Folosirea steroizilor. Mit și realitate – partea întâi

Folosirea steroizilor. Mit și realitate – partea întâi

Ca orice pasionat al sălii de fitness, sunt convins ca s-a întâmplat, cel puțin odată, să auzi în vestiar discuții despre steroizi. Inevitabil ai fost invitat să încerci și tu sau să împarți un ciclu cu cineva. Desigur că ai auzit o grămadă de zvonuri despre uzul și abuzul de steroizi: că duc la impotență, că ți se micșorează penisul, sau că îți provoacă pierderea părului. Care dintre acestea sunt adevărate și care sunt false? M-am decis să scriu un articol despre acest subiect tabu, împărțit în două părți, în care vei putea afla care dintre mituri sunt reale și care sunt doar inveții de-ale unora sau altora.

Steroizii micșorează dimensiunea testiculelor

ADEVĂRAT. Dacă un bărbat ia steroizi, pentru a-și crește nivelul de testosteron, balanța hormonală a organismului va fi dată peste cap. Practic, corpul uman trimite constant feedback la ceea ce i se întâmplă și se adaptează. Dacă simte un nivel ridicat al testosteronului, reacționează prin a închide termostatul, dacă mă pot exprima așa. Acest lucru va duce la oprirea producției naturale de testosteron a corpului, rezultând micșorarea testiculelor.

Dimensiunile testiculelor vor reveni la normal, imediat după încetarea folosirii steroizilor

FALS. Chiar și după ce un bărbat va înceta să mai ia steroizi anabolizanți, corpul său va avea nevoie de timp pentru e putea să își regularizeze din nou, singur, nivelul de testosteron. Ca regulă generală, cu cât faci abuz de astfel de substanțe pe o perioadă mai îndelungată, cu atât vei avea nevoie de mai mult timp pentru a te putea readapta la viața fără aceste medicamente. Astfel, există cazuri în care pacienții au necesitat până și doi ani, pentru ca organismul și dimensiunea testiculelor să revină la normal.

Foștii utilizatori de steroizi pot avea dificultăți în a avea erecție

ADEVĂRAT. Bravura sexuală a unui bărbat este, probabil, neschimbată atâta timp cât acesta este pe steroizi (asta și dacă partenera lui este atrasă de testiculele de mici dimensiuni). Dar când va opri sau va încerca să oprească alimentarea cu testosteron artificial, poate prezenta un nivel foarte scăzut al acestui hormon, care va duce aproape sigur la probleme majore legate de disfuncția erectilă.

Steroizii duc la creșterea sânilor, la bărbați

ADEVĂRAT. În corpul oricărui bărbat, parte din testosteron este transformat în estrogen. Dar când cineva își administrează cantități uriașe de testosteron, organismul său, transformând același procent în estrogen, va genera o cantitate foarte mare a acestui hormon tipic feminin. Iar rezultatele, din păcate, sunt orice numai nu masculine: fie duc la creșterea sânilor, gynocomastie, fie la sensibilizarea teșutului mamar, mastodynie.

Va urma...