Mountain biking-ul este un sport excelent pentru începători. În special pentru că orice pasionat de biciclete de munte ar fi fericit să își împărtășească experiența cu tine. Este nevoie doar să îi spui că vrei să dai o tură și, în mai puțin de două ore, îți face rost de o bicicletă complet dotată, ai itinerariu făcut, iar echipamentul este gata, te așteaptă la ușă. Fie că este prima dată când pedalezi pe munte, sau ești un rider experimentat, vei avea totuși nevoie de câteva pregătiri înainte să ieși pe traseu.
- Intră în formă. Nu te descuraja dacă la început răsufli și gâfâi precum lupul din povestea cu purcelușii. Cu toți am trecut prin asta. Mersul pe biciclete de munte este o provocare și ai nevoie de putere și anduranță. Este mult mai solicitant decât jogging-ul sau fitness-ul. Acordă-ți suficient timp să te antrenezi și atunci când nu ești pe traseu. Poți pedala în sala de sport, la intensitate mare. Totodată, alergatul, înotul și trasul de fiare te vor ajuta să îți formezi o condiție fizică bună. Și continuă să pedalezi. Oricât de greu ți-ar părea, oricât de puțin pedalezi la primele ture, nu te descuraja și continuă.
- Alege-ți corect traseul. Cunoaște-ți limitele și, deși e bine ca de fiecare dată să încerci să ți le învingi, alege totuși o rută la care să nu fii nevoit să mergi cinci kilometri pe lângă bicicleta de munte. Discută fie cu prietenii mai experimentați sau dacă nu ai pasionați în grupul de amici, intră pe forumuri. Spune-le despre experiența ta, iar acolo vei găsi în mod cert oameni binevoitori care te vor îndruma.
- Neapărat ia o hartă cu tine. Fii convins că ai baterie la telefon și că lași GPS-ul pornit. Pentru siguranța ta, în cazul în care stai cam prost cu semnalul în zona în care decizi să te plimbi, ia-ți cu tine și o hartă tipărită.
- Pregătește-ți bine echipamentul. Nu te speria dacă după primele trasee ajungi julit sau vânăt. Este normal ca pe parcursul plimbării să mai cazi, să te lovești de crengi etc. Genunchere și cotiere, mănuși, o cască și haine potrivite vremii de afară sunt suficiente. Aruncă-ți în rucsac și câteva batoane proteice și două sticle cu apă. Și desigur, foarte important, din varietatea de biciclete de munte alege-o pe cea mai potrivită pentru genul de itinerariu pe care vrei să îl urmezi.
- Fii pregătit! Ia-ți cu tine provizii suplimentare: un kit mic de prim ajutor, imbusuri, o lanternă, un briceag, o brichetă. Dacă te decizi să dai o tură singur, asigură-te că le spui prietenilor tăi pe unde ajungi și ora la care intenționezi să ajungi acasă. În cazul în care se întâmplă să pățești ceva, e bine să știe cineva unde să te găsească.
- Cel mai important punct: DISTREAZĂ-TE. Să înveți să mergi pe biciclete de munte este provocator și mulțumitor. Când urmezi un traseu frumos printre copacii de primăvară, proaspăt înfloriți, sulfetul ți se va umple de fericire. Încarcă-te cu energia pozitivă a naturii și nu uita să respiri!
0 Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a putea adăunga un comentariu!
Articole Similare
Avantajele înotului
Diferența dintre jogging și alergare
Avantajele mersului pe bicicletă