Crazy 6 și Crazy 8
Probabil ai văzut prin anumite programe de antrenament și antrenamentul "Crazy", însă nu ai știut ce înseamnă și cum se execută. În titlu sunt trecute două astfel de programe, care sunt identice, cu excepția unui singur detaliu: numărul de repetări efectuate. Așa cum îți poți da seama, Crazy 6 înseamnă că respectivul antrenament se face cu 6 repetări/serie, iar Crazy 8 înseamnă că respectivul antrenament se face cu 8 repetări/serie. Cel mai popular este Crazy 6, iar principiile acestui antrenament sunt destul de simple.
Principiile antrenamentului Crazy 6
Acest antrenament vizează ultimul exercițiu la o anumită grupă musculară, și presupune ca seriile să se facă fără repaus, una după alta, repetările să fie 6 sau 8, în funcție de tipul de Crazy, iar repetările să fie făcute 100% corect. Cel mai important principiu însă este legat de greutatea folosită.
Trebuie să crești greutatea cu fiecare set, astfel încât la setul al treilea sau al patrulea să nu mai poți face cele 6 repetări. În acel moment vei continua seturi diminuând greutatea în același ritm în care ai mărit-o. Dar, cel mai bine vei înțelege printr-un exemplu:
Exemplu de antrenament Crazy 6
Să presupunem că astăzi lucrezi bicepsul. Vei face 3, 4 sau 5 exerciții diverse, exerciții pe care le vei executa în ritmul normal al antrenamentului pe care-l urmezi. Să presupunem că ultimul exercițiu este flexii cu bara din picioare. Crazy 6 se va aplica doar la acest exercitiu și se execută în modul următor:
- execuți 6 repetări cu o greutate de 20 kg;
- imediat cum termini repetările de mai sus, lași bara jos și iei o bară de 30 kg (trebuie să fie deja pregătită) și execuți încă 6 repetări;
- imediat după această serie iei bara de 40 kg și mai execuți 6 repetări;
- și imediat iei bara de 50 kg și execuți iar repetările; aici presupunem că ajungi la eșecul muscular și nu poți executa decât 3 repetări;
- faci o pauză de cel mult două minute, iei bara de 40 kg și faci 6 repetări;
- apuci imediat bara de 30 kg și faci 6 repetări;
- iei bara de 20 kg și faci 6 repetări.
După cum poți observa, mărești greutatea la fiecare serie de 6 repetări, până când ajungi la eșec muscular. În acel moment vei diminua greutățile cu aceeași valoare cu care le-ai crescut, și vei face tot câte 6 repetări la fiecare serie. Dacă nu vei putea face 6 repetări, nu este problemă: faci câte repetări poți (dar nu mai mult de 6), iar data viitoare vei ține minte și vei folosi o greutate puțin mai mică. Bineînțeles, greutatea diferă de la individ la individ, însă creșterea ar trebui să fie de 5 - 10 kg. Dacă este prima dată când faci acest tip de antrenament, îți recomand să faci creșterea și diminuarea cu câte 5 kg. Acest tip de antrenament este foarte solicitant și nu se recomandă a se face mai des de o dată la 2 - 3 săptămâni.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
10 minute de antrenament intens pentru abdomen
Antrenamentul german pentru volum (metoda celor 10 seturi)
Tehnica HIT - High Intensity Training Routine