De ce pierdem din masa musculară pe măsură ce îmbătrânim
Până în jurul vârstei de 60 ani pierzi, în medie, cam 30% din masa musculară. Dar asta nu înseamnă că trebuie să te resemnezi. Iată din ce motive pierzi din masa musculară odată cu înaintarea în vârstă și cum poți să contracarezi acest fenomen.
Din ce cauză pierzi din mușchi
- Încetinirea metabolismului. Odată cu înaintarea în vârstă sistemul imunitar și metabolismul devin mai lente și organismul nu mai poate susține masa musculară intactă.
- Sedentarismul. Multe persoane de vârsta a treia tind să reducă din activitatea fizică fie din cauza problemelor de sănătate, fie pentru că se aliniază percepției societății, care nu îi pune pe bătrâni pe picior de egalitate cu activitatea fizică, exercițiile de la sală, etc.
- Circulaţia sângelui la nivelul musculaturii devine din ce în ce mai precară; problemele de circulaţie împiedică fluxul de sânge cu nutrienţi şi cu hormoni către muşchi.
- Aport insuficient de proteine, carbohidrați, vitamine, minerale. Aici problema nu constă neapărat în a te hrăni tu corespunzător, căci la o vârstă înaintată te poți confrunta cu o absorbție deficitară a proteinei.
- Carenţele de potasiu sunt asociate cu slăbirea musculaturii şi cu reducerea ei în dimensiuni. La fel și deficienţele de vitamine din complexul B și vitamina C.
Cum împiedici scăderea masei musculare
- Mergi în continuare la sală, chiar dacă ai trecut de 50 ani; sau mai ales pentru că ai trecut de această vârstă;
- Redu din intensitatea exercițiilor; dacă te vei confrunta cu probleme articulare este posibil să renunți la sport, iar asta, în mod evident, nu te ajută la menținerea mușchilor.
- Mănâncă sănătos în continuare și ai grijă să îți iei din alimentație toate vitaminele, mineralele și macronutrienții de care ai nevoie.
- Ia suplimente. Poți opta pentru proteine (dacă te confrunți cu o problemă de absorbție) sau suplimente care să conțină tot necesarul de vitamine și minerale pentru persoanele de vârsta a treia.
- Fă exerciții cardio, antrenează-te pe benzi de alergat pentru a menține sănătatea inimii și o circulație bună.
- Lasă-te de fumat. Specialiștii spun că substanțele toxice din țigări distrug vitamina C și alte vitamine și minerale necesare menținerii masei musculare.
De ce e importantă masa musculară
- Menține corpul în poziție verticală, asigurând o postură corectă;
- Te ajută să te deplasezi, să te ridici și să te așezi;
- Conferă siguranță în mișcări, împiedică căzăturile și fracturile (mulți bătrâni se confruntă cu asta)
- Este elementul cheie al metabolismului, arde caloriile introduse în organism prin alimentație.
- Îți conferă încredere. Un fizic puternic și armonios te va face să te simți bine în pielea ta, indiferent de vârstă.
În final, nu poți împiedica îmbătrânirea, dar poți reduce semnificativ efectele acesteia. O alimentație corespunzătoare, bazată pe proteine din carne, vitamine și minerale din cereale, fructe și legume, precum și un plan de antrenament regulat, adaptat vârstei, poate menține sau chiar crește masa musculară la persoanele de peste 50 ani.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
10 minute de antrenament intens pentru abdomen
Antrenamentul german pentru volum (metoda celor 10 seturi)
Tehnica HIT - High Intensity Training Routine