Este tenisul de masă un sport sau doar un joc?

Este tenisul de masă un sport sau doar un joc?

Iată o întrebare pe care ți-ai pus-o de foarte multe ori. Pentru prietenii tăi este doar un joc prin care își arată talentul și acuratețea loviturilor, în special după ce beți vreo două-trei beri. Sigur, fac și ceva efort în încercarea eșuată de a prinde mingile adversarului. Atunci când au fost într-o stare mai avansată de ebrietate, au mai și plonjat după lovituri. Dar chiar poți numi ping pong-ul un sport? Sau este doar un joc elaborat, cu reguli destul de complexe, în care faci și puțin efort fizic?

Tu, ca un cunoscător, care și-a petrecut sute, poate chiar mii de ore pe langa mese de tenis, știi cât de greu poate fi să îți iasă un efect. Stii exact cât de mult trebuie repetate loviturile pentru a reuși să schimbi traiectoria dată mingii de către adversar. Ca să nu mai vorbim despre condiția fizică. Fără o rezistență mare la efort, dezvoltată în urma antrenamentelor, nu ai putea face față unor partide cu adversari bine pregătiți.

Sigur, se poate ca Adrian, care nu a practicat niciodată la nivel profesionist ca tine, dar care a jucat destul de mult în cluburile ce au câteva mese de tenis, să joace bine. Sunt șanse să îi iasă câteva lovituri chiar foarte reușite. Dar, folosindu-te de experiența ta, îl vei obosi, iar după câteva raliuri dintr-o parte în alta, va gâfâi și va pierde fiecare minge.

În China, spre exemplu, 300 de milioane de oameni joacă tenis de masă, în vreme ce 10 milioane la nivel competitiv. Dintre aceștia, 300.000 sunt considerați profeșioniști. Recrutarea începe de la vârste foarte fragede, iar antrenamentul este extrem deriguros. Un jucător selecționat în echipa națională se antrenează până la 7 ore pe zi. Orice chinez ai întreba, în mod cert îți va spune că ping pong-ul este un sport. Pentru ei, nici nu încape îndoială.

Îți voi prezenta în continuare și alte argumente pro faptului că este un sport:

  • Are reguli foarte bine puse la punct și o federație care se ocupă de campionatele continentale.
  • Este jucat la nivel competițional.
  • Jucătorii depun un efort fizic imens atunci când se ajunge la nivel profesionist și au nevoie de condiție fizică extraordinară. Nu vei vedea niciodată un campion la ping pong gras sau care să nu fie agil.
  • Ai nevoie de foarte multe ore de antrenament în jurul unor mese de tenis pentru a te considera profesionist.
  • Este inclus ca sport olimpic.

Indiferent ce ar spune cei din jur, pentru tine, răspunsul este simplu: tenisul de masă, cu siguranță este un sport. Și unul deloc ușor de învățat.