Cum să începi să faci mișcare?

Cum să începi să faci mișcare?

Uite o întrebare foarte bună. O poți considera banală. Ai văzut două-trei filmulețe pe Youtube, te duci în sala de forță, iar prima chestie pe care o faci este să iei un set de gantere și te apuci să tragi de ele. Cât de greu poate fi? Habar nu ai ce faci, ce mușchi antrenezi, dar tu ridici greutățile respective, de parcă viitorul tău ar depinde de asta. Bineînteles că vei face o febră musculară groaznică, nemaivorbind de faptul că îți vei forța, cel mai probabil, și încheieturile, neștiind cum să execuți corect mișcările și folosind gantere prea grele.

O altă greșeală pe care o poți face este să te postezi pe una din acele benzi de alergare și să rămâi acolo cu orele. Știi deja că este bine să faci cardio, dar din păcate folosești excesiv stilul acesta de antrenament. Se poate ca la început să observi niște îmbunătățiri ale condiției fizice și să slăbești, însă după câteva săptămâni vei ajunge să urăști aparatul ăla. Este foarte plictisitor să faci același stil de exercițiu de fiecare dată când mergi în sală. Totodată, vei constata că, deși într-adevăr slăbești, tot rămâi pufos. Asta pentru că, atunci când exagerezi cu cardio (în speță, cu benzi de alergat), organismul începe să ardă din masa musculară. Și surpriză, slăbești, dar stratul de grăsime va rămâne.

Cea mai bună variantă, deși puțin mai costisitoare, este să îți iei, pentru început, un antrenor personal. Dacă nu mergi la o sală care să dispună de un abonament în care antrenamentul este permanent asistat de cineva calificat, te-ar ajuta să iei câteva lecții plătite. Într-adevăr trebuie să dai niște bani în plus, dar te va ajuta în executarea corectă a mișcărilor și îți va da încredere în tine.

O altă abordare, este să studiezi bine mai multe stiluri de antrenament, să știi ce și cum vrei să antrenezi și să nu exagerezi. Să îți cunoști limitele și cunoștințele și să începi de jos. Spre exemplu, vrei să faci brațe; în principiu, știi exercițiile pe care vrei să le încerci. Ia greutăți mici și execută mișcarea încet și concentrat. Simți bicepsul încordat pe toată durata antrenamentului? Dacă da, e bine; continuă. Dacă nu, schimbă mișcarea, astfel încât să targetezi grupa dorită.

Și foarte important: nu uita de cardio! Timpul petrecut pe benzi de alergare face minuni. Nu sta cu orele și schimbă intervalul de antrenament. Încearcă, în loc să alergi o oră întreagă, să sprintezi la 80-90% din viteza maximă timp de 2-3 minute, urmat de o alergare ușoară, pentru un minut. Cinci astfel de cicluri și este suficient cardio pentru o zi întreagă.

Nu uita, toți am început de undeva. Cu voință și încrede în tine, poți ajunge la forma fizică dorită.