Cum alegem bicicleta potrivită pentru copii

Cum alegem bicicleta potrivită pentru copii

Copiii se vor bucura aproape de orice bicicletă, este important ca părinte să îi oferim o bicicletă adecvată greutății şi vârstei copilului. Pe lângă confortul şi funcționalitățile bicicletei, un criteriu de luat în considerare este aspectul acesteia, trebuie să fie pe placul copilului, altfel ne trezim că bicicleta va sta mai mult în garaj. Mersul pe bicicletă este recomandat tuturor copiilor, ideal pentru o dezvoltare corespunzătoare şi o condiție fizică bună. Fiind vorba de copii, trebuie să avem în vedere echiparea corespunzătoare cu cască de protecție, cotiere, genunchiere şi vestă. Cele mai multe biciclete de copii au un preţ accesibil pentru toate buzunarele, iar dacă ne raportăm la ce îşi doresc copii în ziua de azi, precum jocuri video sau tablete PC, cu siguranță suntem tentați să înclinăm mai de grabă spre achiziționarea unei biciclete.

Ce trebuie să ai în vedere când alegi biciclete de copii:

Dimensiunile şi greutatea bicicletei

Cu cât bicicleta este mai ușoară, cu atât mai bine, o bicicletă grea supune copilul la un efort suplimentar, lucru care poate să aibă repercusiuni negative asupra unei dezvoltări corespunzătoare. Datorită dimensiunilor variate ale bicicletelor din comerț, înainte de achiziționare, este bine să duceți copilul la fața locului pentru a o proba.

Construcţia bicicletei

Cadrul este recomandat să fie dintr-un material uşor şi rezistent, cu formă ergonomică. În cazul copiilor cu vârste de peste 10 ani, respectiv în cazul unei biciclete de dimensiune medie, se poate opta pentru amortizoare integrate, atât pe cadru, cât şi pe furca faţă, pentru atenuarea impacturilor. Şaua şi ghidonul trebuie să fie ajustabile, deoarece copii cresc repede.

Schimbător de viteze şi frâne

În cazul copiilor sub 10 ani se va alege un tip de bicicletă cu o singură viteză. Pentru cei mari şi avansaţi, alegeţi o bicicletă cu mai multe trepte de viteză, pentru o trecere lină de la o dificultate de pedalare la alta. În ceea ce privesc frânele, se poate opta pentru sistemul clasic V-Brake atât pe roata din faţă cât şi pe cea din spate.

Roţile

Optaţi pentru cauciucuri cu lăţime medie şi profil pronunţat, deoarece se pot rula mai bine, mai ales pe trasee cu denivelări. Diametrul roţilor se alege în funcţie de vârsta copilului, găsiţi o grilă cu astfel de informaţii în magazinele specializate. În cazul în care copilul este începător, se va opta pentru cumpărarea unor roţi ajutătoare pentru mai multă stabilitate. Spor la pedalat!