Cum scapi de retenția de apă

Cum scapi de retenția de apă

Muncești din răsputeri la sală, de mai mulți ani, nu sari peste niciun antrenament, te ții cu dinții de regimul alimentar sănătos și cu toate acestea nu reușești să dobândești acele pătrățele mult râvnite pe abdomen? Cauza acestui neajuns poate fi retenția de apă, o problemă pe care o poți rezolva foarte ușor, ținând cont de câteva reguli simple de alimentație și antrenament. Există o multitudine de factori care pot cauza retenția de apă în țesuturile subcutanate - fenomen care conferă pielii un aspect pufos, umflat -, printre care cei mai cunoscuți sunt un consum prea ridicat de sodiu (sare), unele suplimente și chiar deshidratarea. Un aspect foarte important pe care trebuie să îl reții și să îl ai în vedere este că nu orice persoană care are un aspect mai ”pufos” se confruntă cu retenția de apă. În unele cazuri poate fi vorba de un procent prea mare de grăsime corporală. Așadar, înainte de a da vina pe retenția de apă pentru nedefinirea mușchilor tăi abdominali, asigură-te mai întâi că ai un procent scăzut de grăsime în corp. În cazul în care te confrunți întradevăr cu retenția crescută de apă, iată câteva sfaturi pentru a scăpa de această afecțiune deloc plăcută, mai ales pentru cei care fac eforturi supraomenești în sala de forță pentru a obține corpul mult visat, cu mușchi mari și bine definiți:

Redu consumul de sare

O metodă sigură pentru a stoca în țesuturi mai multă apă decât ai nevoie este o dietă bogată în sodiu. Cu cât ingerezi mai mult sodiu, cu atât mai multă apă vei ajunge să reții în organism. Chiar dacă ai impresia că nu mănânci foarte multă sare, te poți păcăli foarte ușor dacă nu consulți eticheta produselor achiziționate din comerț, mai ales în cazul alimentelor procesate. Preparatele din carne procesată (mezelurile), conservele, unele condimente și sosuri sau supele la plic se numără printre alimentele cele mai bogate în sodiu și, dacă nu poți să renunți complet la ele, verifică măcar eticheta pentru a te asigura că achiziționezi produsul cu cel mai scăzut nivel de sodiu din acel sortiment.

Bea mai multă apă

Așa cum spuneam și la început, una dintre cauzele retenției de apă poate fi și deshidratarea. Chiar dacă ți se pare un nonsens, află că organismul nostru are nevoie de apă pentru a ”curăța” celulele, iar dacă nu primește destulă își va face rezervele necesare. Așadar, pentru a evita retenția de apă, asigură-te că vei consuma cantitatea optimă de lichide în fiecare zi.

Nu te feri să transpiri

Chiar dacă nu îți place senzația, încearcă să transpiri cât mai mult, atât la sală, în timpul antrenamentelor, cât și în activitățile de zi cu zi. O idee bună este să practici periodic și antrenamente cardio mai solicitante, cum ar fi alergatul de bandă sau exercițiile la bicicleta eliptică. De asemenea, o dată pe săptămână poți merge la saună, pentru rezultate mai rapide. După fiecare „sesiune de transpirat” nu uita să te hidratezi corespunzător!

Atenție la suplimente!

Creatina este un supliment preferat de cei care vor să crească în masă musculară, însă unul din efectele nedorite ale acestuia este retenția de apă. Chiar dacă dă rezultate foarte bune în creșterea mușchilor - creatina reține mai multă apă în mușchi pentru sinteza proteinei -, în timpul curei cu un astfel de supliment poți crește în greutate cu 1-3 kilograme din cauza retenției de apă. Dacă vrei să scapi de aceste kilograme și de aspectul pufos pentru a participa la un concurs de bodybuilding, de exemplu, este suficient să renunți la acest supliment cu o săptămână înainte.

Renunță la alcool

După cum bine știi alcoolul deshidratează organismul, fenomen care, așa cum spuneam și mai sus, încurajează retenția de apă. Presupunând că nu ai renunțat deja la băuturile alcoolice - deși ar fi trebuit să o faci dacă frecventezi de mulți ani sălile de forță - nu ar fi târziu să o faci nici acum. În afară de faptul că te împiedică să obții definirea musculară dorită, alcoolul vine la pachet și cu multe alte probleme de sănătate cu care nu ai vrea să te confrunți. Limitează-te la a savura câte o băutură de calitate la evenimentele importante dacă nu poți renunța definitiv la acest viciu.

Ia vitamine

Lipsa anumitor micronutrienți din organism, precum vitamina B1 sau B6, poate duce la nedorita retenție de apă. Asigură-te că îi furnizezi organismului nutrienții necesari prin suplimentarea dietei zilnice cu un complex de multivitamine!