Djokovic este de părere că alimentele sunt informație, el tratând fiecare masă pe care o ia în timpul zilei ca pe un mijloc de comunicare cu propriul corp. Dacă ești curios să afli ce anume îi spune el organismului dimineața, la prânz și seara, îți recomand să citești mai departe acest articol, deoarece aici vei găsi exact dieta pe care tenismenul o urmează și care îl ajută să se mențină mereu în top!
Micul dejun
Aproape fiecare zi din sezonul competițional al lui Djokovic începe cu miere, fructe, și un mix de cereale. După cum bine știi și tu, organismul are nevoie de zahăr. Și, în special, de fructoză, care se găsește în fructe, unele legume și, evident, în miere.
Musli
Ingrediente: - 85 grame fulgi de ovăz fără gluten; - 43 grame afine uscate; - 43 grame stafide; - 43 grame semințe de dovleac sau floarea soarelui: - 43 grame migdale tăiate Instrucțiuni: - se combină toate ingredientele într-un bol de mărime medie sau, dacă te afli pe drum, într-o călătorie, într-o pungă de plastic resigilabilă; - se servesc cu orez, lapte de migdale, banane, fructe de pădure, mere feliate și un îndulcitor natural preferat (opțional).
Prânz
La masa de prânz, Djokovic se concentrează pe carbohidrați și pe maximizarea aportului de nutrienți din legume. Conform spuselor sale, el vrea să fie cât mai energizat pe durata zilei. Ca urmare, consumă carbohidrați combinați cu puține proteine, transmițându-i corpului său, în acest fel, că are nevoie de energie.
Paste Primavera fără gluten
Ingrediente: - 2 linguri de ulei de măsline extra virgin; - doi căței de usturoi, pisați mărunt; - doi dovlecei, tăiați pe lungime și feliați în jumătăți subțiri; - jumătate de legătură (225 grame) de sparanghel; - 512 grame paste de orez; - 32 grame roșii uscate, tăiate subțire (sau mai mult, dacă se vor folosi și pentru garnisire); - 1/4 linguriță sare de mare; - două linguri de brânză pentru vegetarieni rasă, pentru topping (opțional); - ierburi aromate tăiate, gen pătrunjel sau busuioc (opțional) Instrucțiuni: - într-o tigaie mare de sote, la temperatură medie, se amestecă uleiul de măsline și usturoiul și se gătesc pentru 5 minute; - se adaugă dovleceii și sparanghelul și se gătesc până când devin moi, amestecând ocazional. Se țin pe foc timp de 8 minute; - între timp, se pregătesc pastele într-o oală mare conform instrucțiunilor de pe pachet. Se scurg și se pun la loc în oală; - când legumele s-au înmuiat, se pun peste paste și se amestecă bine. Apoi, se adaugă roșiile și sarea de mare. Opțional, se poate pune și brânza pentru vegetarieni după gust, alături de ierburi (pătrunjel, busuioc etc.).
Salată de verdețuri mixte și avocado
Ingrediente pentru salată: - 946 grame rucola; - 473 grame verdețuri mixte; - 237 grame fasole cannellini; - un castravete mediu, decojit, tăiat în felii subțiri; - un avocado mare, copt, tăiat în jumătăți subțiri; - 21 grame semințe floarea soarelui Ingrediente pentru sos: - două linguri oțet balsamic; - o lingură de muștar; - o linguriță de miere; - două linguri ulei de măsline extra-virgin; - sare de mare, după gust; - 12 felii file de somon afumat (opțional) Instrucțiuni: - într-un castron mare de salată, se amestecă rucola, verdețurile, fasolea cannellini și feliile de castravete; - se adaugă sosul și, opțional, se pot pune și semințe de floarea soarelui, avocado și/sau somon.
