Cele mai sănătoase alimente pentru creier

Cele mai sănătoase alimente pentru creier

”Hrănirea” corespunzătoare a creierului tău este la fel de importantă precum antrenamentele pentru mușchi pe care le practici cu atâta asiduitate. Încearcă așadar să îmbini cele două aspecte și să duci conceptul de ”minte sănătoasă în corp sănătos” la un cu totul alt nivel. Află din acest articol care sunt cele mai sănătoase alimente pentru creier și de ce ar trebui să le consumi cât mai des. Dacă frecventezi sala de fitness și culturism de ceva vreme ori dacă practici în mod regulat orice fel de sport, sunt convins că ți-ai dat deja seama de faptul că mișcarea are un rol important în antrenarea creierului și menținerea acestuia într-un echilibru sănătos. Cu toate acestea, probabil că știi deja că niciun antrenament nu este complet ori suficient fără un regim alimentar sănătos, cu care să îți hrănești atât mușchii cât și creierul. Cu toții știți ce sunt acelea endorfine – sau măcar ați auzit vorbindu-se despre ele -, acei hormoni care ne induc o stare de bine, de euforie, după fiecare antrenament. Potrivit specialiștilor în domeniu, eliberarea de endorfine și serotonină (responsabilă de starea noastră de fericire) poate fi stimulată și de consumul alimentelor potrivite. Mâncând sănătos, vei căpăta mai multă energie și chef de viață, fapt care te va face mult mai predispus să renunți la leneveală și să te înscrii cât mai repede la cea mai apropiată sală de fitness. Simțindu-te mai bine și mai încrezător, vei da mult mai mult randament în timpul antrenamentelor, fie că ridici greutăți ori că preferi mai degrabă antrenamentele cardio, biciclete eliptice sau mingile de fintess. Sperând că te-am convins să acorzi mai multă atenție felului în care te hrănești, iată care sunt cele mai sănătoase alimente pentru creier pe care ți le recomand cu încredere:

1. Spanac

Pe primul loc în lista celor mai sănătoase alimente pentru creier, spanacul nu te ajută doar să faci mușchi precum Popeye, ci îmbunătățește considerabil și activitatea creierului. Această plantă este foarte bogată în aminoacidul triptofan, piatra de temelie a serotoninei, deci nu e de mirare că te simți mult mai energic și bine-dispus după ce consumi o porție zdravănă de spanac. În ceea ce mă privește, prefer spancul în stare crudă, în salate de tot felul pentru că astfel de poți bucura cel mai bine de elementele nutritive ale acestuia. Pentru a evita gustul ușor amărui al acestuia, orientează-te către frunzele de spanac tinere sau către caserolele de baby spanac din supermarketuri.

2. Afine

Chiar dacă îți fac gura pungă, nu evita să le consumi în combinație cu iaurt și ovăz ori în smoothie-urile preferate. Afinele sunt foarte bogate în flavonoizi, substanță care acționează asupra celulelor, ajutând la comunicarea inter-celulară, dar și la regenerarea neuronilor. Cele mai sănătoase alimente pentru creier

3. Somon

Această specie de pește conține cantități foarte mari de acizi grași Omega 3, în special cei cunoscuți sub numele de DHA. Acest tip de grăsimi se pare că îmbunătățește memoria celui care le consumă cu până la 15% și luptă cu succes împotriva simptomelor depresiei.

4. Nuci

Bogate în acizi grași Omega 3 și în vitamina E, nucile protejează celulele creierului de radicalii liberi, evitându-se astfel distrugerea lor. În plus, nucile ajută la îmbunătățirea memoriei, luarea deciziilor și gestionarea emoțiilor.

5. Broccoli

Având în vedere că este foarte bogată în vitamina K, această legumă este recunoscută pentru beneficiile pe care le aduce în îmbunătățirea funcțiilor creierului, în special a funcției cognitive. Cercetătorii în domeniul alimentației au descoperit de asemenea că o substanță din broccoli (sulforafane) este eficace în lupta împotriva deteriorării celulelor creierului în cazul bolnavilor de Alzheimer, dar este util și în refacerea creierului în urma traumatismelor.

6. Avocado

Cele mai sănătoase alimente pentru creier Avocado abundă în grăsimi sănătoase care îmbunătățesc circulația sângelui și oxigenarea creierului, ceea ce înseamnă un mai bun transport al nutrienților în această zonă și automat o mai bună funcționare a creierului.

7. Ouă

Gălbenuşul de ou, deşi bogat în colesterol, aduce mari beneficii asupra stării generale de sănătate, printre acestea numărându-se şi faptul că el conţine un nivel ridicat de colină (vitamina B7), care contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor neurologice, la reducerea inflamaţiilor din organism, la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin (consumat de femeile însărcinate) şi la producerea serotoninei şi dopaminei, cunoscute drept hormoni ai fericirii.

8. Pepene galben

Acest fruct delicios are un rol esențial în combaterea stresului, a agitației nervoase, dar și a insomniilor. Pentru că este foarte bogat în potasiu, consumul de pepene galben ajută la reglarea tensiunii arteriale, reglează ritmul cardiac și ajută astfel la oxigenarea creierului, prin urmare te vei simți mai relaxat, iar puterea de concentrare va crește semnificativ.

9. Pepene roșu

Datorită conținutului ridicat de vitamina B6, pepenele verde este deosebit de benefic în producerea unor substanțe precum serotonina, melatonina și dopamina, cu rol în combaterea depresiei, anxietății și a insomniei.

10. Ciocolată neagră

Cele mai sănătoase alimente pentru creier Nu te-ai fi așteptat la o asemenea surpriză la categoria alimente pentru creier, așa-i? Iată că un regim alimentar sănătos nu trebuie să însemne neapărat restricții și pofte nesatisfăcute, ci și câteva clipe de răsfăț uneori. Pentru că este foarte bogată în triptofan și antioxidanți, ciocolata neagră se comportă aproape la fel ca toate celelalte alimente pentru creier. Aceasta îmbunătățește circulația sângelui în creier, atenția și memoria și crește capacitatea cognitivă.

Whoops, looks like something went wrong.

1/1 ErrorException in Response.php line 1161: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0)

  1. in Response.php line 1161
  2. at HandleExceptions->handleError('8', 'ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0)', '/home/machomen/public_html/vendor/symfony/http-foundation/Response.php', '1161', array('targetLevel' => '0', 'flush' => true, 'status' => array(array('name' => 'zlib output compression', 'type' => '0', 'flags' => '112', 'level' => '0', 'chunk_size' => '16384', 'buffer_size' => '20480', 'buffer_used' => '0'), array('name' => 'default output handler', 'type' => '0', 'flags' => '112', 'level' => '1', 'chunk_size' => '0', 'buffer_size' => '32768', 'buffer_used' => '28375')), 'level' => '0', 'flags' => '96', 's' => array('name' => 'zlib output compression', 'type' => '0', 'flags' => '112', 'level' => '0', 'chunk_size' => '16384', 'buffer_size' => '20480', 'buffer_used' => '0')))
  3. at ob_end_flush() in Response.php line 1161
  4. at Response::closeOutputBuffers('0', true) in Response.php line 379
  5. at Response->send() in index.php line 56