Cele mai des întâlnite 3 greșeli la antrenament

Cele mai des întâlnite 3 greșeli la antrenament

Când vine vorba de antrenamente, cu toții facem greșeli. Chiar și tu faci. Sau, dacă nu mai ești începător de ceva vreme, sigur ai făcut atunci când te-ai decis să mergi la sală și să "tragi de fiare" sau să slăbești sau să încerci să te menții în formă. Ceea ce este, însă, important în acest caz, este să recunoști greșelile făcute și să încerci să le corectezi cât mai repede, pentru nu le mai repeta și pe viitor. Mai apare o problemă aici. Multora le este pur și simplu frică de schimbare. Acești oameni nu vor să modifice nimic în viața lor, respectiv la antrenamentul lor. Preferă să rămână în zona lor de confort și să continue să facă aceleași greșeli, așteptând rezultate diferite, decât să iasă din acea zonă și să facă schimbarea de care au nevoie. După această scurtă introducere, aș vrea să trecem la lista celor 3 greșeli pe care eu le consider importante. Să nu mai pierdem timpul, așadar!

1. Nu ai un plan de bătaie pentru sala de forță

Și când spun plan de bătaie, nu mă refer la pumni și picioare. Este o metaforă. Am trecut această greșeală pe primul loc, deoarece am remarcat că foarte multe persoane care merg la sală nu par să aibă un plan bine pus la punct pentru a ști ce au de făcut. Ele vin la sală când doresc, o dată la un secol, sau în fiecare zi (zi de zi) și se apucă să facă cele le trece prin cap, la orice aparat este disponibil. Nu așa se face! Nu poți avea niște rezultate concrete, palpabile, dacă programul tău de antrenament este eratic. Nu văd de ce ai amesteca toate exercițiile la un loc, doar de dragul laudei c-ai fost la sală și te-ai "antrenat". Nu ar fi mai bine să îți răspunzi, mai întâi la anumite întrebări și să-ți faci un plan solid de acțiune? De exemplu, te poți întreba unde te afli în acest moment? Unde vrei să ajungi? Cum vrei să ajungi acolo? Ce pași sunt necesari pentru a-ți îndeplini scopul? Cum îți pot măsura rezultatele? Ai prins ideea, nu? O modalitate prin care îți poți concepe un astfel de plan, este prin punerea pe hârtie a anumitor informații pe care să le urmărești, făcându-ți, astfel, un mic jurnal în care-ți poți nota progresul pe care îl faci. În el, poți scrie scopul pe care vrei să-l atingi, ce alimente (în ce cantități, porții etc.) trebuie să consumi, cu ce aparate trebuie să lucrezi, ce grupe de mușchi trebuie să vizezi, câte seturi să faci etc..

2. Ai obiceiuri de alimentație proaste

Aceasta este greșeala care ocupă locul 2 în topul de astăzi. Dacă ești de părere că doar prin mersul la sală și antrenamentul riguros poți slăbi sau poți pune mușchi pe tine, atunci dă-mi voie să-ți spun că te înșeli! Trebuie să acorzi importanță și alimentelor pe care le consumi, dacă vrei să ai astfel de rezultate și să ajungi să ai corpul la care ai visat. Cum se poate corecta greșeala aceasta? Simplu! Apucă-te de o dietă sau de un regim de alimentație mai sănătos. Și respectă-l! Nu contează care este scopul pe care vrei să îl atingi, fie că este vorba despre creșterea masei musculare, fie că este vorba doar de slăbit, dieta este cheia reușitei tale. Este foarte important să fii atent la ce mănânci, să eviți toate grăsimile rele (acizii saturați grași) și carbohidrații simpli. Trebuie să te concentrezi asupra consumului de alimente care au un nivel mare de proteine, asupra carbohidraților complecși și surselor de grăsimi bune (grăsimi monosaturate, ulei de pește, ulei de măsline etc.). De asemenea, ai grijă la numărul de calorii! Dacă vrei să slăbești, asigură-te că vei consuma cu 500 de calorii mai puțin decât arzi într-o zi, iar atunci când încerci să pui mușchi pe tine, trebuie să consumi cu 500 de calorii mai mult decât arzi, în mod normal, într-o zi.

3. Te concentrezi doar asupra forței, exercițiilor și grupelor de mușchi favorite, neglijând total punctele slabe

Toți cei care mergeți la sală trebuie să vă antrenați TOATE grupele de mușchi pentru un echilibru corporal cât mai armonios și pentru a evita accidentările. Fiecare mișcare pe care o faceți trebuie să fie corectă și calculată. Fiecare plan pe care vă antrenați trebuie să fie optim. Fiecare exercițiu trebuie să respecte un anumit mers. Nu uitați să vizați și punctele voastre slabe. Acestea nu trebuie neglijate, ci trebuie corectate. Este bine să faceți o evaluare generală a acestor puncte și să vedeți care sunt cele mai importante și cu care trebuie să începeți.