Încă de la inventarea, în anul 1817, a strămoșului bicicletelor moderne de astăzi, acest vehicul a fost folosit atât pentru activități recreaționale, cât și pentru transport sau practicarea sportului numit ciclism. Dacă în Germania sau Olanda mersul pe bicicletă la serviciu sau în deplasările de rutină de-a lungul unei zile face parte deja din conștiința populară, în România doar în ultimii ani a început să pătrundă moda deplasării cu acest tip de vehicul. Ce-i drept, și lipsa infrastructurii îl împiedică pe român să apeleze la deplasarea cu bicicleta la fel de des sau în mod natural, așa cum se întâmplă în cazul celor din țările nordice, de exemplu. Dar asta este deja o altă discuție și este totuși de apreciat că tot mai mulți locuitori ai țării noastre devin interesați de un astfel de mijloc de transport sau de recreere. Având în vedere însă că această cultură nu este foarte bine împământenită la noi în țară, doar pasionații fiind la curent cu noutățile și tehnologiile în domeniu, majoritatea celor care doresc să își cumpere o bicicletă nu știu prea bine de unde să înceapă și cum să facă cea mai bună achiziție. Dacă acum ceva timp încercam să lămuresc cum poate cineva să își aleagă bicicleta potrivită, prin respectarea unor aspecte tehnice, de această dată voi încerca să aduc lumină cumva în ceea ce privește cele mai comune tipuri de biciclete. Astfel, alegerea bicicletei potrivite constă în primul rând în stabilirea a ceea ce îți dorești să faci cu aceasta. Vrei să o folosești ca mijloc de transport către și de la serviciu, ca mijloc de recreere sau pentru drumeții montane? În funcție de răspunsul la aceste întrebări, poți face primul pas în identifcarea bicicletei potrivite pentru tine. Iată, așadar, care sunt cele mai comune tipuri de biciclete și scopurile pentru care au fost create:
1. Biciclete de oraș (de șosea)
Așa cum sugerează și numele, acest tip de bicicletă este conceput pentru călătoriile pe șosea. Acestea pot fi identificate foarte ușor, după coarnele curbate în jos și cauciucurile foarte înguste. De asemenea, cadrul unei astfel de biciclete este foarte ușor. În general, bicicletele de oraș sau de șosea sunt dotate cu echipamente suplimentare pentru folosirea optimă la viteze mari sau în plan înclinat. Ca un aspect distinctiv se poate aminti și poziția aplecată către coarne a utilizatorului.
2. Mountain Bike
Sau biciclete pentru munte. Așa cum le spune și numele, aceste biciclete mtb sunt folosite de cei care sunt pasionați de drumețiile montane pe un astfel de vehicul. Pentru a face față terenului accidentat, acest tip de bicicletă este echipat cu cauciucuri mai late, pentru o mai bună aderență și tracțiune. În ceea ce privește coarnele, acestea sunt în general drepte, iar utilizatorul bicicletei mtb adoptă o poziție dreaptă în șa. În funcție de terenul și modul în care sunt folosite, bicicletele MTB se împart în mai multe categorii, cele mai importante fiind: Cross Country (XC) – pentru teren accidentat, cu poteci înguste, cu urcări și coborâri. Acestea trebuie să fie ușoare, pentru a permite urcarea facilă a pantelor, dar și robuste, pentru o bună amortizare la coborâre. Downhill (DH) – folosite pentru coborâri tehnice pe un teren de munte foarte accidentat. Spre deosebire de cele Cross Country, acestea sunt mai grele, au suspensii mai mari, frâne hidraulice și jante și cauciucuri speciale. All Mountain (AM) – se situează între cele două tipuri de mai sus. Astfel, au o greutate medie, fiind mai grele față de XC, dar mai ușoare decât DH, și suspensii cu o cursă mai mare.
3. Biciclete hibrid
Sunt o combinație între bicicleta de oraș și mountain bike, un tip din ce în ce mai folosit în zilele noastre. În general, bicicletele hibrid au împrumutat de la MTB-uri sistemul de 3 foi, ghidonul care conferă o poziție mai ridicată a utilizatorului. De asemenea, unele dintre acestea au preluat și sistemul de frânare pe discuri. Pe de altă parte, de la bicicleta de șosea au preluat roțile de 700c (700 mm diametru), precum și cadrul rigid, fără suspensii. Mai departe, bicicletele hibrid se comercializează în mai multe variante, în funcție de utilizare, dar diferența dintre acestea este destul de ambiguă și greu de definit de către cineva care nu are cunoștințele tehnice necesare. Astfel, după destinația lor, bicicletele hibrid se împart în următoarele categorii:
- Biciclete de trekking
- Biciclete de călătorie
- Biciclete Cyclo Cross
- Biciclete de navetiști
- Biciclete de oraș
4. Biciclete BMX
Populare mai ales în rândul tinerilor, bicicletele BMX sunt folosite de către cei care duc mersul pe bicicletă la un cu totul alt nivel. Astfel, cei care iubesc cascadoriile și trick-urile de orice fel, optează de obicei pentru astfel de biciclete. Astfel, acest tip de bicicletă este caracterizat de cadrul mic și robust, precum și de posibilitatea rotirii coarnelor și a roții din față la 360 de grade, fapt care face posibilă realizarea celor mai nebunești trick-uri. De asemenea, trebuie știut că aceste biciclete au o singură viteză și că utilizatorii lor stau de obicei în picioare pe pedale, din cauza cadrului foarte mic.
5. Biciclete cruiser
Acestea sunt utilizate în general de începători sau de cei care merg pe bicicletă doar în mod ocazional, mai mult pentru relaxare. Acestea sunt confortabile și ușor de condus, fără a excela la capitolul viteză, având în vedere că sunt concepute special pentru un mers relaxat și nu pentru competiții sau drumeții montane. În afară de aceste tipuri de biciclete, cel mai des întâlnite și utilizate, trebuie să știi că există multe alte subcategorii din care poți alege, în funcție de preferințe. Pentru a face cea mai bună alegere nu ezita să cauți mai multe informații, fie online, fie chiar la magazinul de biciclete din orașul tău.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Avantajele înotului
Diferența dintre jogging și alergare
Avantajele mersului pe bicicletă