N-ai chef de antrenament?

N-ai chef de antrenament?

De-aș avea 1 leu pentru fiecare dată când am spus sau gândit că nu am chef de antrenament (sală, jogging, ciclism, sau de orice antrenament) ... aș fi un om bogat! Cu toții o spunem, cu toții o simțim și, din păcate, majoritatea se complace cu această situație: "nu am chef, așa că nu mă duc", "sunt prea obosit pentru a mă mai și antrena", "e urât tare afară și-mi este somn" și lista poate continuă. Este o modalitate normală de apărare a organismului împotriva acțiunilor care îi provoacă oboseală, însă asta nu este un motiv pentru a renunța! Ține minte, 80% din antrenament înseamnă să te prezinți complet echipat la locul antrenamentului! Restul e ... CAN CAN :) Adică important este să te prezinți pentru că, o dată ce ai ajuns acolo, nu vei avea tăria de a te întoarce acasă, și te vei antrena într-un fel sau altul. Chiar dacă te antrenezi puțin, sau la intensitate mică, tot vei face puțin antrenament, ceea ce este mult, mult mai bine decât să stai acasă și să urmărești comod știrile dintr-un fotoliu, în timp ce singurul care face sport este cățelul care sare peste tine, în încercarea disperată de a te face să-l scoți la plimbare. Însă problema este să te mobilizezi și să-ți pregătești echipamentul, să te îmbraci și să pleci (și să ajungi) la sală. Și tocmai pentru a te ajuta cu aceste lucruri, îți dau următoarele sfaturi.

Sfaturi pentru a avea chef de antrenament

  • ACUM - nu există "mă duc mâine", "recuperez poimâine", "fac antrenament dublu data viitoare". Îți spun sigur că nu vei face aceste lucruri. Când e vorba să te duci la sală, există un singur timp: prezentul! Așa că spune: "Mă duc la sală ... ACUM (sau azi)"!
  • Îmbracă-te în echipamentul de antrenament - vei simți senzația pe care ți-o dă antrenamentul și îți vei aduce psihicul cu un pas mai aproape de a spune "da, mă duc la sală".
  • Adu-ți aminte ce bine te simți după antrenament - gândește-te la acele senzații extraordinare pe care le ai după ce termini antrenamentul. O oboseală plăcută, sentimentul de împlinire, mușchii umflați de la efort ... conștientizarea stării de final ajută foarte mult și te mobilizează pentru a simți din nou acele sentimente.
  • Stabilește o întâlnire - aranjează cu un prieten să mergeți împreună la sală, sau stabilește o ședință privată de antrenament cu instructorul sălii. Știind că ai programată o întâlnire, îți va fi foarte greu să nu te duci.
  • Stabilește-ți o recompensă pentru după antrenament - o ieșire la cafea, o saună fierbinte, o ieșire cu prietenii, toate aceste lucruri cresc motivația antrenamentului și îți va fi mult mai ușor să ajungi la sală.
  • Gândește-te la banii pierduți - începerea oricărei activități fizice necesită o investiție în echipament, accesorii, abonament. Gândește-te cât te-au costat toate aceste lucruri și realizează că sunt bani aruncați pe fereastră dacă nu le folosești.
  • Mituiește-te singur - cumpără-ți o pereche de pantaloni pentru sală, sau un tricou, sau o pereche nouă de pantofi. Va trebui să te duci la sală pentru a le putea folosi.
  • Ia-ți idolul cu tine - cu toții avem o anumită persoană de care ne place foarte mult și cu care am vrea să semănăm, un așa zis idol personal în materie de sport. Uită-te la poza acelei persoane și gândește-te: oare el/ea a ajuns să arate așa bine sărind antrenamente? Răspunsul este NU, așa că fugi la sală și vino cu un pas mai aproape de idolul tău!
  • Fă antrenamentul dimineața - este probabil cel mai bun sfat însă, din păcate, este foarte greu de realizat la noi, din cauza programului sălilor de fitness. Însă, dacă începi serviciul la ora 9, poți face antrenament de la 07.30 la 08.30: prima jumătate de oră faci jogging până la sală, iar următoarea jumătate de oră faci un antrenament de tip HIT. Dacă însă te antrenezi în aer liber, nu ai absolut nici o opreliște: ia bicicleta sau pantofii de jogging și fugi în parc! Te vei bucura atât de aerul proaspăt al dimineții, cât și de cea mai bună înviorare pentru o zi de muncă!
  • Schimbă-ți antrenamentul - la un moment dat, antrenamentul devine monoton, așa că este indicat să alternezi. Dacă faci antrenament cu greutăți, încearcă și câteva ședințe de aerobic (este mult mai greu decât crezi) sau, dacă sunt disponibile la tine la sală, ședințe de aerobic combinate cu antrenament cu greutăți sau tae-bo. Clasele de aerobic sunt formate în marea lor majoritate din femei, așa că ai și posibilitatea de a-ți mai clăti ochii :).
  • Uită-te la serialul preferat - dacă activitatea pe care o faci îți lasă mâinile libere (exemplu: alergat pe bandă), copie un episod din serialul sau emisiunea ta preferată pe ipod, smartphone sau tabletă și urmărește-o în timp ce ești la sală.
  • Stabilește un sistem de recompense - pentru fiecare antrenament efectuat dă-ți un punct, sau o bilă albă, sau o stea, orice, numai dă-ți ceva (pe hârtie). Când ajungi la 10 astfel de recompense, schimbă-le pe ceva frumos și relaxant: un masaj, o ieșire în club, o plimbare cu ATV-ul, un weekend la munte, sau poate o mini excursie la sky! Orice, atât timp cât te relaxează și te motivează în a te duce la antrenament!
  • Ceilalți te admiră! - Dacă ești un tânăr holtei, cu siguranță vrei să fii admirat de multitudinea de fete pe care le întâlnești. Sau, dacă ești însurat, poate îți face plăcere când te atinge soția și îți laudă trupul armonios și puternic. Sau poate îți place să fii admirat de colegii de muncă, care preferă să bea o bere în loc să facă sport! Indiferent cine vrei să te admire, poți fi sigur de un lucru: făcând antrenament în mod constant vei fi admirat, inclusiv de persoanele care te aștepți să te admire!

