Regulile biliardului cu 9 bile

Regulile biliardului cu 9 bile

În urmă cu ceva timp, am scris un articol în care îți vorbeam despre regulile biliardului cu 8 bile, cel european clasic. În speranța că de atunci te-ai oprit de câteva ori deasupra unor mese de biliard și ai exersat, îți voi prezenta, în continuare, regulile biliardului 9 ball.

Acest stil de joc este preferat de către americani. În opinia mea, și sunt sigur că și tu vei observa asta, este ceva mai greu decât stilul despre care am vorbit anterior. Iar asta se datorează faptului că la fiecare lovitură ai o bilă țintă pe care trebuie să o lovești, și nu un set de bile precum cele pline sau goale, ca la jocul clasic. Dar hai să vorbim puțin mai pe larg despre regulile stilului 9 ball.

1. Aranjarea la spargere. Înainte de a începe jocul, trebuie să aranjezi bilele cât mai grupat posibil, în formă de romb, cu bila 1 în vârful formei geometrice şi pe punctul alb. Bila 9 o vei plasa în centrul rombului. Celelalte bile le vei pune aleatoriu, fără un tipar anume.

2. Așadar, jocul se joacă cu 9 bile, numerotate de la 1 la 9. La fiecare lovitură, prima bilă pe care alba trebuie să o lovească este cea cu numărul cel mai mic. Bilele se joacă în ordine ascendentă, astfel, după introducerea bilei cu numărul 1, urmează 2, apoi 3 șamd. Jucătorul care reușește să introducă legal bila 9, câștigă jocul.

3. După aranjarea bilelor, urmează să te așezi deasupra mesei de biliard și să spargi. Dacă nicio bilă nu este introdusă în buzunar sau cel puțin patru bile nu sunt trimise în una sau mai multe mante, lovitura este considerată fault.

4. În sălile cu mese biliard din America, după spargere, se poate juca push-out. La noi, această regulă se aplică foarte rar, așa că nu are rost să îți bați capul cu ea.

5. Dacă introduci legal o bilă anunțată, rămâi la masă pentru următoarea lovitură. Dacă cel care este deasupra mesei de biliard, introduce legal bila 9 anunțată la orice lovitură, câștigă jocul. Deci, dacă spre exemplu, ținta este bila 3 și lovești cu aceasta bila 9, iar ea intră în buzunar, câștigi jocul. Dacă nu reușești să introduci nicio bilă sau comiți fault, celălalt jucător vine la masă. Dacă nu ai faultat, el trebuie să joace din poziția lăsată de tine. Dacă ai greșit, atunci el ia bila albă și o poziționează oriunde vrea.

6. Principalele faulturi:

  • Introduci bila albă sau aceasta sare de pe masă;
  • Nu atingi prima dată bila cu numărul cel mai mic de pe masă;
  • După ce lovești bila contact aceasta nu intră în buzunar sau nicio bilă nu atinge manta;
  • Atingi o bilă când te așezi deasupra mesei de biliard pentru a executa o lovitură, atât cu tacul cât și cu mâna;
  • Lovești în timp ce bilele încă se mișcă;
  • Dacă sar bilele de pe masă, indiferent de culoarea acestora.

Acum că știi marea parte a regulilor acestui stil de joc, nu mai rămâne decât să exersezi. Succes!