Cum îți construiești cel mai bun antrenament cardio

Cum îți construiești cel mai bun antrenament cardio

Să îți pui la punct cel mai bun antrenament cardio poate fi o sarcină destul de dificilă, dar nu imposibil de realizat dacă urmezi câțiva pași bine stabiliți și gândiți în prealabil. Dacă ai impresia că degeaba te chinui cu antrenamentele cardio și că nu vezi prea multe rezultate de pe urma lor, cel mai probabil de vină este o rutină prost gândită și executată. Pentru a-ți pune la punct cel mai bun antrenament cardio, încearcă să urmezi sfaturile de mai jos:

1. Plănuiește

Înainte de a pune bazele unui antrenament, indiferent de tipul lui, este important să știi din timp ce va presupune acesta. De exemplu, îți poți stabili o țintă de 2-3 sesiuni de antrenament pe săptămână, cărora să le crești treptat gradul de dificultate. Astfel, vei putea să îți dai seama de progrese și de ce anume trebuie să faci pentru a deveni din ce în ce mai bun.

2. Ține-te de treabă

Dacă de multe ori ajungi să sari peste sesiunile de cardio, încearcă să faci ceva pentru a limita acest lucru. Nu contează neapărat când alegi să urmezi această rutină – în week-end-uri, în zilele de pauză de la antrenamentele obișnuite, etc – important este să nu sari peste ele. Ține cont de asta!

3. Concentrează-te

Ai văzut de multe ori persoane pe bicicleta de fitness sau pe bicicleta eliptică, care par mai degrabă absorbiți de butonatul telefonului sau de răsfoit o revistă? Nu fă ca ei! Chiar dacă ai impresia că antrenamentul este plictisitor, încearcă să nu îl faci și inutil din cauza lipsei de concentrare! Fii atent la ce faci și rezultatele vor fi pe măsură!

4. Încălzește-te

Orice ai face, nu sări peste încălzire! O accidentare te va ține mult timp în loc și cu siguranță nu de acest lucru ai nevoie. O încălzire dinamică îți va crește mobilitatea și îți va pregăti organismul să facă față provocărilor la care îl vei supune, prevenind în același timp accidentările, așa că nu lua în calcul să sari peste această etapă.

5. Adaptează-ți antrenamentul

Dacă nu te antrenezi pentru o cursă de alergare pe distanță lungă, evită să te antrenezi menținând același ritm cardiac. Abordează în schimb exerciții de intensități diferite pentru a-ți îmbunătăți metabolismul și ritmul cardiac.

6. Încearcă sprinturile

Și nu doar atât. Încearcă să le încorporezi în rutina ta normală de alergare sau abordează-le separat, ca o sesiune diferită de antrenament. Sprinturile îți vor revitaliza metabolismul, dar te vor ajuta și să construiești masă musculară în partea inferioară a corpului, în special la picioare.

7. Combină exercițiile

Pentru rezultate cu adevărat notabile, încearcă să execuți câteva exerciții cu propria greutate corporală între sesiunile de alergat. Această abordare te va ajuta să eviți antrenamentele plictisitoare și să adaugi în același timp o componentă de forță în rutina ta zilnică.

8. Antrenează-ți psihicul

În timpul antrenamentelor chinuitoare încearcă să ignori acea voce care îți tot spune să încetinești, să faci o pauză sau să renunți la tot. Fitness-ul necesită multă putere și disciplină, așa că învață cum să îmbrățișezi această stare.

9. Trage-ți sufletul

Atunci când ritmul tău cardiac o ia razna fă o pauză pentru a-i permite organismului să se ”răcească”. Această practică îți va permite să te recuperezi mult mai ușor după efort, lucru care îți va da posibilitatea să te antrenezi mai mult ulterior. 10. Ține un jurnal Dacă în cazul antrenamentelor cu greutăți obișnuiești să ții cont de greutatea cea mai mare pe care ai ridicat-o, este indicat să faci același lucru și în cazul antrenamentelor cardio. Notează-ți cât de departe ai reușit să alergi și la ce tempo. Acest lucru te va ajuta să știi mereu unde te afli și ce anume trebuie să îmbunătățești la programul tău de antrenament.

11. Fii perseverent

Un alt sfat de care trebuie să ții cont atunci când pui bazele pentru cel mai bun antrenament cardio este să perseverezi, să nu bați niciodată pasul pe loc. Astfel, o sesiune grozavă de alergare nu a ajutat pe nimeni niciodată să ajungă foarte departe, însă o lună întreagă de astfel de sesiuni, da. Adoptă o rutină și ține-te de ea până în momentul în care simți că poți trece la nivelul următor. În final vei deveni mai puternic, mai încrezător, iar antrenamentul tău va da cele mai bune rezultate.