Sfaturi pentru un antrenament cardio perfect

Sfaturi pentru un antrenament cardio perfect

Exercițiile cardio nu sunt pe placul oricui. Dacă e să îndrăznim mai mult am putea spune chiar că nu sunt pe placul nimănui, dar să sperăm că nu e chiar așa. Exercițiile cardio sunt extrem de benefice atât pentru slăbit, cât și pentru simpla întreținere a unui corp deja suplu și atletic. Din păcate, multă lume fuge de genul acesta de antrenament pentru că solicită foarte mult organismul. De exemplu, dacă după o absență destul de lungă din sala de fitness, prima dată când ai revenit te-ai urcat repede pe bandă sau te-ai „antrenat” din greu cu ajutorul unei biciclete fitness, cu siguranță a doua zi te-ai ales cu o febră musculară de toată frumusețea. Acesta este momentul în care majoritatea decide că un antrenament cardio nu este cea mai potrivită alegere și se orientează rapid către alte tipuri de exerciții. Cu toate acestea, dacă știi cum să te pregătești și să îți organizezi antrenamentele, vei vedea că exercițiile cardio nu sunt chiar așa de speriat și vei ajunge să le practici cu mare plăcere.

1. Fă-ți un plan!

Atunci când știi exact ce ai de făcut, totul devine mai ușor de înfăptuit. Stabilește ca în fiecare săptămână să ai, de exemplu, 2-3 zile în care să practici doar exerciții cardio și alege antrenamente care cresc progresiv în dificultate. Astfel, nu vei obosi chiar după prima sesiune de antrenament și probabilitatea de a renunța la planul făcut va fi mult mai mică.

2. Organizează-ți timpul!

Dacă observi că ți se întâmplă destul de des să nu ai timp pentru un antrenament cardio, poate ar fi momentul să îți revizuiești un pic programul. Poți să execuți aceste exerciții înainte de antrenamentele obișnuite sau le poți planifica pentru zilele în care ești liber de la serviciu. Ideea este că nu contează când faci aceste antrenamente, important este să le faci!

3. Concentrează-te!

Știu că ai citit tot felul de sfaturi care să te ajute să efectuezi cu mai multă plăcere acest gen de exerciții și că multe dintre acestea se referă la citirea unei cărți sau a unei reviste în timp ce ești pe bandă sau bicicletă. Nimic mai greșit! Nu ne putem concentra decât asupra unui lucru odată și acela ar trebui să fie antrenamentul!

4. Încălzește-te!

Dacă nu te încălzești corespunzător înaintea unui antrenament, fie el și cardio, riști să te accidentezi destul de serios. Încearcă de fiecare dată să aloci măcar 5 minute încălzirii și acest lucru se va simți cu siguranță în antrenamentul tău deoarece vei deveni mult mai mobil și mai capabil să execuți și cele mai solicitante exerciții.

5. Perseverează!

Atunci când ajungi într-un punct în care simți că nu mai trebuie să depui prea mult efort pentru a duce la bun sfârșit un antrenament cardio, este important să nu rămâi acolo. Impune-ți noi limite pe care să le depășești. Așa vei deveni din ce în ce mai rezistent și mai capabil să faci față unor noi provocări.

6. Încearcă lucruri noi!

Să spunem că antrenamentul tău cardio constă în mare parte în alergat. Acest lucru este benefic pentru organismul tău, însă poate deveni plictisitor la un moment dat. Pentru a evita ca asta să se întâmple, poți să execuți câteva exerciții cu greutăți între sesiunile de alergat. În acest mod vei alunga monotonia și vei căpăta noi forțe pentru încă o tură de parc.

7. Motivează-te!

Atunci când simți că ești pe punctul de a renunța, de a lua o pauză sau de a încetini ritmul în care te antrenezi, încearcă să te motivezi pentru a continua. Gândește-te că nu poți obține nimic renunțând și că un corp de invidiat nu se modelează singur. În concluzie, dacă te organizezi și ai grijă să respecți câteva sfaturi practice, antrenamentele cardio vor fi mult mai ușor de executat, iar rezultatele se vor vedea mult mai rapid. Ideea este să nu renunți, ci să te motivezi în așa fel încât să îți depășești limitele cu fiecare zi care trece.