Proteina din zer versus caseina

Proteina din zer versus caseina

Se pare că ai ajuns în fața unei noi dileme, nu-i așa? Ce ar trebui să alegi, caseina sau proteina din zer? Unii oameni pot garanta sau chiar pot jura că una dintre cele două este cea mai tare și cea mai bună, recomandându-ți să iei un astfel de supliment negreșit și cât mai repede. Dar, oare, au ei dreptate când fac asemenea afirmații? Din păcate, nu. Adesea, mulți indivizi vorbesc fără să știe ce este acela un supliment și cum acționează el. Fie nu înțeleg informațiile pe care le citesc din literatura de specialitate, fie vor să se dea mari în fața altora, părând că sunt mari experți în sport sau nutriție. Indiferent de motiv, acești oameni te-au indus, până acum, în eroare. Iar eu te pot asigura că drumul pe care îl urmează ei și convingerile pe care le au față de suplimente, îi vor duce încet, dar sigur, către rezultate cel mult mediocre. Pentru a beneficia de toate avantajele oferite de administrarea de proteine, va trebui să iei atât caseină, cât și proteină din zer sub formă de suplimente. Cred că este cazul să expun mai pe larg motivele pentru care ar trebui să faci asta, așa că am să încep direct cu proteina din zer, apoi voi continua cu punctul doi, caseina.

Proteina din zer

Proteina din zer este ceea ce rezultă în urma producerii brânzei. Consistența ei este aceea a unui lichid subțire. Acel lichid este zerul, reprezentând doar 1% proteină. Pudra de proteină din zer se obține prin concentrarea și uscarea zerului. Ea este considerată o proteină cu acțiune rapidă. Dar ce înseamnă, mai exact, rapidă? Acțiunea rapidă definește durata de timp în care proteina din zer este metabolizată. Mai exact, se referă la intervalul în care ea este digerată, absorbită de sânge și transportată, mai apoi, în țesuturi, acolo unde este folosită la diverse procese metabolice. În urma acestor procese, se obțin proteine noi, create din aminoacizi individuali, uree și, posibil, glucoză. Ureea este componenta principală a urinei, în timp ce glucoza este echivalentul uman al carbohidraților. În cazul proteinei din zer, durează numai 20 de minute până când aceasta va fi absorbită și va începe să-ți circule prin vene. Între 20-40 de minute, nivelul de aminoacizi din corpul tău ajunge la un punct maxim. Într-o oră, aceștia vor fi trecut prin mai multe procese metabolice, cum ar fi sinteza proteinelor sau oxidarea. Ceea ce nu este deloc rău! Dezvoltarea mușchilor depinde de echilibrul dintre sinteza proteinelor și descompunerea fibrelor acestora în urma efortului depus. Dacă sinteza de noi proteine pentru mușchi este mai mare decât descompunerea proteinelor, atunci se pot vedea câștiguri la nivelul masei musculare. Deci, prin administrarea de proteină din zer, vor fi necesare 40 de minute pentru ca nivelul de aminoacizi din sânge și cel al sintezei proteinei să ajungă la un maximum, după care, într-o oră, totul va reveni la normal. Acest proces este unul foarte rapid, prin comparație cu acțiunea caseinei.

Caseina

Caseina este considerată proteină înceată. Când consumi caseină, nivelul de aminoacizi din sânge și cel al sintezei proteinelor va ajunge la un maximum în cam 4 ore. Acest maxim, dacă este să-l pui alături de cel al proteinei din zer, nici nu se compară cu el! Pe o scară de la 1 la 10, unde 10 înseamnă cel mai ridicat nivel sau cea mai rapidă acțiune, proteina din zer ia nota 10, în timp ce caseina nu reușește să treacă de 2. Totuși, nici acest lucru nu este rău! Caseina încetinește procesul de descompunere a fibrelor musculare destul de mult. După cum aminteam deja, dezvoltarea musculaturii depinde de echilibrul dintre sinteza proteinei și acea descompunere. Care este, până în acest moment, rezultatul discuției despre caseină și proteină din zer? Am putut da un răspuns concret la întrebarea care este mai bună? Nu, pentru că un astfel de răspuns nu există. Este inutil să ne contrăm pe tema care supliment este superior! Așadar, nici caseina și nici proteina din zer nu ar trebui să fie eliminate din strategia ta creștere a masei musculare. Știu ce gândești acum: "De ce să nu le combin pe amândouă în același timp, nu este o idee bună?" Nu tocmai! Caseina are o proprietate unică, ea coagulându-se în stomac. Acest lucru poate cauza o absorbție și o digestie mai înceată a altor proteine. Ai încercat vreodată să alergi într-un vas cu smoală? Nu cred, dar sigur îți poți imagina cât de greu ar fi să faci acest lucru. Nu ai putea să te miști foarte repede, din cauza densității smoalei. Cam la fel ar păți și proteinele care ar încerca să se miște prin caseină în stomacul tău. Le-ar fi greu să înainteze, deoarece caseina este ca un fel de gel care le ține în loc. Poate că îți pare un detaliu mic și nesemnificativ, dar consistența caseinei este cea care, practic, anulează cel mai mare și mai important atribut al proteinei din zer: abilitatea acesteia de a furniza rapid amino acizi organismului tău și de a stimula sinteza proteinelor. Înainte de a-mi pune următoarea întrebare, dă-mi voie să te opresc, pentru că intuiesc ce ai vrea să spui. Nu ar fi mai bine dacă ai bea numai băuturi cu proteină din zer toată ziua, inundându-ți, în acest fel, organismul cu aminoacizi? Răspunsul este nu. Consumul unei cantități mari din zer nu este suficientă pentru a menține un nivel ridicat al sintezei proteinei. Mai mulți aminoacizi sau un echilibru pozitiv de proteine nu duce la stimularea procesului de sinteză al proteinei și nici la creșterea masei musculare.