Înotul în antrenamentul de triatlon - 10 sfaturi

Înotul în antrenamentul de triatlon - 10 sfaturi

De departe, mulți dintre cei care iau parte la o competiție precum este triatlonul, sunt oarecum rezervați în privința rezultatelor pe care le vor obține sau performanțelor pe care le vor avea atunci când ajung la partea de înot. Să fim un pic realiști, oare cine nu și-a făcut măcar o dată griji în privința asta, fie el și atlet de top? Dacă există cineva care poate spune cu mâna pe inimă că nu a avut emoții la înot, atunci dă-mi voie să-i zic acelei persoane că minte! Proba de înot reprezintă o provocare pentru majoritatea concurenților la triatlon din foarte multe motive, unul dintre ele fiind acela că el poate dicta în ce ritm va continua restul competiției de-aici înainte. O performanță nesatisfăcătoare la înot poate să îți afecteze, mai departe, toată cursa și să îți strice planurile pe care ți le-ai făcut la începutul ei. Pe de altă parte, dacă proba de înot decurge foarte bine, atunci și restul competiției va merge într-o direcție corectă. Totuși, indiferent cât de bun înotător ești, tot te vei confrunta, la un moment dat, cu acea neliniște dinaintea competiției și cu oboseala care apare pe parcursul ei. Acestea pot influența în mod negativ evoluția ta, așa că iată câteva sfaturi care să te ajute să treci peste astfel de momente.

1. Relaxează-te

Înotul, când este practicat corect, ar trebui să fie foarte fluid. Invers, când ești stresat și tensionat, forma lui nu mai este aceeași, fiindu-ți greu să execuți corect mișcările necesare deplasării în apă. Cea mai potrivită metoda de relaxare este expirația. Toți înotătorii știu că trebuie să tragă aer în plămâni (să inspire) când scot capul la suprafața apei, dar nu toți își aduc aminte și de importanța expirației.

2. Învață să respiri corect

Direct legat de ce spuneam în ultima frază din paragraful de mai sus, este necesar să știi să respiri corect în înot. Chiar și atunci când tehnica ta este una perfectă, dacă nu poți respira cum trebuie, nu vei ajunge prea departe. Întoarce capul pe o parte pentru a respira. Nu ține capul ridicat foarte sus, altfel șoldurile se scufundă în apă și creează o rezistență mai mare la înaintarea în apă.

3. Îmbunătățește-ți poziția corpului în apă

Singura metodă prin care te poți deplasa mai repede în apă este prin creșterea forței și diminuarea rezistenței create de apă. Reducerea rezistenței opusă de apă este una dintre cele mai simple dintre cele două opțiuni, iar cea mai bună cale de a-ți atinge acest scop este prin menținerea unei poziții cât mai bune în apă. Din nou, mișcarea capului influențează în mod direct șoldurile. Capul trebuie ținut jos când înoți, iar picioarele și șoldurile ar trebui să fie ținute la suprafața apei.

4. Înoată pe o parte

Când faci o mișcare în apă, ar trebui să te rotești pe o parte. Prin rotire, reduci rezistența pe care apa o opune și te poți deplasa mai în forță înainte, deoarece antrenezi, într-o astfel de mișcare, toți mușchii trunchiului, nu doar pe cei ai brațelor.

5. Evaluează-ți performanțele

Ceea ce este interesant la evaluarea performanțelor, este că, în înot, în limba engleză, se numesc "to play golf" (a juca golf). Evident, această activitate nu are nici o legătură cu sportul despre care toți am auzit, golful. Singura asemănare dintre ele fiind cea care ține de scor. Să-ți explic. Încep, mai întâi, cu golful. Aici, este foarte simplu: ca să câștigi o partidă de golf, trebuie să ai un scor cât mai mic. Nimic complicat, nu? Continuând cu înotul, aici trebuie să faci următorul lucru: înoată pe lungimea piscinei sau a bazinului și ține socoteala bătăilor pe care le execuți când te deplasezi prin apă, cât și a timpului necesar parcurgerii distanței. Adună-le (de exemplu, 21 de bătăi + 18 secunde = 39), rezultatul fiind exact acel scor mic despre care îți spuneam mai devreme la golf. Ideea din spatele acestui joc este să determini distanța/bătaie fără a sacrifica viteza. Când ai obținut propriul tău "scor", întreabă-te dacă poți menține un astfel de ritm pentru o perioadă lungă de timp, să zicem 10-15 minute, dacă te antrenezi pentru sprinturi, sau chiar mai mult (60 de minute) dacă te pregătești pentru o competiție gen Ironman.

6. Fă mai mult decât să înoți

Adesea, dacă ar fi să întrebi pe cineva ce au făcut exact la antrenamentul de înot, acea persoană îți va spune, probabil, că a înotat timp de 30-40 de minute sau mai mult. Dar pe ce distanță și în ce ritm? Asta s-ar putea să-i scape, deoarece nu s-a gândit prea mult să țină o socoteală. De aceea, este important să faci mai mult decât să înoți și atât. Încearcă să monitorizezi și distanța pe care ai parcurs-o, să ții un anumit ritm, să-ți îmbunătățești anumite mișcări sau să te antrenezi contra cronometru.

7. Împarte un culoar cu altcineva

Când iei startul într-o competiție, odată ajuns în apă, vei fi înconjurat de mai multe persoane care sunt și ele implicate în respectiva cursă. Indiferent dacă plecați toți în același timp sau pe rând (cum este cazul unei curse contra timp), la un moment dat vei ajunge să ai mulți alți oameni în jurul tău. Dacă împarți culoarul tău cu ei, te vei simți ceva mai relaxat și nu vei mai tresări sau nu te vei mai speria atunci când vei fi atins, împroșcat cu apă de altcineva sau când vei înota alături de alți indivizi. Cu cât exersezi mai mult acest lucru, cu atât mai ușor îți va fi în ziua competiției.

8. Fii cu ochii în patru

Singurul moment din timpul unei competiții când este recomandat să ții capul mai ridicat, este atunci când vrei să vezi ce se întâmplă în jurul tău. Încearcă, o dată la 6 sau 8 bătăi ale apei, să ridici capul din apă și să te uiți în jurul, pentru a te asigura, în primul rând, că nu te-ai abătut de la traseul pe care trebuia să-l urmezi. Pentru a ști cu exactitate care este acesta, ia-ți câteva puncte de reper.

9. Exersează înotul într-o apă mare

Înotul într-un ochi de apă mare, deschis, este destul de diferit de înotul în bazin sau piscină. Aici, nu ai nici un fel de linie de demarcație la fundul apei care să-ți arate dacă ai depășit culoarul sau nu și ai de a face și cu valuri și curenți. De asemenea, câmpul vizual îți poate fi și el obstrucționat de lumina soarelui sau de ceață. Practică acest stil de înot cât mai mult pentru a te obișnui cu el!

10. Lovește apa mai cu forță spre final

Pe ultima sută de metri, lovește apa mai cu forță. Pe toată durata parcurgerii distanței bazinului ți-ai folosit numai mușchii din partea superioară a corpului pentru a te deplasa prin apă, așa că, prin creșterea cadenței bătăilor, vei pune în mișcare și sângele din picioare, ceea ce te va ajuta la o tranziție mai ușoară la proba de alergat și de pedalat.