Cum te menții în formă dacă ai un job sedentar

Cum te menții în formă dacă ai un job sedentar
Majoritatea celor care au o carieră ce presupune multă muncă de birou și statul pe scaun pe întreaga durată a orelor de program știu și simt cu siguranță că acest lucru le afectează starea de sănătate, încet, dar sigur. Însă puțini sunt cei care fac ceva în această privință. Pentru a evita o degradare permanentă a stării de sănătate, învață să fii activ chiar și în timpul orelor de program, prin mici trucuri care să te ajute să te mai dezmorțești și să-ți mai întinzi mușchii. Așadar, dacă vrei să te menții în formă chiar dacă ai un job sedentar, urmează sfaturile de mai jos și starea de sănătate și condiția ta fizică se vor îmbunătăți considerabil.

1. Renunță la mașină

Dacă locul tău de muncă nu este foarte departe de casă, ar fi cazul să te gândești la posibilitatea de a renunța la deplasarea cu mașina către și de la serviciu. În cazul în care distanța dintre cele două puncte este totuși mult prea mare pentru a fi străbătută pe jos, poți alege bicicleta sau transportul în comun. Dacă alegi a doua variantă, încearcă să nu cobori în stația cea mai apropiată de locul de muncă. Organizează-ți timpul în așa fel încât să poți coborî din mijlocul de transport în comun cu una sau două stații mai departe de zona în care lucrezi și să parcurgi restul drumului pe jos, în ritm alert. În acest fel vei avea posibilitatea de a-ți pune un pic mușchii în mișcare, vei îmbunătăți circulația sângelui și oxigenarea creierului. În afară de faptul că această practică va avea un impact pozitiv asupra sănătății și condiției tale fizice, te va ajuta să ai și un randament mult mai bun la locul de muncă.

2. Mergi pe scări

Sfatul este destul de simplu și nu necesită prea multe explicații. Tot ce ai de făcut este să fugi de lift și de scările rulante (atunci când ai posibilitatea) de parcă te-ar mușca de picioare! :) Exagerez, bineînțeles, dar ai înțeles ideea. Alegând scările în detrimentul liftului și al scărilor rulante vei reuși să arzi calorii, să îți îmbunătățești rezistența și să lucrezi de minune mușchii picioarelor. Ce poate fi mai bun de atât?!

3. Stai în picioare cât de des poți

Atunci când stai pe scaun aproape opt ore pe zi, în fața calculatorului, sănătatea ta poate fi afectată destul de tare. Vei resimți dureri de spate și de genunchi din ce în ce mai puternice și, cel mai probabil, te vei pricopsi și cu câteva kilograme în plus. O soluție la îndemână pentru această problemă poate fi să te ridici cât de des poți de pe scaun. De exemplu, dacă lucrezi la calculator, te poți ridica și timp de 5-10 minute să lucrezi din picioare. La fel poți proceda și atunci când vorbești la telefon sau cu un coleg de la biroul apropiat.

4. Profită de pauze

Poate părea incredibil, dar majoritatea celor care au un job sedentar tind ca în pauze să stea tot pe scaun. Ieși din această rutină și mișcă-te cât de mult poți atunci când ești în pauză. Plimbă-te pe afară dacă ai posibilitatea!

5. Fă exerciții!

De fiecare dată când te simți înțepenit, poți lua o mică pauză în care să faci câteva exerciții de întindere. Exemple de exerciții:
  • stai pe scaun, cu spatele drept și abdomenul încordat; întinde brațul drept peste piept și prinde-l cu brațul stâng, exact deasupra cotului. Relaxează umerii, respiră adânc și menține poziția timp de 10-30 secunde; repetă și cu brațul opus.
  • stai pe marginea scaunului, cu tălpile pe podea. Întoarce-ți trunchiul către partea dreaptă, menținând brațul drept în spatele tău și brațul stâng sprijinit pe genunchiul drept. Relaxează umerii, respiră adânc și menține poziția timp de 10-30 secunde; repetă și în partea opusă.
Dacă știi că ai mult de lucru și că uiți de obicei să iei pauză, o idee bună ar fi să îți setezi o alarmă pe computer sau telefon pentru a-ți aminti să te ridici de pe scaun sau să faci exercițiile de mai sus.

6. Mergi la sală

Chiar dacă urmezi toate sfaturile de mai sus, nu înseamnă că vei scăpa în totalitate de problema sedentarismului. Încearcă să îți faci timp ca cel puțin de 2-3 ori pe săptămână să mergi la sală. Dacă nu te interesează exercițiile de forță, poți opta pentru unele mai ușoare, de întreținere sau pentru antrenamente cardio. O alegere bună ar fi și să faci măcar 15-20 minute de mișcare pe o bicicletă pentru fitness. Mișcarea specifică de pedalat te va ajuta să îți menții în formă atât mușchii picioarelor, cât și articulațiile genunchilor, atât de încercate de statul pe scaun!