpul accidentării persoana în cauză simte o durere acută, dar nu îndelungată. Tumefierea (umflarea) genunchiului apare treptat în primele ore după accidentare, la fel și limitarea mișcărilor articulației genunchiului. Mai târziu, când se termină perioada acută, ruptura de ligament încrucișat devine mai puțin vizibilă, principalele acuze fiind instabilitatea și senzația că oasele articulației genunchiului s-au mișcat unul în raport cu celălalt. Simptomele apar de obicei în momentul efectuării mișcărilor de rotație și de torsiune bruscă.

B. Ruptură de LCM

Cele mai comune accidentări în sport. Cauze și simptome Aceste ligamente sunt situate pe părțile laterale ale genunchiului. Ligamentul colateral medial este situat pe interior iar cel colateral lateral este situat pe exterior. Ele controlează miscarea laterală a genunchiului și îl protejează împotriva mișcărilor neobișnuite/atipice. Cel mai adesea ruptura acestui ligament se produce în cazul schimbărilor bruște de direcție, în timpul schiatului sau a ciocnirii cu un coechipier (la fotbal, de exemplu). Pentru că o ruptură de LCM poate fi adiacentă uneia de ligament încrucișat (LIA), este mai greu de identificat. Simptomele sunt însă mai ușoare, fiind posibil să te confrunți cu umflarea genunchiului și cu o durere localizată în interiorul acestuia.

4. Genunchiul alergătorului

În ciuda numelui specific, trebuie să știi că poți căpăta această afecțiune în urma oricărei mișcări repetitive, nu doar a alergatului. Cu toate acestea, numele primit indică cu adevărat faptul că acest tip de accidentare apare în special în cazul alergătorilor, mai ales dacă nu te încălzești înainte. Pentru a evita o astfel de problemă, ai grijă să efectuezi exercițiile de stretching și de încălzire înaintea oricărei sesiuni de alergare. Dacă nu ai posibilitatea să te antrenezi în aer liber, poți antrena articulația genunchiului și la sală, cu ajutorul unei benzi de alergare, al unei biciclete eliptice sau al unei biciclete obișnuite de fitness. Printre semnele care îți indică o astfel de afecțiune se numără durerea sâcâitoare localizată în fața genunchiului, în jurul rotulei sau chiar sub aceasta. De obicei, durerea se intensifică atunci când urci sau cobori scările sau parcurgi un drum mai abrupt însă dacă nu faci nimic pentru a te recupera, durerea poate apărea și în cazul unor acțiuni normale, precum mersul.

5. Cotul tenismenului

La fel ca și în cazul de mai sus, această afecțiune nu este întâlnită doar la jucătorii de tenis, ci la orice persoană care practică anumite mișcări repetitive ce implică articulația cotului. Astfel, afectarea acestei articulații poate merge de la o simplă inflamare a tendonului și până la ruperea acestuia, în cazul mișcărilor mai bruște. Simptomele acestei afecțiuni sunt destul de neplăcute. Poți simți durere (localizată la exteriorul cotului) nu doar atunci când mânuiești racheta de tenis (în cazul practicanților acestui sport) ci și în activități cotidiene precum căratul unei cutii, strângerea mâinii unei persoane, deschisul unei uși, etc. Odată cu parcurgerea acestui articol sper că vei putea identifica mult mai repede și mai ușor aceste tipuri de accidentări în sport și că vei lua măsuri urgente pentru tratarea lor. Chiar dacă pe unele le poți duce pe picioare, așa cum spuneam și la început, nu poți să știi niciodată ce complicații pot apărea, așa că este important să consulți un medic dacă te confrunți cu una din afecțiunile descrise mai sus.