Cum să faci antrenamentele cardio mai plăcute

Cum să faci antrenamentele cardio mai plăcute

Ai mai auzit asta de milioane de ori: ca să arăți așa cum îți dorești, să ai un abdomen cu pătrățele, să slăbești sau să-ți menții o masă musculară fără nici un pic de grăsime, ai nevoie neapărat de exerciții cardio. Pentru unii, poate chiar și pentru tine, acestea sunt un rău necesar. De ce sunt atât de plictisitoare? De ce le urăște lumea atât de mult? Pentru că majoritatea oamenilor refuză să le dea mare atenție, preferând să facă exact aceleași mișcări timp de minute în șir, până când totul devine o monotonie de nesuportat. Pentru a ieși din această situație, trebuie să începi să-ți pui un pic mintea la contribuție și să găsești diverse modalități prin care să transformi antrenamentele plicticoase în unele la care să-ți fie drag să vii în fiecare zi. Făcând acest lucru, vei vedea că exercițiile cardio nu mai sunt o corvoadă. Încet, încet, o să îți schimbi percepția pe care o ai despre ele și vor începe să-ți placă. Însă, evident, totul depinde de tine. Mai exact, de mintea ta. Cât de creativ poți să devii? Cât de repede poți transforma ceva ce nu-ți place, în ceva ce-ți place? Schimbă-ți un pic gândirea și poți, după cum se spune, să-ți schimbi și viața!

1. Du-te la niște cursuri

În ziua de astăzi, sunt atât de multe cursuri pentru atât de multe activități fizice pe care le poți face, încât este păcat să nu te duci măcar la unul. Sălile de forță oferă ore de aerobic, cardio, box, kickbox, pilates, yoga și multe altele. Multe dintre aceste cursuri sunt disponibile oricând, pe durata întregii zile, începând cu primele ore ale dimineții și continuând până seara. Dacă te interesează vreunul din acele cursuri, apucă-te de el! Într-un final, vei ajunge să faci o varietate de mișcări și/sau activități fizice, scopul tuturor fiind să te ajute să te menții în formă și, de ce nu, să-ți faci și noi prieteni.

2. Urmărește filmul sau emisiunea preferată la TV

Preferi să exersezi de unul singur la sală? Nu ești genul de persoană care face parte dintr-un grup mare de oameni care fac mișcare împreună? Nici o problemă, există o soluție și pentru tine. Când ești la sală, poți urmări emisiunea sau filmul preferat la TV, în timp ce te antrenezi. Același lucru poate fi făcut și la tine acasă, în caz că preferi intimitatea propriei locuințe.

3. Ascultă muzică

Îți place muzica? Ai un iPod sau vreun alt fel de MP3 player? Încarcă o listă de melodii care îți plac și care te motivează să te antrenezi mai cu spor și ia-l cu tine la sală. Unele MP3 playere au și opțiunea de a reda imagini, așa că, dacă dorești să fii și mai motivat, poți încărca niște poze care prezintă corpul pe care visezi să-l ai și te poți uita la ele în timp ce faci exerciții cardio.

4. Exersează la mai multe aparate

Ca să eviți instalarea unei monotonii și apariția plictiselii, nu te antrena numai pe banda de alergare. Mută-te și la alte aparate, de exemplu, la bicicleta staționară sau la alte feluri de aparate eliptice. În acest fel, vei putea să îți ocupi timpul cu mai multă mișcare și cu mai multe exerciții și nu te vei mai plictisi prea repede.

5. Găsește un partener de antrenament

Fie că mergi la sală, fie că ieși pentru o scurtă plimbare sau alergare prin parc, ia cu tine un prieten care împărtășește aceeași dragoste pentru mișcare ca și tine. Indiferent de exercițiile pe care le faci, rutina nu ți se va mai părea un adevărat chin, în special dacă prezența celeilalte persoane îți face plăcere. Totul va merge mai ușor și timpul va trece mai repede.

6. Citește o revistă

Dacă exercițiile pe care le faci îți permit, poți să citești o revistă în caz că te-ai plictisit. Sau, cel puțin, dacă nu ai timp sau nu poți citi articolele din ea, măcar uită-te peste poze, poate vezi ceva interesant! Totuși, fii atent și la antrenament și ai grijă ce mișcări faci, să nu te accidentezi.

7. Fă exerciții cardio în intimitatea casei tale

Nu-ți surâde ideea de a merge la sală? Nu-ți place să te afli într-un loc în care toată lumea e cu ochii pe tine? Crezi că toți cei aflați acolo vor râde de tine? În acest caz, fă-ți antrenamentele cardio acasă. Astfel, eviți orice neplăceri sau priviri insistente. Poți face orice exerciții dorești: alergat pe bandă, mers pe bicicletă staționară, urcat pe scări, genuflexiuni, flotări și orice altceva îți vine în minte. În plus găsești o sumedenie de greutati fitness, accesorii, echipamente și biciclete fitness la prețuri mai mult decât accesibile. Dacă nu ai inspirație, Google îți este prieten. La fel și YouTube. Caută articole sau clipuri video cu exerciții cardio care se pot face acasă și treci la treabă!

8. Joacă un joc video

Evident, la sală nu poți să cari după tine un laptop, un calculator sau o consolă voluminoasă, dar ai la îndemână telefonul mobil sau consolele de mai mici dimensiuni, gen PlayStation Portable (PSP). Acestea reprezintă o bună alternativă la alte dispozitive mari și greoaie și, din moment ce pot rula o mulțime de jocuri video, sunt de folos atunci când te apucă plictiseala.

9. Creează un sistem de recompense pentru tine

Fă o înțelegere cu tine și noteaz-o pe o foaie de hârtie. Lipește acea foaie de hârtie pe frigider sau într-un loc în care să o poți vedea în fiecare zi. Hotărăște ca, dacă respecți antrenamentele cardio cu sfințenie, să-ți oferi o mică recompensă: o pereche nouă de pantofi sport, un masaj, sau o masă copioasă. Indiferent de "premiul" pe care decizi să ți-l oferi la finalul acestui experiment, faptul că ai stabilit o astfel de recompensă ar trebui să te motiveze și mai mult să-ți duci la bun sfârșit toate antrenamentele. Sistemul de recompense a funcționat și când erai mic, așa că, de ce să nu-l încerci și acum?

10. Folosește-te de antrenamentele sau exercițiile cardio pentru a-ți rezolva diverse lucruri

Dacă ești o persoană ocupată de fel (om de afaceri, patron etc.) și trebuie neapărat să te ocupi de treburi importante și atunci când ești la sală, folosește-te de acest prilej pentru a-ți rezolva unele lucruri. Ia legătura cu partenerii de afaceri prin telefon, răspunde-le la emailuri, la SMS-uri sau rămâi în contact cu ei prin internet. În caz că nu te afli în această categorie, tot nu strică să le trimiți, din când în când, un mesaj prietenilor sau să vorbești cu ei în timp ce te antrenezi!