Cum scapi de balonare. 10 sfaturi eficiente

Cum scapi de balonare. 10 sfaturi eficiente

Senzația de balonare reprezintă o condiție cu care atât bărbații cât și femeile se confruntă deseori de-a lungul vieții, indiferent dacă practică sau nu vreun sport. Citește în continuare 10 sfaturi simple, eficiente și la îndemâna oricui pentru a scăpa de această senzație neplăcută! Pentru persoanele care practică fitness-ul sau culturismul senzația de balonare și aspectul de abdomen pufos poate reprezenta un adevărat motiv de frustrare. În afară de faptul că poate umbri zeci de ore de antrenament, această condiție îți poate pune bețe în roate și atunci când participi la concursuri de bodybuilding, de exemplu. Indiferent de motivul pentru care găsești această condiție extrem de enervantă, ideea este că ea există și cu toții ne confruntăm cu ea la un moment dat. Vestea bună însă este că senzația de balonare, de abdomen umflat, poate fi combătută foarte ușor, prin urmarea câtorva reguli simple.

1. Redu - sau mai bine elimină complet - consumul de îndulcitori artificiali

Aceștia se găsesc peste tot, dar cel mai adesea în guma de mestecat, băuturile cu aminoacizi, apa cu arome, bomboane, etc. Pentru a fi sigur că înlături îndulcitorii artificiali din dieta ta, elimină complet consumul de dulciuri și alimente procesate din comerț.

2. Urmează o cură de detoxifiere

Dacă știi că obișnuiești să ai o dietă bogată în carne și alte alimente care pot fi greu digerate și eliminate din organism, ar fi indicat să urmezi o cură de detoxifiere. Aceasta nu trebuie să fie una de lungă durată sau urmată la îndemnul unui specialist, ci poate fi realizată chiar în confortul propriei case. Câteva zile în care vei consuma mai mult alimente ușor digerabile, precum și câte un smoothie detoxifiant pe zi (găsești o sumedenie de rețete pe internet, pentru toate gusturile), te vor ajuta să elimini resturile alimentare din colon și să scapi astfel de senzația de balonare.

3. Ia probiotice și enzime digestive

Acestea te vor ajuta să crești numărul bacteriilor bune din sistemul digestiv, dar și să sintetizezi mai bine proteinele, carbohidrații și grăsimile ingerate de-a lungul unei zile.

4. Lucrează zona abdominală

Trei sau patru seturi cu un număr maxim de repetări din exerciții precum abdomene, crunch-uri, ridicări de picioare din atârnat, etc. te vor ajuta să tonifici pielea și mușchii abdomenului și să reduci senzația de balonare și abdomen pufos. Exercițiile pot fi executate atât cu greutăți fitness cât și fără, în funcție de preferințe și tipul de antrenament pe care îl practici.

5. Fă o pauză de la legume

Mai ales dacă obișnuiești să folosești un supliment pe bază de proteine din zer, vei vedea că ai tendința să fii mereu balonat. Fă o pauză de la consumul de legume și pudră proteică dacă, de exemplu, vrei să participi la un concurs de bodybuilding și un abdomen pufos nu ți-ar fi deloc de ajutor.

6. Evită băuturile carbogazoase

La fel ca și în cazul îndulcitorilor artificiali, băuturile carbogazoase nu doar că te balonează dar nici nu aduc vreun beneficiu sănătății tale. Cel mai bine ar fi să le eviți definitiv!

7. Atenție la produsele lactate

Mai ales dacă știi că ai o sensibilitate la lactoză! Produsele lactate precum iaurtul, brânza, laptele, etc., îți pot crea o stare de disconfort abdominal, așa că ar fi bine să le elimini o perioadă din dietă.

8. Redu consumul de fibre

Chiar dacă fibrele sunt recomandate pentru a avea o digestie sănătoasă un consum excesiv poate cauza fix contrariul. Elimină din dietă așadar batoanele proteice și cele cu fibre, dar și legumele. O perioadă axează-te pe consumul de carbohidrați cu absorbție rapidă, precum fructele, cartoful alb și orezul.

9. Hidratează-te

Bea în fiecare zi cel puțin 2 litri de apă pentru a ajuta procesul de digestie și a elimina orice rest alimentar din tractul digestiv.

10. Redu consumul de alcool

Așa cum spuneam și cu alte ocazii, consumul de alcool nu face casă bună cu antrenamentele de la sală, așa că te sfătuiesc să îl elimini din dietă! În special berea și vinul nu te vor ajuta să obții abdomenul la care ai visat, ci dimpotrivă, îți vor cauza o senzație neplăcută de balonare de fiecare dată când le consumi.