Reguli de bază în biliardul european

Reguli de bază în biliardul european

De când erai mic ţi-au plăcut biliardul şi snookerul. Urmăreai fiecare turneu a lui Ronnie O’Sullivan; știai, în teorie, cum se execută toate trucurile pe masa de biliard. Ori de câte ori îl rugai pe tatăl tău să te înveţe, acesta ori era prea ocupat, ori îşi făcea de lucru. Ulterior ai înţeles că, de fapt, săracul de el nu ştia să joace, dar cum să spui asta copilului tău, care, la o vârstă fragedă îşi idolatrizează părinții?! Timpul a trecut, te-ai mărit, ai început să practici diverse sporturi, dar tot ai rămas cu dorinţa de a învăţa cum să te apleci deaspura unei mese de biliard şi să execuţi o lovitură perfectă.

Într-un final, îţi iei inima în dinţi şi, cu riscul de a te face de râs la început, te decizi să te apuci să joci biliard. În continuare, pentru a te ajuta, îţi voi reaminti regulile de joc, biliardul european:

  • Un jucător trebuie să bage în buzunarul mesei de biliard toate bilele „pline” sau „colorate” (cu numerele cu prinse între 1 şi 7). Al doilea trebuie să introducă grupul celor „sparte” sau „goale” (numerele 9 – 15). Cel care reuşeşte primul să bage tot grupul de bile şi, ulterior, bila neagră, câştigă partida. Cu tacul se loveşte doar bila albă, iar aceasta, la rândul său loveşte celelalte bile.
  • Se anunţă bila care urmează să se bage în buzunar. Desigur, loviturile evidente nu trebuie anunţate, dar dacă ai de gând să execuţi o lovitură combinată (să loveşti o bilă, care la rândul său va lovi altă bilă, acesta din urmă ajungând în gaură), regulile spun că trebuie să anunţi. În sălile cu mese de biliard de la noi din ţară, nu prea se ţine cont de această regulă. Dacă reuşeşti să introduci bila în buzunarul dorit, ai dreptul de a mai da o dată. Dacă nu sau nu ai anunţat ce bilă urmează să intre în gaură (în cazul loviturilor combinate), va fi rândul oponentului tău să lovească.
  • Dacă din greşeala atingi cu bila albă o bilă a adversarului sau pe cea neagră, se consideră fault. Tot fault este şi când vreo bila sare de pe masa de biliard. După ce bilele se opresc, al doilea jucător are dreptul de a lua bila albă în mână şi o poate plasa oriunde doreşte pentru a executa lovitura. Dacă introduci din greşeală bila 8, pierzi meciul.
  • Ca să faci bilele, acestea trebuie puse în triunghi, cu bila de sus aşezată pe punctul din josul mesei, în unul din colţurile rămase să fie o bilă „goală”, iar în celălalt una „colorată”. Bilele se aranjează astfel încât lângă o bilă „spartă” să fie una „plină”, iar cea neagră se aşează în mijloc.
  • Pentru a decide cine sparge, se dă cu banul. După prima lovitură, masa este „deschisă”. Dacă ai introdus una sau mai multe bile, mai poţi da o dată, în orice bilă doreşti, mai puţin cea neagră. După ce bagi următoarea bilă, aceea va fi culoarea cu care vei continua să joci. Dacă nu intră nicio bilă la spargere, oponentul tău va veni desupra mesei de biliard, pentru a lovi orice culoare dorește.

Englezii au o vorbă „practice makes perfect”. Singura cale prin care poţi învăţa să joci bine este să exersezi. Iar dacă timpul, bugetul şi spaţiul îţi permit, găseşti multe mese biliard pentru achiziţionare, pe internet.