Cum să îți faci planul de antrenament pentru sărbători

Cum să îți faci planul de antrenament pentru sărbători

Odată cu Sfântul Andrei şi cu minivacanţa de 1 Decembrie, sezonul exceselor alimentare şi bahice şi al petrecerilor cu prietenii poate fi declarat oficial deschis. Nu te lăsa luat prin surprindere şi pregăteşte-ţi din timp planul de antrenament pentru sărbători! Între un cârnăcior, o salată de boeuf şi o bere cu prietenii trebuie să te îngrijeşti şi de planul de antrenament pentru sărbători, dacă nu vrei să te pricopseşti cu câteva kilograme în plus şi cu multă muncă după ce petrecerile se vor fi încheiat. Dar cum faci asta fără să îţi neglijezi familia şi să te poţi bucura totuși de farmecul sărbătorilor? Află câteva sfaturi în cele ce urmează.

Stabileşte câte zile/săptămână vei merge la sală

Dacă până acum obişnuiai să mergi chiar şi 5-6 zile pe săptămână la sală, dacă ai familie şi prieteni, în perioada sărbătorilor trebuie să fii conştient că nu mai poţi păstra acelaşi ritm. Şi soluţia nu este să renunţi la antrenamente timp de două săptămâni sau o lună, ci să îţi pui la punct un plan de antrenament pentru sărbători care să te ajute să nu-ţi pierzi forma fizică. Un plan realizabil este să mergi de 3 ori pe săptămână la sală, dar pot fi de ajuns şi două. Asta depinde de fiecare în parte şi de obiectivele propuse.

Hotărăște în ce zile vei merge la sală

În funcţie de planurile pe care le ai în această lună, stabileşte şi zilele propice în care poţi merge la sală. Organizându-te foarte bine la acest aspect te asiguri că nu vei fi tentat să chiuleşti de la sală pentru o ieşire cu băieţii sau o revedere cu rudele îndepărtate. De asemenea, nu e ok să îţi propui să mergi la sală în primele zile ale anului viitor. Cel mai probabil vei lipsi, fiind prea obosit sau mahmur după petrecerea de Revelion şi Sf. Vasile (zi în care majoritatea petrecăreţilor sărbătoresc un fel de al doilea Revelion).

Stabileşte durata antrenamentului

În funcţie de zilele în care ai ales să te antrenezi şi de programul pe care îl ai în fecare dintre ele, stabileşte-ţi şi durata unui antrenament. E bine să ai în vedere cel mai aglomerat program de antrenament şi să calculezi în funcţie de acesta. Nu mai spun că durata antrenamentului trebuie să fie una rezonabilă şi că nu trebuie să încerci să recuperezi în aceste zile pe cele în care lipseşti. Fii rezonabil şi păstrează plăcerea de a lucra la sală. Nu transforma totul într-un calvar doar pentru a nu te abate de la rutină.

Alege tipul de antrenament

În perioada sărbătorilor şi a exceselor de tot felul, aşa cum spuneam şi mai sus, este indicat să îţi construieşti un program de antrenament care să constea două treimi în exerciţii cu greutăţi şi o treime în exerciţii cardio. Asta îţi va permite să îţi menţii masa musculară, dar să arzi şi caloriile consumate la mesele îmbelşugate. Dacă ai hotărât, de exemplu, să te antrenezi trei zile pe săptămână, poţi dedica două zile exerciţiilor cu greutăţi şi una celor cardio. Dar poţi la fel de bine să respecţi proporţia amintită mai sus în cadrul fiecărui antrenament. Oricum ţi se potriveşte mai bine, pentru că ambele variante sunt la fel de bune. Una peste alta, până la a-ți stabili planul de antrenament pentru sărbători, trebuie să-ți impui ca în toată această perioadă să fii moderat, atât în ceea ce privește mâncarea cât și băuturile alcoolice. În acest fel nu vei acumula kilograme în plus și nu vei fi nevoit să muncești mai mult după sărbători. Pe de altă parte, dacă nu ai de gând să vezi sala în perioada aceasta, poți face mișcare alături de familie, în parc. Dacă ai copii, implică-i și pe ei. Dă iama într-un magazin cu biciclete de copii și de adulți, echipați-vă corespunzător și porniți în aventură! Așa cum spuneam și mai sus, orice ai alege să faci, e bine. Important este să te miști și să te menții în formă, indiferent de metoda aleasă.