Chef de antrenament Am auzit cu toții de vorba "să faci cum zice popa, nu cum face el" și personal nu sunt de acord cu ea. Mi se pare fals să dai sfaturi pe care tu să nu le urmezi, iar eu nu fac asta. Sau, când o fac, menționez tot timpul că eu nu urmez acest sfat. Am trecut și eu și încă mai trec, și cu siguranță voi mai trece prin momente în care pur și simplu nu am chef de antrenament, sală, de înot, de ciclism, de jogging, de absolut nimic. Am chef să stau și să nu fac nimic. Este ok dacă asta se întâmplă o dată la 3 - 4 săptămâni. La urma urmei, cu toții avem dreptul de a fi obosiți. Însă când vezi că se întâmplă 2 zile consecutive, deja ai o problemă.

Și la mine s-a întâmplat și, acum câțiva ani, am sărit multe ședințe de înot din cauză că nu aveam chef de antrenament, și regret. Apoi am învățat să mă motivez și am observat că la mine funcționează următoarele: conștientizez senzația plăcută pe care o am după antrenament și ce bine mă simt când simt mușchii umflați de la efort, mă gândesc în permanență la persoanele pe care le admir din punct de vedere al fizicului, fac antrenamentele dimineața și în weekend, și îmi tot stabilesc un sistem de recompense. După fiecare antrenament pun deoparte 10 lei și, în funcție de ce anume vreau să fac pentru a mă relaxa, folosesc acei bani. Mie îmi place să mă relaxez la masaj și să mă duc la sky așa că, la fiecare 5 - 6 antrenamente am asigurat un masaj. Nu prea mai rămân bani și de sky, însă mă amăgesc că pun banii de la mine și apoi îi returnez din antrenamente :). Totul constă în a găsi cum să te motivezi corespunzător pentru a avea chef de antrenament.

Am folosit de multe ori cuvantul "sală", însă motivația pentru antrenament se aplică la absolut orice activitate fizică: ciclism, climbing, înot, antrenament acasă, jogging, plimbări pe jos, etc. Orice antrenament are nevoie și de o motivație!