Cele mai comune greșeli la exercițiul Împins la piept cu bara
E foarte ușor să ajungi să crezi că faci lucrurile ca la carte în sala de forță, dar la fel de ușor te poți înșela. Anumite exerciții necesită o tehnică mai avansată decât altele, care se poate însuși numai printr-o permanentă autoevaluare. Poți cădea ușor în capcana comodității, obișnuindu-te să execuți exercițiile într-un anumit mod care, deși pare mai confortabil, nu îți aduce cele mai bune rezultate. Nu e nici un motiv de îngrijorare, Machomen.ro îți prezintă cele mai comune greșeli pe care începătorii le fac în execuția exercițiului Împins la piept cu bara.
Exercițiul Împins la piept cu bara este cel mai popular și mai cunoscut exercițiu din lumea culturismului. Așadar, de-a lungul timpului s-au cristalizat câteva reguli care garantează o execuție corectă. Încearcă să eviți următoarele greșeli atunci când faci exercițiul Împins la piept cu bara:
Greseala nr. 1: Ai o postură incorectă
Puterea cu care împingi greutatea se fundamentează pe o poziție de start corectă. O postură corespunzătoare poate face o diferență uriașă între o execuție corectă și un fiasco. Nu acorda atenție sfaturilor eronate de genul "ține spatele drept, genunchii la 90 de grade și o anvergură cât mai mică a mișcării". Corect este să ții umerii cât mai în spate, spatele ușor arcuit și picioarele strânse sub băncuță. Rigiditatea este factorul cheie, iar corpul tău trebuie să fie încordat pentru o putere cât mai mare la împingere.
Greseala nr 2: Priza este prea largă
Foarte mulți se folosesc de semnele de pe bara olimpică standard pentru a identifica poziția corectă a mâinilor pe bară. Cel mai comun sfat oferit în această privință este cel de a suprapune degetele mijlocii peste acele semne. Adevărul este că, în cazul exercițiului de împins la piept cu bara, poziția mâinilor depinde de două lucruri: lungimea brațelor și condiția fizică a umerilor. Dacă ai brațele mai scurte, o priză prea largă îți poate suprasolicita corpul din punct de vedere mecanic, articulațiile coatelor depășind un unghi de 90 de grade în momentul coborârii barei la piept. De asemenea, dacă ai avut în trecut probleme cu umerii, o priză prea largă poate supune articulațiile humerusului la un stres ce poate duce la accidentări. Cel mai sigur este să apuci bara cu o priză ușor mai îngustă decât cea indicată de semnele de pe bară, în funcție de lungimea brațelor tale și starea de sănătate a umerilor tăi.
Greseala nr 3: Împingi chiar deasupra pieptului
Cu toții știm că împinsul la piept se execută cu coborârea barei la nivelul pieptului (la nivelul sfârcurilor mai exact). Dar cum împingi bara este mișcarea cheie pentru o execuție corectă. Dacă o împingi în linie dreaptă, tot la nivelul sfârcurilor, nu este o execuție ideală, deoarece greutatea nu va avea suport total sub ea (din cauza gravitației). Încearcă să împingi bara în așa fel încât atunci când ajunge sus, să fie la nivelul umerilor. Astfel te asiguri că bara este susținută pe de-a-ntregul de către brațe.
Greseala nr 4: Nu folosești picioarele pentru a te-mpinge în podea
Împinge bara și încordează pieptul și tricepșii - o regulă de bază a acestui exercițiu. Dar nu uita că exercițiul împins la piept este unul care lucrează împotriva forței gravitației. Așadar, asigurând o poziție stabilă picioarelor, cu ajutorul căreia poți obține un surplus de forță, va contribui la o forță mai mare de împingere a barei. Asta nu înseamnă că trebuie să începi să ridici șoldurile și să preiei din greutate cu tot corpul. Totuși, exercițiul este unul dedicat pieptului. Ideea este să ai o postură corectă și stabilă pentru un împins la piept cât mai eficient.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
10 minute de antrenament intens pentru abdomen
Antrenamentul german pentru volum (metoda celor 10 seturi)
Tehnica HIT - High Intensity Training Routine