Sfaturi în alpinism pentru începători

Sfaturi în alpinism pentru începători

La prima vedere, cățăratul pe stânci îți poate părea destul de înspăimântător. Și pe bună dreptate. În primul rând trebuie să treci de frica de înălțime, care inevitabil va apărea atunci când te vei uita la peretele din fața ta. Va fi necesar să te obișnuiești cu tot echipamentul, cu limbajul specific și totodată și cu ideea că, dacă eșuezi, sunt mari șanse să te rănești destul de grav, în cel mai bun caz. Nici nu e de mirare că doar o mică parte a populației practică acest sport.

Văzând că în ultima vreme au loc din ce în ce mai multe accidente în care sunt implicați alpiniști experimentați, m-am hotărât să îți scriu câteva sfaturi despre cum să îți faci debutul cu succes.

  • Nu escalada singur. Sunt foarte multe informații pe care trebuie să le stăpânești și de unul singur va fi foarte greu. Încearcă să te înscri într-un club sau măcar intră pe forumuri de specialitate. Vei găsi destui oameni care îți vor da o tonă de sfaturi și care te vor lua cu ei să îți arate basic-urile.
  • Investește în echipament corespunzător. Chiar dacă se poate să îți pară cam scump pentru început, e bine să îți iei echipament bun din start, care să fie durabil și dedicat alpinismului.
  • Ia-ți un ajutor în care poți avea încredere. Degeaba ai un echipament bun, dacă cel care îți ține funia se uită la telefonul mobil și nu este atent la tine.
  • Concentrează-te pe picioare. Marea parte a începătorilor se concentrează foarte tare asupra suporturilor de mâini și nu dau suficientă importanță picioarelor. Forța în partea superioară a corpului este importantă, dar alpiniștii experimentați își folosesc absolut tot corpul pentru a se cățăra și a nu obosi prea repede.
  • Să cazi nu este de fiecare dată ceva rău. Să cazi este cel mai mare coșmar al tău. Este la fel de important să îți poți pune bază în echipamentul tău, precum în prizele abordate. Dacă ești legat cum trebuie, prima căzătură îți va da foarte multă încredere că te poți cățăra, fără să suferi accidentări grave.
  • Nu te da bătut. Chiar dacă ai încercat un traseu care nu ți-a ieșit și ai căzut, ridică-te, alege un alt traseu și încearcă din nou. Și dacă va fi să cazi de la un metru sau de la 100, întotdeauna trebuie să perseverezi pentru a deveni mai bun.

Ca în orice sport, și cățăratul se învață practicându-l și dedicându-te antrenamentului. Știu că la început îți va fi puțin jenă când vei vedea alpiniști experimentați că escaladează un versant întreg, iar tu abia reușești să urci trei metri, amintește-ți că toți au început de undeva. Cu încredere în tine, vei reuși și tu.