Cina
Pentru cină, care este una dintre mesele bogate în proteină, tenismenul sârb preferă să mănânce pește, carne de pui sau carne de vită fără grăsime. Pe timpul nopții, declară el, corpul lui nu are nevoie de multă energie, deoarece se odihnește. Așadar, Djokovic îi spune organismului său că acum este momentul să ia toate proteinele pe care le consumă la cină și să le folosească pentru ceea ce are nevoie și pentru a se reface.
Biban de mare cu salsa de mango și papaya
Ingrediente pentru pește: - sucul de la 2-3 lămâi verzi (lime); - 4 linguri (+ o linguriță) ulei de măsline extra-virgin; - două linguri de oregano proaspăt, tăiat fin; - jumătate de linguriță de chimen; - 1/4 linguriță pudră de chili (opțional); - 1/4 linguriță sare de mare; - 700 grame biban de mare; - două lămâi verzi, tăiate felii (opțional) Ingrediente pentru sosul de salsa: - un mango mare, semi-copt, decojit și tăiat în bucăți de 1 centimetru; - o papaya mare, decojită și tăiată în felii de 1 centimetru; - jumătate de ceapă roșie, tăiată în felii subțiri; - 1/4 sau 1/2 de chili, tăiat în felii subțiri (opțional); - 30 de grame de coriandru proaspăt tăiat fin Instrucțiuni: - într-un bol de mărime medie se pun laolaltă zeama de lămâie, 3 linguri (+ încă două lingurițe) de ulei de măsline, oregano, chimenul, pudra de chili și sarea. Se pune și peștele și se întoarce pe ambele părți pentru a se acoperi cu amestecul rezultat. Se acoperă castronul cu o folie de plastic și se pune la frigider pentru cel puțin o oră; - într-un alt bol se pun mango, papaya, ceapa roșie, chili, coriandrul, ardeii grași copți și zeamă de lămâie. Se mai adaugă și sare, după care se pun la frigider; - se încălzește un grătar sau o tigaie la temperatură mare. Cu grijă, se unge cu două lingurițe de ulei de măsline. Se scoate peștele din castronul în care a fost lăsat la marinat și se pune pe grătar. Se gătește pentru 4-5 minute. Dacă este cazul, se scot și oasele după ce este gata; - se servește cu sosul de salsa și cu bucățile de lămâie verde.
Supă de morcov cu ghimbir
Ingrediente: - o ceapă, tăiată în felii subțiri; - o pungă de morcovi organici, curățați și feliați; - 4 căței de usturoi, pisați; - o frunză de dafin; - 30 de grame de ghimbir, ras; - 1656-1893 grame supă de legume; - 1/4 linguriță de nucșoară; - 1/4 linguriță sare de mare, după gust Instrucțiuni: - într-o oală mare, la temperatură medie, se face sote ceapa, timp de 8 minute; - se adaugă morcovii tăiați, usturoiul, frunza de dafin, ghimbirul și se gătesc pentru 20 de minute; - se pune și supa de legume, după care se fierbe ușor înăbușit. Se gătesc morcovii și ceapa până când se înmoaie, pentru aproximativ 20 de minute. Se ia de pe foc și se aruncă frunza de dafin; - supa se toarnă cu grijă într-un robot de bucătărie și se amestecă până când ia forma unui piure. Se asezonează cu nucșoară și sare de mare. Se pune în castron și se servește fierbinte. Opțional, se poate adăuga mai mult ghimbir sau coajă de portocală.
Gustare/Desert
Smoothie de afine și unt de migdale
Ingrediente: - 473 grame afine congelate; - o banană congelată; - două linguri unt de migdale; - 237 grame spanac proaspăt; - 473 grame lapte de migdale neîndulcit Instrucțiuni: - într-un blender mare, se amestecă bine afinele, banana, untul de migdale, spanacul și laptele de migdale, până când se omogenizează complet. Se toarnă în pahar și se consumă imediat.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Avantajele înotului
Diferența dintre jogging și alergare
Avantajele mersului pe bicicletă