Cum participi la prima ta competiție de powerlifting

Cum participi la prima ta competiție de powerlifting

Tot mai mulți practicanți de fitness, culturism și powerlifting visează să intre în lumea competițională, dar nu știu exact ce pași ar trebui să urmeze în acest sens. Mai mult, unii dintre voi poate considerați că nu sunteți suficient de puternici sau musculoși pentru a avea acces la acest nivel. O astfel de gândire nu poate fi indusă însă decât de lipsa de informații și de mediatizarea insuficientă a acestui sport. Dacă îți dorești cu adevărat să participi la o competiție de powerlifting trebuie în primul rând să te înscrii la un club sportiv din orașul tău și să urmărești programarea concursurilor. În acest timp, ocupă-te de achiziționarea echipamentului de care ai nevoie, antrenează-te corespunzător și ai încredere în forțele tale.

1. Alătură-te unui club sportiv

Pe site-ul Federației Române de Powerlifting vei găsi lista tuturor cluburilor afiliate, precum și calendarul competițional pentru fiecare an. Deoarece cluburile afiliate din țară sunt cam puține, existând șansa de a nu găsi unul în orașul în care locuiești, te poți înscrie oricând la un club dintr-o localitate apropiată. Fă o mică cercetare online sau printre prieteni ori colegii de la sală pentru a afla cu exactitate dacă există sau nu un club de powerlifting la tine în oraș. Nu strică să adresezi o întrebare nici antrenorului sau proprietarului sălii unde te antrenezi; este posibil să afli foarte multe informații utile despre ce presupune o competiție de acest gen.

2. Pregătește-ți echipamentul

Dacă te-ai lămurit cu prima etapă și știi deja data la care vei participa la prima ta competiție de powerlifting, nu strică să îți pregătești din timp echipamentul. Chiar dacă echipamentul pe care ai voie să îl folosești poate diferi de la un concurs la altul, este bine să fii pregătit pentru orice. Mai bine să ai acasă tot echipamentul necesar din care să îl alegi pe cel permis pentru o competiție decât să alergi cu o zi înainte de concurs după centuri și pantofi de culturism. Iată, deci, o listă a echipamentului recomandat, pe care să îl achiziționezi odată ce te-ai hotărât să intri în lumea competițională a acestui sport:

  • 2-3 perechi de pantofi sport (pentru ridicări cu bara, genuflexiuni cu bara ori pentru timpul petrecut în afara competiției);
  • centură culturism;
  • benzi de susținere pentru genunchi și încheieturile mâinilor;
  • haine pentru competiție și post competiție;
  • gustări (batoane proteice, fructe, etc.) pentru un boost de energie;
  • apă și băuturi specifice pentru sportivi;
  • praf de cretă (pentru ridicări cu bara);
  • dispozitive de ascultat muzică și căști (pentru timpii morți din competiție).

După ce ți-ai pus la punct lista cu echipamentul necesar, încearcă să îți pregătești bagajul pentru competiție din timp, pentru a nu lăsa loc de surprize neplăcute. Cu cât se apropie mai mult ziua concursului, cu atât vei deveni mai stresat și supus riscului de a uita ceva acasă. Pregătește-ți bagajul cu cel puțin 24 de ore înainte de a pleca de acasă și verifică-l cel puțin odată pentru a fi sigur că ai pus tot echipamentul necesar.

3. Atenție la ce mănânci

În timpul unei competiții este foarte important să îți menții un nivel optim de energie pentru a face față provocărilor. Așa cum spuneam și la început, este bine să fii pregătit cu batoane proteice sau alte gustări de acest fel, dar și cu fucte (măr, banană) sau chiar niște sandwich-uri. După ce te soliciți la maximum după proba de genuflexiuni cu bara, de exemplu, este foarte posibil să simți nevoia de a mânca ceva, așa că mai bine să ai de unde alege decât să te lupți cu senzația de foame.

4. Fii modest

La prima ta competiție de powerlifting este foarte posibil să nu dobori cine știe ce recorduri în domeniu. Primul concurs este în general unul de acomodare, așa că nu trebuie să îți impui niște obiective prea mari. Execută probele cu o greutate mai mică cu 2-3 kilograme mai puțin decât crezi (sau speri) că ai putea ridica. Din cauza emoțiilor este posibil să îți fie mai greu să ridici o greutate foarte mare, chiar dacă în timpul antrenamentelor ai reușit. Odată ce ai văzut ce înseamnă și ce presupune un concurs de acest gen, pe viitor te vei putea antrena în cunoștință de cauză și îți vei putea stabili obiective mult mai impresionante.

5. Nu slăbi

Chiar dacă te afli aproape de limita inferioară a categoriei tale de greutate, nu încerca să slăbești pentru a te încadra într-o categorie mai mică. Chiar dacă te-ar putea ajuta la punctajul general, o scădere în greutate înainte de prima ta competiție de powerlifting nu este o idee tocmai bună. În afară de stresul la care ești supus din cauza lucrurilor noi pe care le vezi și le faci, vei fi supus și la un stres suplimentar din cauza scăderii în greutate, iar asta îți poate afecta serios performanțele. În loc să te concentrezi pe alergat, fie afară ori în sală, pe bandă ori pe biciclete eliptice sau să stai cu orele în saună pentru a mai scăpa de un kilogram - două, mai bine te concentrezi pe antrenament și pe greutățile pe care vrei să le ridici. În concluzie, cel mai sigur este să lași slăbitul pentru următoarele competiții, atunci când vei fi mai obișnuit cu această lume și cu efortul pe care trebuie să îl depui în timpul întâlnirilor.