Îmbunătățește-ți performanțele cu Vitamina D

Îmbunătățește-ți performanțele cu Vitamina D

Ultimii 10 ani au fost foarte buni pentru Vitamina D. Atât de buni încât a fost denumită "noul miracol al suplimentelor". Cercetările inițiale au ajuns la concluzia că Vitamina D este benefică pentru sănătatea oaselor și poate preveni boli precum rahitismul și osteomalacia, echivalentul rahitismului la adulți. Recent s-a descoperit că, luată ca supliment, Vitamina D oferă multe beneficii sănătății în general, pe lângă cea a oaselor.

Ce este Vitamina D?

Vitamina D este o substanță liposolubilă (tehnic, este un prohormon), cunoscută pentru efectele sale asupra sistemului osos și metabolizării calciului. Dacă ai un deficit de Vitamina D, aducerea sa la un nivel normal în organism poate îmbunătăți performanțele sportive. Un studiu medical a scos în evidență faptul că persoanele cu deficit de Vitamina D (mai puțin de 50 ng/dl, unde ng și dl sunt prescurtările pentru nanograme și decilitru), au observat îmbunătățiri ale performanțelor fizice după o suplimentare a acesteia.

Doza optimă de Vitamina D

Câtă Vitamina D e necesară pentru un dozaj optim? Cercetătorii au ajuns la concluzia că o doză de 4000 UI (unități internaționale în dozarea vitaminelor) este suficientă pentru creșterea performanțelor fizice la persoanele sedentare, dar asta nu înseamnă că doze mai mici (2000 UI) nu au nici un efect. Pe lângă asta, nivelul de Vitamina D din organism nu este diminuat prin exerciții fizice, așadar doza de 2000 UI poate fi doza optimă și pentru sportivi și pentru sedentari.

supliment Vitamina D

O doză de 2000 UI poate fi considerată doza ideală de Vitamina D obținută din suplimente, având în vedere că doza zilnică totală (provenită din alimentație și suplimente) se află undeva în intervalul de 2000 UI și 4000 UI. Chiar dacă dozele ce depășesc 4000 UI nu sunt sub nici o formă dăunătoare sănătății sau performanțelor fizice (doze mult mai mari sunt prescrise celor diagnosticați cu deficit de Vitamina D), s-a descoperit că pot determina o ușoară creștere în greutate la femei și nici nu aduc mai multe beneficii sănătății decât dozajul optim de 2000 a€“ 4000 de UI. Pe bărbați nu s-au realizat încă studii legate de impactul dozelor mari de Vitamina D, dar s-au extrapolat și la ei rezultatele obținute în studiile pe femei.

Doza optimă de 2000-4000 UI s-a dovedit a fi cea mai sigură și cu efectele cele mai pozitive asupra sănătății. Dacă vrei o doză mai mare, consultă mai întâi un medic în vederea efectuării de analize pentru a-ți stabili nivelul de Vitamina D din organism și a-ți prescrie doza potrivită.

Vitamina D – miracol al suplimentelor sau nu?

Nu neapărat, dar sportivii cu deficit de Vitamina D nu pot avea decât beneficii prin suplimentarea cu această vitamină, prin alimentație, expunere la soare sau suplimente. Un nivel scăzut de Vitamina D este corelat cu un risc crescut de îmbolnăvire și de fracturi de stres.

Unii consideră Vitamina D un bun stimulator al secretarii de testosteron în organism. Din păcate, Vitamina D crește nivelul de testosteron doar persoanelor cu deficit, și doar până la un nivel considerat normal. Mai multă Vitamina D nu va genera, în nici un caz, o explozie de testosteron în organismul tău.