Înotul nu constituie o formă foarte populara de antrenament și, în cazul în care abonamentul tău la sala de gimnastică include și acces la piscină, ai putea la fel de bine să îl foloseşti, nu? Știu, știu, poate fi intimidant. Întinderi, tehnici, echipamente, eticheta, timpul și intensitatea - înotul are propriul set de reguli și strategii. Dar toate acestea par banale cânt te gândeşti la un trup de înotător bine făcut! Slab, tonifiat, puternic şi graţios. Acesta este tipul de corp pe care mulţi şi-l doresc. Nu prea slab dar nici foarte voluminos, puţin din tot înfaşurat într-un singur pachet potrivit. În plus este una dintre cele mai bune forme de cardio pe care o vei găsi. Întregul tău corp face un antrenament de rezistenţă atunci când este scufundat.Aşa că de ce să nu te scufunzi cu capul în apă şi să ieşi la suprafaţă cu un corp mult mai tonifiat? Nu ai nevoie de mult pentru a începe, iar eu îţi voi da toate informațiile de care ai nevoie pentru a începe de azi!
Echipamente obligatorii și opționale la înot
Porţi anumite haine şi foloseşti un echipament special atunci când te antrenezi la sală sau când alergi, și același lucru este valabil pentru înot:
1. Ochelarii de protecție (obligatoriu)
Clorul din pişcină poate să fie dăunător ochilor, şi nu vrei ca oamenii să se gândească la faptul că ai ochii roşii din cauză că înoţi. În plus, arată draguţ! Prețurile pleacă de la câteva zeci de lei pentru o pereche.
2. Costumul de baie (obligatoriu)
Vrei slip clasic sau tip boxer? Sau poate ești genul care preferă să folosescă pantaloni scurți. Personal îți recomand slip sau boxer, preţurile fiind foarte diferite în funcție de model, marcă, material, etc. Oricum, dacă ai un buget limitat poți găsi costum de baie chiar și la câteva zeci de lei.
3. Kickboard-ul (opțional)
Multe piscine îţi pun la dispoziţie aceste plăci ajutătoare dar poţi să îţi achiziţionezi una pentru 50 - 80 lei. Acestea te vor ajuta să foloseşti mai mult partea inferioară a corpului.
4. Pull Buoy sau Dumbbell-ul plutitor (opțional)
Sălile de gimnastică sau fitness care au şi piscină au aceste obiecte pentru a fi utilizate gratuit. Poţi folosi unul pentru a exersa numai partea de sus a corpului.
5. Labe de înot (opțional)
Unele piscine îți vor oferi labe de înot fie gratuit, fie pentru o mică taxă. Dacă însă preferi (ca mine) să folosești lucrurile tale persoanle, îți poți cumpăra un set de labe de înot începând cu 40 lei.
6. Ceas rezistent la apă (opțional)
Ceasul nu îl vei folosi pentru a vedea cât mai ai din ședință, ci devine foarte util atunci când cronometrezi o tură de bazin sau un înot de rezistență. Neaparat trebuie să fie rezistent la apă și îți recomand să te orientezi către o marcă specializată pe articole sportive. Un ceas mediu spre bun poate costa câteva sute de lei și, dacă tot faci această investiție, fii sigur că ceasul are și funcții pe care le poți folosi la alte sporturi (să fie anti-șoc, sa contorizeze ritmul cardiac, etc).
7. Vestă de salvare sau curea pentru înot (opțional)
Multe piscine vor avea disponibile aceste veste, dar ele costă în jur de 100 - 150 lei dacă vrei să îți cumperi. Le poți utiliza opţional pentru liniştea ta.
8. Cască (opțional)
Părul poate fi cu siguranţă enervant în piscină. Casca costă în jur de 30 lei.
Eticheta la piscină
Ţi s-a întămplat vreodată ca cineva să-ţi ocupe locul la un aparat sau pe bancă în sala de gimnastică? E enervant; înotătorii nerespectuoşi în piscină te vor face să vrei să-i îneci. Urmează aceste regului şi "salvează o viaţă"!
1. Alege o bandă care să se potrivescă vitezei tale de înot
Nu vrei să încetineşti viteza nimănui sau să îţi fie încetinită viteza la rândul tău, aşa că, găseşte o bandă potrivită vitezei tale pentru un înot lin.
2. Întreabă întotdeauna sau lasă-i pe ceilalţi înotători să ştie că vrei să împarţi banda cu ei
Nu e frumos să invadezi spaţiul cuiva în piscină, dar când piscina e plină, înotătorii trebuie să impartă banda. De obicei numărul maxim de înotători pe o bandă nu trebuie să depaşească 3 persoane. Şi nu împărţi o bandă daca mai e o singură persoană în toată piscina. Aaaa, sigur, dacă acea bandă e ocupată de o femeie frumoasă care îți mai și face ochi dulci, normal că vei împărți banda. :)
3. Când împarţi un culoar, întreabă cum să-l împarţi
Poţi să înoţi fie în mod circular ca pe o pistă de curse, fie împarţi banda pe din două şi fiecare înoată pe partea sa. Fii sigur că tu şi partenerul de pe bandă nu sunteţi pe aceeaşi lungime de undă. Totul este bine până când vă loviți cap în cap!
4. Fii conştient de ceilalţi înotători de pe banda ta
Dacă ai nevoie să te odihneşti sau eşti pe cale de a termina antrenamentul, opreşte-te la unul dintre capetele piscinei, nu pe mijloc. Fii sigur că ştii unde se află celalalt înotător în tot timpul în care înoţi pentru siguranţa ta.
5. Minimizează pălăvrăgeala
Mă simt încolţit atunci când cineva îmi spune povestea vieţii lui şi e şi mai rău dacă o face în piscină. Oamenii au un anumit program de respectat, au de făcut programe de antrenament şi poate oameni de omorât :). Aşa că taci şi înoată!
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Avantajele înotului
Diferența dintre jogging și alergare
Avantajele mersului pe bicicletă