Cum să te reapuci de sală

Cum să te reapuci de sală

Majoritatea oamenilor îți vor spune că cel mai greu pas atunci când vrei să realizezi ceva, este să te apuci de lucrul respectiv. Sunt cumva singurul căruia aspectul acesta îi pare ironic?! Dacă cel mai greu pas este să te apuci și știi că dacă îl faci vei ajunge să îți atingi scopurile, iar lucrurile vor deveni din ce în ce mai ușoare, de ce nu vedem tot mai mulți oameni care să se apuce de ceea ce vor să facă?!

Obișnuința, confortul, rutina

Aceștia sunt principalii responsabili care determină oamenii ca nici măcar să nu înceapă ceea ce visează. Iar singurul lucru mai greu decât primul pas este să te reapuci de ceva ce ai încercat și ai eșuat. Să fim sinceri, după câteva săptămâni de stat degeaba pe canapea, uitându-te la Grey’s Anatomy (deși prietenilor tăi le spui că te uiți la ceva mai masculin, cum ar fi Deadpool), bând bere și mâncând chipsuri, nu e ușor să revii la benzi de alergat, la diete, la ore întregi petrecute în sală. Ai observat cum un cheat meal a devenit o săptămână întreagă, apoi s-a transformat într-o lună și deodată, parcă peste noapte, burta ta a crescut considerabil.

Pașii pe care pe care trebuie să îi urmezi pentru a te apuca, din nou, de sală

  • 1. Fă-o!!! Știu că ai auzit asta de multe ori, sigur așa ai început și prima dată, dar nu există o altă variantă. Trebuie să o faci! Ia-ți echipamentul și fugi în sală!!! Nu mai sta pe gânduri, nu mai calcula. Cu cât stai și analizezi mai mult situația, cu atât mai mult îți dai seama că ai chestii mai “importante” de făcut. Parcă ai da banii pe altceva, parcă nu mai ai echipament bun, parcă te doare puțin încheietura de la mâna stângă (deși știi sigur că nu ai făcut efort de mult timp și nu are cum să fie accidentată). Repet, fugi în sală! (dacă citești articolul ăsta la 1 noaptea, după doua beri, îți sugerez totuși să aștepți dimineața).
  • 2. Începe de jos. Chiar dacă înainte să te lași ai fi putut alerga mai mult și mai repede decât kenienii care de trei ani tot vin la noi și câștigă Maratonul București, începe de jos. Să spunem că îți pui ca target 30 de minute pe una din multele benzi de alergat ale sălii de fitness în fiecare zi. Se poate ca primele zile să faci față, însă în mod cert a doua săptămână nu vei mai vrea să revii în sală. Vei fi obosit, plictisit, te vor durea toate și vei renunța. Începe cu puțin. Câte 5 minute în fiecare zi pe banda de alergare sunt suficiente, la început, apoi crești de acolo.
  • 3. Fă-ți un program și ține-te de el. Dacă ți-ai propus să mergi de trei ori pe săptămână la sală, atunci du-te. Nu contează că s-a întors vecina aia frumoasă de la doi din Antalya, că a apărut un nou episod din Grey’s Anatomy (știu că te uiți) sau că ți-a luat casa foc; ți-ai propus să mergi la sală, du-te! Ok, poate că ultima situație ar fi o scuză bună să chiulești o zi, dar doar atunci. În rest, respectă-ți programul!
  • 4. Acordă-ți 72 de ore. Ca regulă, atunci când ai o pauză mai mare de o săptămână sau după un weekend luuuung în care ai mâncat cât pentru o săptămână întreagă, acordă-ți minimum 72 de ore de antrenament serios și dietă riguroasă înainte de a te urca pe cântar sau de a te uita să vezi dacă pătrățelele mai sunt acolo ori s-au transformat în colăcel. Eu unul, în acele 3 zile nici nu mă uit în oglindă. Merg prin casă cu ochii închiși.
  • 5. Schimbă-ți atitudinea și gândirea. Schimbă “trebuie” cu “vreau să”, pentru a înțelege exact de ce faci lucrurile pe care le faci. Modifică expresiile de genul “Trebuie să mă simt mai în formă” cu “Vreau să mă simt mai în formă, așa că fac sport de X ori pe săptămână pentru asta”, “Trebuie să slăbesc”, cu “Vreau să mi se vadă pătrățelele, așa că fac minim 10 minute de bandă de alergare zilnic”, “Trebuie să ajung bogat”, cu “Trebuie să ajung bogat, Neapărat!!!”-la partea asta încă mai trebuie să lucrez, cred că greșesc undeva.

Să mănânci sănătos și să faci sală este ușor. Nu complica lucrurile într-atât încât să ajungi în punctul în care să te consume. Oamenii care își dau seama cum să se bucure de exerciții și de efortul depus sunt adevărații câștigători. Iar dacă te-ai hotărât să încerci mai multe benzi de alergat, ești pe drumul cel bun.