Dieta ketogenică pentru culturiști
Dieta ketogenică este un stil alimentar care a devenit foarte cunoscut și urmat în ultima perioadă de foarte multe persoane publice din România și, se pare, cu rezultate impresionante. Așadar, dacă vrei să scapi rapid de grăsime și să adaugi în schimb mai multă masă musculară, poți încerca această dietă.
Cum funcționează dieta ketogenică?
Atunci când elimini carbohidrații din dietă, corpul tău trebuie să găsească o sursă de energie alternativă pentru a funcționa la parametri optimi, iar primii vizați sunt mușchii, din care organismul nostru își ia cantitatea necesară de energie pentru a funcționa. Dacă vrei să eviți ca asta să se întâmple, trebuie să consumi mult mai multe proteine decât atunci când în alimentația ta se regăseau și carbohidrații. Asfel, corpul tău își va lua energia necesară din depozitele de grăsime și nu din mușchi. Dieta ketogenică reprezintă modalitatea cea mai indicată (spun specialiștii) de a-ți păcăli organismul că se află într-o stare de înfometare în timp ce tu poți consuma suficiente calorii din proteine și grăsimi pentru a te simți sătul și de a împiedica în același timp pierderea de masă musculară.
Ce alimente sunt permise în dieta ketogenică?
Dacă vrei să ții această dietă trebuie să știi că poți consuma fără probleme orice tip de carne, brânzeturi, diferite tipuri de uleiuri, pește, ouă, produse proteice cu conținut foarte scăzut de carbohidrați. Evident, pentru un regim alimentar sănătos, este indicat să consumi alimente neprocesate și preparate oricum, numai nu prăjite.
Ce nu ai voie să mânânci în dieta ketogenică?
Așa cum spuneam și mai sus, trebuie să eviți cu desăvârșire alimentele procesate, dar și zaharurile, cerealele și chiar fructele și legumele. Deci, chiar dacă la prima vedere pare o dietă ușor de ținut, în realitate îți trebuie ceva ambiție și determinare pentru a respecta regulile întocmai.
Aspecte negative
Având de-a face cu un regim alimentar care înlătură total carbohidrații, face ca acesta să fie destul de greu de urmat. De asemenea, faptul că, cel puțin la începutul dietei, nu ai voie să consumi fructe sau legume poate fi un aspect destul de neplăcut mai ales dacă până atunci obișnuiai să le consumi în mod regulat. În afară de aceste aspecte, te mai poți confrunta și cu o respirație ciudat mirositoare atunci când organismul tău intră în starea de ketoză (folosește depozitele de grăsimi pentru a-și susține activitatea).
Aspecte pozitive
Un aspect important este că poți consuma același număr de calorii (sau un pic mai puține, dacă vrei să slăbești foarte repede), deci nu te vei confrunta cu senzația de foame. De asemenea, odată ce ai atins starea de ketoză, poți adăuga în meniul tău și legume bogate în fibre, precum broccoli, spanac sau alte legume verzi.
De ce ar trebui să urmezi dieta ketogenică?
Dacă vrei să scapi rapid de kilogramele în plus, această dietă este printre cele mai indicate pentru că dă rezultate într-un timp foarte scurt. În plus, nici nu trebuie să te înfometezi pentru că poți consuma o cantitate destul de mare de alimente, atât timp cât respecți programul alimentar.
Cum urmezi dieta ketogenică?
Poți include în dietă și lactate, numai să ai grijă ca acestea să nu conțină carbohidrați. Lapte, în schimb, nu ai voie să consumi din cauza conținutului de lactoză. De asemenea, poți consuma și shake-uri proteice de-a lungul zilei, atât timp cât au un conținut redus de carbohidrați. În afară de partea alimentară, trebuie să ai în vedere că trebuie să mergi și la sala de fitness în mod regulat, chiar dacă nu ești practicant de fitness ori culturism. Dacă nu ești un adept al „trasului de fiare”, poți opta pentru exerciții cardio, executate fie în aer liber, fie în sală, cu ajutorul unei biciclete, a unei benzi de alergat sau a unor greutăți mai mici. Astfel, te vei asigura că vei obține cele mai bune rezultate de pe urma acestei diete. Exemplu de mese de-a lungul unei zile: Mic-dejun – bacon și ouă Gustare – brânză Cheddar, specialități de carne fără carbohidrați Prânz – somon cu avocado (sau pui cu maioneză) Înainte de antrenament – proteină din zer, creatină, BCAA, glutamină După antrenament – proteină din zer, creatină, BCAA, glutamină Cină – carne de vită cu spanac și ulei de măsline Gustare înainte de culcare – ouă fierte și piept de curcan (sau cazeină)
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Dieta Dukan (Dieta Protal)
Rețetă pentru vreme rece - supă de paste cu fasole
Dieta ”Suplu Toată Viaţa” – cum, cât şi când să mănânci