Dilema unui ectomorf
Este bine să fii slab, însă nu și atunci când nu poți pune niciun mușchi pe tine. Există trei tipuri de corpuri: ectomorful, endomorful și mezomorful. Fiecare dintre acestea are propriile sale provocări, dar și propriile sale avantaje. Ectomorful este recunoscut pentru faptul că el nu-și poate construi o masă musculară atât de ușor, comparativ cu alții. Trăsăturile caracteristice ale unei persoane de acest fel sunt: un piept plat, umeri mici și care-i atârnă în jos, articulații mici și subțiri, degete lungi la mâini, deget lungi la picioare, gât lung și slab și o constituție generală fără prea multă grăsime.
Provocările ectomorfului
Ectomorfii au un metabolism extrem de eficient și prezintă un dezavantaj atunci când vine vorba de mărirea masei musculare, deoarece, din cauza ritmului accelerat cu care corpul lor consumă energie, adesea, vor fi afectate și acele rezerve care ar fi trebuit să fie folosite pentru musculatură. Este general acceptat faptul că, dacă vrei să îți mărești masa musculară, trebuie să îți crești și aportul de calorii consumate cu 500 pe zi. Există și o altă alternativă la această idee, și anume, aceea că trebuie să-ți analizezi rata curentă a aportului de calorii. Majoritatea ectomorfilor vor vedea, dacă vor face acest lucru, că aportul lor este mult mai scăzut decât ar trebui să fie. În general, mult mai scăzut înseamnă sub 1-1,5 grame/kg din greutatea corpului pe zi. Așadar, înainte de orice altceva, un ectomorf trebuie să se asigure că va ajunge la acel aport și, abia după alte câteva săptămâni, dacă nu apare nicio schimbare în masa musculară, să crească aportul la 1,75 grame/kg.
Sfaturi de antrenament pentru ectomorfi
Doar pentru faptul că ești ectomorf, nu înseamnă că vei fi condamnat pe veci la a avea o masă musculară mediocră. Dacă vei urma sfaturile de antrenament pe care ți le voi da în continuare, vei reuși să scapi din ceea ce mulți consideră a fi o "închisoare genetică" pentru ectomorfi, fără a mai fi nevoie să te chinui singur să găsești modalitatea potrivită și corectă pentru a avea un corp cu mușchi și fără grăsime. 1. Fă cel puțin 9 seturi de exerciții pentru fiecare parte a corpului. În mod normal, se recomandă a se face câte 9-12 exerciții pentru fiecare partea a corpului mai mică și 12-16 exerciții pentru cele mai mari. Prin respectarea sau chiar depășirea acestor recomandări, tu vei reuși să vezi, într-un final, aceleași rezultate ca și celelalte tipuri de corpuri. 2. Minimizează mișcările care implică o singură articulație. Flexiile sau fluturările laterale cu gantera nu sunt la fel de productive precum ar fi genuflexiunile sau îndreptările, spre exemplu, deoarece ele nu au același impact hormonal. Prin executarea unor mișcări combinate mai grele, stimulezi hormonii precum GH-ul și testosteronul să fie de partea ta. 3. Grupele de mușchi pot fi antrenate mai frecvent atunci când ești ectomorf, decât dacă ai fi endo sau mezomorf, pentru că, în general, ai nevoie de 2/3 din timpul de recuperare de care are nevoie un mezomorf. 4. Antrenează-te des cu cel puțin 15 repetiții pe set, cu niște greutăți care să te aducă la punctul de a ceda. Volumul intens te poate ajuta să-ți declanșezi o epuizare mai mare a mușchilor. 5. Minimizează sau elimină antrenamentul aerobic (cardio). Deficitul caloric rezultat de pe urma acestuia va contracara abilitatea ta de a-ți mări masa musculară. 6. Neglijarea unei mese este un lucru mult mai rău decât a lua o masă mai proastă. Un flux constant de calorii te ajută să combați viteza cu care corpul tău tinde să consume energie. 7. Ia în calcul cumpărarea și consumarea unui supliment care mărește pofta de mâncare. Echinacea este bună în acest caz, pentru că s-a demonstrat că ea poate mări apetitul, atunci când iei o doză de 1 g/porție înainte de fiecare masă, și până la 8 grame pe zi.
2 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
10 minute de antrenament intens pentru abdomen
Antrenamentul german pentru volum (metoda celor 10 seturi)
Tehnica HIT - High Intensity Training Routine