Cele mai mari greșeli pe benzi de alergat

Cele mai mari greșeli pe benzi de alergat

Indiferent că ești nou în ceea ce privește mersul la sală sau faci deja asta de zece ani, cu siguranță știi ce sunt alea benzi de alergat: sunt acele aparate pe care în general vezi fetele alergând cu orele. Da, câteodată sunt și băieți care fac asta, dar ai observat niște stiluri ce diferă destul de mult de la un utilizator la altul, ceea ce te-a făcut să te întrebi care este modul corect de a folosi această mașinărie.

Dacă nu se poate arăta cu degetul un singur stil infailibil de antrenament, existând zeci de variante diferite ce funcționează foarte bine, îți voi prezenta în continuare cele mai mari greșeli pe care trebuie să nu le faci atunci când vrei să alergi pe benzi de alergat.

1. Nu te încălzești

Chiar dacă în mod cert ai văzut multe persoane care vin direct din vestiar și se aruncă pe aceste aparate și încep să alerge, nu este deloc bine. Este greu de crezut, dar fără o încălzire prealabilă, vei suferi exact aceleași accidentări ca atunci când alergi afară fără stretching: întinderi, rupturi musculare sau entorse sunt cele mai frecvente.

2. Nu îți acorzi timp pentru cool-down

La fel de importantă ca încălzirea, este revenirea. Ai grijă ca de fiecare dată când îți termini exercițiul, să faci minim 5 minute de cool-down. Ce înseamnă asta? Nimic altceva decât mers relaxat pe benzi de alergat, pentru ca organismul să fie pregătit de coborâre. De multe ori ți se va întâmpla ca atunci când te dai jos de pe aparat fără această revenire, să te ia amețeala rău, pentru că urechea internă nu reușește să își dea seama ce s-a întâmplat și transmite mesaje ciudate către creier.

3. Nu porți pantofi sport corespunzători

Chiar dacă nu alergi pe asfalt, tot vei avea nevoie de pantofi dedicați acestui sport, care să aibă talpa moale și flexibilă. Fără echipament corespunzător, în cel mai bun caz te vor durea călcâiele și oasele tălpii. În situații mai grave, te poți accidenta destul de serios.

4. Te ții de mânere

Atunci când te urci pe benzi de alergat trebuie să te miști ca și cum ai fi în aer liber. De câte ori s-a întâmplat ca atunci când alergi afară să te ții de un mâner? Niciodată? Atunci de ce să o faci în sala de antrenament? Acest lucru nu va face altceva decât să te dezechilibreze și nu îți vei putea seta o cadență corectă.

5. Te uiți la picioare

Stai liniștit că sunt tot acolo. Nu pleacă nicăieri fără tine. Dacă stai doar cu capul în jos, nu te vei putea concentra pe alergare. Aparatul este construit în așa fel încât să nu îți permită să calci pe lângă sau să depășești banda, atunci când stai în centrul ei. Așa că pășește fără grijă.