Siguranța pe bicicletă

Siguranța pe bicicletă

Aici găsești mai multe sfaturi oferite de bicicliști cu experiență, care îți vor face timpul petrecut pe drum mult mai sigur. Ia în considerare următoarele:

  • evită străzile aglomerate;
  • aprinde farurile;
  • preia toată banda atunci când este cazul;
  • mergi ca și cum ai fi invizibil;

Să analizăm fiecare aspect în detaliu.

Siguranta pe bicicleta - Evită străzile aglomerate

Una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii le fac atunci când încep să meargă pe bicicletă este de a merge pe exact aceleași rute folosite atunci când au condus autovehicule. Este mai bine să mergi pe străzile cu mai puține mașini și unde viteza nu este o problemă. Sigur, bicicliștii au dreptul să meargă pe străzi aglomerate, dar asta este o consolare slabă atunci când ești mort. Ia în considerare cât de bine poți să folosești următoarea strategie în favoarea ta: dacă înveți traseele bine, vei vedea că, în multe orașe se poate circula prin cartiere pentru a ajunge în cele mai multe locuri, doar traversând cele mai aglomerate străzi, fără a circula pe acestea.

Siguranta pe bicicleta - Aprinde farurile

Prea evident? Ei bine, dacă e atât de evident, atunci de ce unii bicicliști merg pe timp de noapte fără lumini? Magazinele de biciclete comercializează o varietate de semnalele luminoase de culoare roșie pentru partea din spate. Aceste lumini sunt la fel de eficiente în timpul zilei și pot fi ușor de văzut. Farurile sunt la fel de importante ca și luminile din spate. Cumpără faruri cu LED-uri, deoarece acestea durează de zece ori mai mult folosind un set de baterii nou decât farurile pe stil mai vechi.

Siguranta pe bicicleta - Mergi pe toată banda atunci când este cazul

Este de multe ori mai sigur să folosești întreaga banda, sau cel puțin să te plimbi un pic mai la stânga, decât să "îmbrățișezi" bordura din dreaptă. Iată de ce:

  • Mașinile din intersecțiile de dinaintea ta te vor putea vedea mai bine dacă ești chiar în drum, mai bine decât pe marginea extremă a străzii- caz în care poți fi ușor de trecut cu vederea.
  • Preluând toată banda previi ca autoturismele să treacă pe lângă tine prea aproape când circuli pe drumuri mai înguste.
  • Mergând un pic spre stânga eviți să devii o victimă a ciocnirii la deschiderea ușilor.

Poate îți faci griji cu privire la încetinirea traficului din spatele tău dacă preiei banda. Dar dacă ești pe genul de stradă în care ai mașini blocate în spatele tău sau mașini care schimbă benzi încontinuu în jurul tău, ești, probabil, pe o stradă greșită și ar trebui să găsești o stradă mai liniștită, de cartier. Să preiei banda funcționează cel mai bine în special în cele mai multe intersecții. Traficul în general în intersecții se mișcă mai lent astfel încât este ușor să ții pasul, iar preluând banda vei fi mai vizibil pentru șoferi, și de asemenea previi ca automobiliștii să te acroșeze din dreapta, când ies din cercul intersecției. Este perfect legal să preiei banda atunci când este cazul. Legea spune că trebuie să mergi spre dreapta cât de mult este "posibil". Dar sunt unele lucruri care fac impracticabil mersul la extremă dreaptă:

  • Ești într-o zonă cu trafic intens, cu o mulțime de străzi laterale, locuri de parcare, sau drumurile de acces înainte și la dreapta. Automobiliștii care cotesc spre stânga nu te vor vedea, deoarece aceștia sunt atenți la traficul din mijlocului drumului, nu la cel de pe marginea extremă a drumului. Mută-te spre stânga.
  • Mașinile trec prea aproape. În cazul în care banda este prea îngustă pentru ca autoturismele să treacă pe lângă tine în condiții de siguranță, atunci deplasează-te la stânga și preia toată banda. Să fii derutat și claxonat de către mașini este periculos.
  • Mașinile sunt parcate pe partea dreaptă a drumului. Dacă circuli prea aproape de acestea vei fi lovit cu ușa atunci când cineva iese din mașină. Mută-te în stânga!

Există riscuri atât pentru mersul la extremă dreaptă, precum și la preluarea benzii. Dacă este bine să te deplasezi pe dreapta sau să preiei banda depinde de condițiile de pe strada pe care ești. Pe drumuri late cu trafic lent și câteva intersecții / drumuri de acces, mergi mai departe de partea dreaptă. Pe unul din drumurile rapide, cu o mulțime de intersecții și trafic intens, se merge mai departe de partea stângă. Nu este o regulă generală, ci alegerea depinde de carosabilul pe care te afli.

Siguranta pe bicicleta - Mergi ca și cum ai fi invizibil

Este adesea util să mergi în așa fel încât șoferii să nu te lovească, chiar dacă nu te văd. Tu nu încerci să fii invizibil, ești în încercarea de a face irelevant faptul că mașinile te văd sau nu. Dacă te deplasezi în așa fel încât o mașină trebuie să te vadă ca să ia măsuri pentru a te evita (de exemplu prin încetinire sau schimbarea benzii de mers), atunci înseamnă că ei te vor lovi cu siguranță în cazul în care nu te văd. Dacă nu stai în calea lor, atunci nu vei fi lovit, chiar dacă aceștia nu au observat că ai fost acolo. Pe drumuri foarte rapide mașinile au mai puțin timp să te vadă pentru că se apropie foarte repede. Desigur, ar trebui să eviți drumurile rapide de la început, dacă este posibil, în afară de cazul în care există destul spațiu pentru ca o mașină și o bicicletă să poată circula simultan. Și dacă există loc, pe drumuri rapide, poți practica invizibilitatea mergând la extrema dreaptă. Dacă ești destul de departe în dreapta astfel încât să nu fii pe partea de bandă în care se află mașinile, atunci ele se vor apropia de tine și nu te vor lovi, chiar dacă nu te-au văzut. Iată un alt exemplu: Este o idee bună și foarte indicat să semnalezi un viraj la stânga, dar este o idee și mai bună de a face virajul la stânga la un moment sau loc unde nu există mașini în spatele tău, care te-ar putea lovi în timp ce ești oprit și aștepți pentru a face virajul. Poți sta în mijlocul străzii, oprit, cu brațul stâng semnalizând, și în așteptare să virezi, dar te bazezi pe mașinile din spatele tău să te vadă și să oprească. În cazul în care nu te văd, ai probleme. Amintește-ți că nu încerci să devii invizibil, doar mergi cu presupunerea că mașinile nu te pot vedea. Desigur, cu siguranță îți dorești ca ele să te vadă, și ar trebui să le ajuți cu aceasta. Din acest motiv vei face cu mâna șoferilor care credeți că ar putea fi pe cale de a-ți ieși în față, și te vei lumina ca un pom de Crăciun pe timp de noapte (faruri față și lumini roșii în spate). Amintește-ți că, în multe cazuri, va trebui să preiei banda, caz în care trebuie sa contezi pe automobiliști să te vadă.