Cum să domini orice cursă. Sfaturi de antrenare a minții

Cum să domini orice cursă. Sfaturi de antrenare a minții

Fie că ești alergător profesionist, fie că alergi doar de plăcere, în parc, cu siguranță ai auzit cel puțin odată acea voce enervantă care îți spune că nu mai poți și că ar fi cazul să te oprești. Pentru a depăși acest prag, încearcă aceste câteva sfaturi de antrenare a minții și termină cursa cu brio. Probabil expresia sfaturi de antrenare a minții îți pare un pic deplasată, dar trebui să recunoști că ai da orice să poți păcăli acea voce interioară care îți strigă din răsputeri că trebuie să te oprești pentru că nu mai poți, să o ignori și să poți depăși acest moment care îți pune bețe în roate când alergi și te împiedică să îți atingi obiectivele propuse.

Găsește-ți „punctul magic”

Unii alergători la maraton vorbesc deseori despre un punct critic pe care trebuie să îl treacă pentru a putea mai apoi să termine cursa cu bine. Unii, de exemplu, își propun să fie puternici și să treacă cu bine peste kilometrul 50 sau 100, în funcție de cât de lungă e cursa. Astfel, odată ce au depășit acest prag, li se va părea mult mai ușor să ajungă la linia de finish. În cazul tău, dacă obișnuiești să alergi doar câțiva kilometri în parc, îți poți seta o limită mult mai mică, un ”punct magic” mult mai aproape de forțele tale. Odată ce vei ajunge să îl atingi și să îl depășești cu brio, poți mări acest prag din ce în ce mai mult, până îți vei atinge obiectivele dorite.

Fii sincer cu tine însuți

Mai exact, în legătură cu forțele tale. Dacă participi la curse contra timp sau dacă te antrenezi pentru a parcurge o anumită distanță într-un timp anume, nu te grăbi să te supraestimezi. Analizează-ți cât mai obiectiv capacitățile pentru a ajunge la un timp plauzibil. Astfel, nu vei fi dezamăgit dacă nu îți vei atinge obiectivele prea îndrăznețe și te vei simți motivat să devii din ce în ce mai bun.

Setează-ți mini-obiective

Unul dintre cele mai importante sfaturi de antrenare a minții atunci când vine vorba de alergare este să îți propui obiective mici, pe care să le poți atinge ușor și care să îți dea impresia că evoluezi rapid. Dacă îți vei impune doar un obiectiv major, pentru atingerea căruia este nevoie de o foarte mare perioadă de timp și de muncă pe măsură, vei fi tentat să te descurajezi și vei avea impresia că te-ai oprit din evoluția. Abordând în schimb tehnica mini-obiectivelor, vei putea să îți urmărești mult mai bine evoluția și vei vedea lucrurile în o cu totul altă lumină.

Răsplătește-te

Chiar și atunci când ai atins un mic obiectiv, este important să îți dai voie să te simți bine, să te bucuri de asta. O astfel de atitudine îți va da puterea necesară pentru a începe și finaliza și țelurile viitoare.

Împarte cursa

Dacă ai de alergat o cursă de 30 de kilometri, de exemplu, nu te gândi la aceasta ca la o singură cursă. Unii maratoniști aleg de obicei tehnica 10/10/10. Împărțind cursa în trei părți, se vor gândi că au de parcurs câte 10 kilomteri, nu 30. Această tehnică te va ajuta și pe tine cu siguranță să depășești acel prag psihologic al unei curse lungi și să ajungi fără probleme la linia de finish.

Vizualizează momentul sosirii

În timp ce alergi încearcă să te imaginezi trecând linia de sosire. Acel sentiment de împlinire și satisfacție îți va da un plus de energie și un imbold pentru a continua. De asemenea, poți ”ochi” un alt concurent pe care să îți propui să îl întreci. Vizualizează momentul în care îl vei lăsa în urmă, într-un nor de praf și cu siguranță această imagine îți va da un boost binevenit de energie.

Nu te mai gândi la durere

Știu că sună a clișeu, însă încearcă să abordezi această tactică atunci când simți că te doare tot corpul și că nu mai poți continua. Ia-ți mintea de la durere și gândește-te la ceva frumos, care îți face plăcere. Dacă te ajută, te poți gândi la cum anume te vei răsplăti după finalizarea cursei. Odată ce ai depășit acest prag îți va fi mult mai ușor să continui.

Antrenează-te fizic și psihic

Pentru a duce la bun sfârșit o cursă trebuie să știi însă că trebuie să te antrenezi atât din punct de vedere psihic, cât și fizic. Pentru a evita problemele la articulația genunchilor și a căpăta cât mai multă putere în picioare, este indicat să practici periodic exerciții pe biciclete pentru fitness, dar și alte exerciții cardio.