Rareori întâlneşti un sport pe care să îl poţi practica din copilărie şi pe tot parcursul vieţii. Din păcate, majoritatea activităţilor sportive sunt practicate în anii adolescenţei, iar după terminarea liceului şi a facultăţii timpul alocat acestor activităţi se dimunuează. Investiţia materială iniţială în tenis este mică, de aceea acest sport este practicat în toată lumea de oameni de diferite categorii de vârstă. Din cauza tendinţei de îngrăşare generale a populaţiei şi creşterea obezităţii în lume, membrii cluburilor wellness şi fitness promovează practicarea activităţilor sportive sănătoase şi distractive cum este şi tenisul. Viziunea generală a comunităţii asupra acestui sport este departe de realitate. Tenisul este un sport exploziv în care atletul trebuie să aibă o rezistenţă mare la efort şi abilitatea de a folosi diferite procedee tehnice de joc, într-un meci care se desfăşoară rapid. Din cauza solicitării fizice mari, tenisul este unul dintre cele mai interesante sporturi din punct de vedere tehnic.
Ghid de antrenament
Termenul de “teorie” este definit ca fiind un ansamblu sistematic de idei, de ipoteze, de legi şi concepte care descriu şi explică fapte, evenimente sau metode privind anumite domenii. Totuşi, în dezvoltarea unui atlet termenul de “teorie” îl face să strâmbe din nas datorită diferenţelor existente între teorie şi practica adevarată. În majoritatea metodelor de antrenament moderne accentul se pune pe aspectul atletic al sportivului şi mai puţin pe dezvoltarea abilităţilor de joc. Pentru o generaţie obişnuită să creadă că dezvoltarea fizică este mai importantă decât tehnica de joc, problema este că în lipsa unui stil de joc tehnic rezultatele întârzie să apară. Antrenamentele practice, ştiinţa medicală şi cunoaşterea specificităţii abilităţilor necesare în sport de foarte puţine ori lucrează concomitent. Asemănător cu sistemul educaţiei în care studenţii învaţă pentru note bune şi mai puţin pentru a fi mai culţi, atleţii din zilele noastre fac antrenamentele cu pasivitate, iar în ziua meciului performanţa lor nu este optimă. Din păcate o mare parte din metodele de antrenament prezentate în mass-media sunt jumătăţi de adevăruri ambalate frumos în campanii de marketing în care sunt promovate diverse suplimente şi echipamente sportive mai mult sau mai puţin folositoare. Poate este de modă veche dar cheia succesului se află în citatul: “Marea răsplată a vieţii e să munceşti din greu pentru lucrurile care merită"- F.D.Roosvelt. În timp ce marea majoritate sunt într-o cruciadă în a găsi scurtături, ajung să fie victime a metodelor de marketing a diferitelor industrii, şi sunt ghidaţi de instructaje sportive de proastă calitate. Înainte de a călca pe terenul de joc, scopurile antrenamentului trebuie să fie clare şi precise (trebuie să ai o abordare diferita in tenis pentru a reuşi).
Pe scurt, scopurile unui antrenament sunt:
- Creşterea performanţei în teren
- Îmbunătățirea calității vieții practicantului
- Învăţarea codului de conduită şi etică (fair-play)
Ultimele două au o importanţă deosebită. La originea sportului modern se foloseau noţiuni ca “îmbunătăţirea calităţii vieţii şi codul etic” pentru a oferi practicantului şansa la o viaţă mai bună şi a-i creşte statutul social. Unul dintre cele mai importante daruri pe care le poate primi un atlet de la antrenorul său este o direcţie pozitivă în viaţă după care să se ghideze cu onoare, dedicaţie şi integritate.
Antrenamentul alternativ
Antrenamentele din zilele noastre sunt prea generalizate şi sportivilor le lipsesc stimulii care să-i facă atleţi desăvârşiţi. Un antrenament alternativ este o abordare prin care dezvolţi abilităţi generale şi specifice sportului adaptate la mediul haotic competiţional.
Conceptele antrenamentului alternativ sunt:
- Îmbunătăţirea mişcărilor specifice, nu a musculaturii
- Eficienţă crescută în mişcare
- Combinarea eficientă a mişcărilor
- Accentuarea şi perfecţionarea alinierii posturale
- Obişnuirea cu cele mai grele condiţii de joc
- Dezvoltarea completă a forţei pentru a putea fi acceptată, redirecţionată şi folosită la nivel maxim
Ţinând cont de aceste concepte, abilităţile atletice cum sunt: forţa, viteza şi rezistenţa sunt dezvoltate echilibrat. Tenismenul de success care câteva calităţi definitorii. Acestea sunt: dorinţă, determinare, îndemânare, amplitudine statică şi dinamică a mişcării, agilitate şi echilibrul. Poate cea mai importantă dintre acestea este starea de echilibru obţinută în urma corelării corecte dintre antrenamente, nutriţie, stil de viaţă şi planificarea activităţiilor zilnice. Deşi la începutul carierei oricărui tenismen motorul succesului său sunt pasiunea şi dorinţa de a fi cel mai bun, mulţi dintre ei se lasă prinşi în mirajul faimei, al banului şi în timp îşi pierd motivaţia. Cei care rezistă acestui trend sunt adevăraţii campioni şi dovedesc acest lucru în fiecare sezon competiţional. Oricum, o influenţă majoră în dezvoltare o are şi antrenorul pentru care orice sportiv are un respect adevărat. Continuă să perseverezi şi să îţi cunoşti principiile, iar tentaţiile nu vor reuşi să te oprească să ajungi acolo unde îţi propui.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Avantajele înotului
Diferența dintre jogging și alergare
Avantajele mersului pe bicicletă