Învață-ți copilul arta de a cădea

Învață-ți copilul arta de a cădea

Probabil că ți se pare puțin ciudat titlul, nu? Dar dacă stai puțin să te gândești, îți vei da seama că am dreptate. A cădea cum trebuie este o artă, ce trebuie, mai devreme sau mai târziu, deprinsă de către toți utilizatorii de patine, biciclete etc. Permite-mi să îți explic.

Să spunem că micuțul tău visa de mult timp să îi cumperi o pereche de role pentru copii. Într-un final, după suficiente dezbateri cu Doamna, ați ajuns la concluzia că rollerskating-ul este un sport. Și încă unul destul de sănătos: ajută la dezvoltarea condiției fizice, crește rezistența la efort și încurajează copilul să socializeze cu cei de vârsta lui. Ținând cont că vei ieși cu el prin skate-parkuri, imposibil să nu își facă prieteni noi.

Și uite că a venit și ziua celui mic și îi faceți cadou o pereche de role copii. Este darul perfect și știi asta. Ai studiat multe site-uri de specialitate și te-ai informat în legătură cu modelul ideal pentru începători. Iar culoarea, albastră, este preferata lui.

Acum urmează, însă, partea interesantă – să îl înveți cum să se dea pe ele, ținând cont că tu nu ai încercat niciodată. De unde să începi, care lecție este cea mai importantă?

Învață-l pe cel mic să cadă

Explică-i că, indiferent cât de atent ar fi, să cadă este normal. Cumpără-i cotiere, genunchiere, pălmare și cască, pentru a nu se accidenta atunci când se va lovi de asfalt. Si, atunci când îi faci instructajul, ține cont de următoarele sfaturi:

  • Când cazi pe spate riști să te lovești la cap, spate, șolduri și fund;
  • Când cazi în față se poate să te rănești la față și la abdomen;
  • Cel mai bine este să cazi pe lateralul corpului, astfel încât capul, mâinile și cutia toracică să fie departe de asfalt. Lasă ca impactul să fie absorbit de pulpă și de fesă, zone moi care se vindecă repede;
  • Nu îți folosi brațele pentru a atenua căzătura; folosește pălmarele. Este de preferat să folosești palmele, pentru a evita lovirea zonelor mari și importante (cutia toracică sau capul);

Trebuie să fii conștient că nu există tehnici excelente de cădere. Indiferent cât de pregătit va fi cel mic, tot îl va durea, dar va fi conștient, alert, nu va avea nimic rupt și va putea patina în continuare. Dar pentru asta, este nevoie să exersați arta căderii. Astfel, urmeză pașii următori până când totul va deveni natural pentru copilul tău:

  • Învață-l cum să cadă pe o parte, stând cu picioarele goale pe iarbă;
  • Apoi, pune-l să repete aceeași mișcare, dar cu rolele de copii în picioare, în timp ce stă pe loc, pe o suprafață moale, inițial. După aceea, treceți pe o suprafață dură, dar exersați tot din stând pe loc;
  • Încearcă să cadă din mers încet;
  • Apoi mărește ușor viteza de rulare, până ajunge să stăpânească perfect căzăturile;
  • Dacă ești convins că va rula cu viteză mare (ceea ce mai mult ca sigur se va întâmpla), învață-l să se rostogolească atunci când atinge solul, pentru a-l ajuta să se oprească mai repede.

Atunci când băiețelul tău va decide să iasă cu rolele de copii, indiferent cât de bine va fi pregătit, vei fi îngrijorat și este firesc. Dar, dacă reușești să îl înveți cum să se protejeze atunci când se dezechilibrează, vei știi că riscul de a se accidenta este mult redus.